fb
Ревюта

#НаЖивоОтСофия – обяснение в любов на един град

3 мин.

Александър Шпатов #наживо от софияАко някога насмешливо сте наричали столицата „Мордор„, „голямото село„, „Зона 51“ или разпалено твърдите, че „София не е България“ и тъгувате по табелата за Бургас, задължително трябва да прочетете #НаЖивоОтСофия на Александър Шпатов (изд. „Колибри“). Дори да обичате София, пак трябва да я прочетете. Нямам търпение тиражът й да се изчерпи, за да достигне онзи култов статус, който има „Пътеводител на галактическия стопаджия“ за галактическите стопаджии. В едно обозримо и идеално бъдеще хилядите студенти, които се появяват в София в края на всеки септември, ще бъдат посрещани от Алма Матер (която и да са си избрали) с копие на #НаЖивоОтСофия. Ако животът в София беше игра, #НаЖивоОтСофия щеше да е упътването. 

Имам една от първите бройки от книгата и я разнасям в чантата си от почти месец. Наложи се да се сбия, за да я опазя от Алекс и Христо. В #НаЖивоОтСофия има нещо специално, нещо различно – не е заигравката със заглавието, не е и изброяването на различни места и почти физическата нужда да възкликнеш „Бил съм там!“.

Разказите на Шпатов са истински. Малко изчанчени истории, които приятелите ти ти разказват на бири в Борисовата, а ти не им вярваш. Никой не е толкова, луд, копеле. Оф, докога ще се влюбваш във всяка по-добре изглеждаща девойка в 604? Хайде да ядем принцеси на Славейков. Been there, done that – имаш още време да наваксаш с пропуснатото. boi za knigi

#НаЖивоОтСофия е специална, защото в нея си личи любовта. Към града, към хората, към историите. И тази любов е заразна. Четенето на тази книга е като имплозия на спомени и емоции – бири в парка, купони, барове, разказите на майка ти и баща ти за техните купони и барове, припомняне на забравени истории с приятели и любими. Разпознаваш героите на разказите в собствените си приятели и изживяваш София. Отново, спомняйки си защо обичаш този град и защо толкова много бързаше да пораснеш и да дойдеш тук.

#НаЖивоОтСофия е специална, защото думите в нея имат ритъм – ритъмът на всяка среднощна разходка, когато се заглеждаш в прозорците на старите къщи и архитектурните детайли и си мислиш колко дяволски красива е София и как няма друго място, на което искаш да бъдеш.

#НаЖивоОтСофия е специална, защото има вкус – не просто на принцеси от Славейков, но и на минало и на бъдеще, на преживяното и на всичко, което те очаква.

Чети Шпатов и се настройвай…“ беше отговрът ми на мрънканията на приятелка за лични драми. Иска ми се да бях допълнила „… да се влюбиш.“ Прочетете #НаЖивоОтСофия, за да се влюбите.

В София.

PS. Питайте Шпатов за Кетай. Не е грешка. 

PPS. И вижте ревютата на Бени и Яна от „Четецът“, на Лора, Преслав , Георги… 

За книгата има и специално мобилно приложение за Android, което вече е активно и може да изтеглите от тук, а малко по-късно днес ще ви разкажем и по-подробно.

Тази вечер от 19.00 ч. е и представянето на #НаЖивоОтСофия в рамките на „Алея на книгата“ на пл. Св. Неделя.