fb
10, които...Специални

На път с любимите книги

5 мин.
salinas

Много често от голямо значение за настроението, изграждането на героите и потапянето на читателя в съответната култура и атмосфера е мястото, на което се развива действието.

Напълно естествено е, когато четем, да си представяме времето и пространството, което авторът описва. Именно това пренасяне на читателя е един от белезите на качествената литература, независимо дали говорим за класическа, мемоарна, съвременна, юношеска и т.н.

Ако някога сте мечтали да заживеете в любимата си книга, може да пробвате някой от съветите на Челси Стюарт, публикувани в сайта huffingtonpost.com, и да посетите съвсем реални места, които са запечатани в някои от най-вълнуващите книги:

„Престъпление и наказание“ от Фьодор Достоевскиsankt peterburg

Санкт Петербург, Русия

Героите на Достоевски страдат от тежки морални дилеми и носят на плещите си товара на непосилна мъка, но едно пътуване до Санкт Петербург не би трябвало да натежи на почитателите на творчеството на руския писател. За да добиете представа за града и за това какво е вдъхновило автора на „Престъпление и наказание“, можете да посетите апартамента музей на прочутия руснак.

Там ще откриете оригиналните мебели, които е ползвал Достоевски, спомени от неговата работа, както и подробно описание на живота му и събитията, които са го подтикнали да пише.

За да се почувствате съвсем в духа на романа, можете да се включите в тематичната обиколка на града, която минава през ключовите места от „Престъпление и наказание“.

„Моето приключение в дивото“ от Черил Стрейд

Пустинята Мохаве, САЩ

Мемоарната книга на Черил Стрейд отвежда читателя на едно дълго пътуване (1 800 км!) по  Тихоокеанския хребетен път в търсене на отговор на въпроса „Коя съм аз?“.

Черил преминава през пустинята Мохаве, Калифорния и Орегон и достига Вашингтон. Успешното завършване на начинанието се оказва най-ефикасното лекарство за натрупаната мъка и безсилие.

Ако не си падате по дълги и изтощителни планински преходи или просто нямате достатъчно време, винаги може да създадете свой собствен по-достъпен маршрут.

За да бъде изживяването ви по-пълноценно, опитайте се да си водите дневник (с подробностите и събитията, които лесно бихте забравили), носете възможно най-малко багаж, говорете с хората, които срещате по пътя и продължавайте да се движите напред.

„Гордост и предразсъдъци“ от Джейн Остинhempshir

Хемпшир, Англия

Само провидението знае дали ще си намерите заможен ерген в Хемпшир, но е сигурно, че можете да се „изгубите“ в романтичната провинция с или без партньор.

Едно уважаващо себе си пътуване, вдъхновено от „Гордост и предразсъдъци“, трябва да почне от къщата музей на Джейн Остин, разбира се.

„На изток от рая“ от Джон Стайнбек

Салинас, Калифорния

Стайнбек започва да пише „На изток от рая“ с намерението да остави на своите синове едно изчерпателно и завършено описание на родния си град Салинас.

Салинас е от ключово значение за романа, тъй като и двете фамилии, за които разказва Стайнбек живеят във ферми в долината, която е един от най-продуктивните селскостопански райони в Калифорния.

Пътувайки по River Road, ще преминете през 20 различни винарни, където често се провеждат дегустации. В допълнение към дегустацията на вино, можете да посетите някои от живописните национални паркове на Калифорния.

„Яж, моли се и обичай“ от Елизабет Гилбъртbali

Бали, Индонезия

Книгата на Елизабет Гилбърт „Яж, моли се и обичай“ ще ви отведе в три съвсем различни и уникални със своята история, култура и природа дестинации – Италия, Индия и Индонезия.

Дали, подобно на Елизабет, ще срещнете неустоим бразилски любовник, ако се материализирате в екзотичния Бали? Няма как да знаем. Но можете да възпроизведете други ключови моменти от нейната история. Ако следвате стъпките й, първо трябва да научите повече за богатата история на острова, за да разберете народа и културата му.

След това задължително трябва да посетите централната част на Бали, град Убуд. Там можете да се насладите на релаксиращ масаж, да посетите атрактивния маймунски резерват, да се включите във фестивала Writers & Readers или да вземе урок по някой занаят.

Когато вземате решение какво да правите, следвайте примера на Гилбърт и избирайте това, което ви носи душевен мир.

„Друговремец“ от Диана Габалдонshotlania

Инвърнес, Шотландия

Пътуване във времето? Едва ли ще ви се случи. Но не е нужно да се върнете в 18-ти век, за да се възхитите от природата и историята на Шотландия.

Посещението на замъка Инвърнес би трябвало е да основната цел на пътешествие, вдъхновено от книгата на Габалдон. Замъкът е разположен на скала, с изглед към река Нес и предлага наистина спираща дъха гледка.

След като се наситите на замъка и околностите му, може да опознаете местната уиски дестилерия (шотландците, от миналото и от настоящето, държат на доброто уиски) или да се поглезите с вкусни ястия в шотландските кръчми.