fb
Новини

Над 6000 гласуваха досега за любима книга на 2015 г., начело са български автори

2 мин.

zasait-1Над 6000 читатели вече са дали своя глас в гласуването на конкурса „Моята любима книга 2015” две седмици преди края на първия му етап, съобщават организаторите от Сдружение „Всичко за книгите”. В две от категориите – „Съвременна проза и поезия” и „Нехудожествена литература”, в челните десетки има силно присъствие на заглавия от български автори, като на първо място и в двете групи са български книги.

Заглавията, които оглавяват временното класиране в шестте категории („Съвременна художествена проза и поезия“, „Трилъри и криминална литература“, „Фантастика, фентъзи и хорър“, „Дамски романи“, „Исторически романи“ и „Нехудожествена литература“), имат почти еднакъв брой гласове.

„Вече се оформят лидерски тройки, но разликата между гласовете във всяка категория е толкова малка, че могат да настъпват размествания до последния ден. На тези челни места присъстват книги на много издателства с различен обем издавани книги и с различен преобладаващ тематичен профил. Само в една от категориите и трите заглавия са на един издател“, споделят от Сдружение „Всичко за книгите”.

Във всички категории сред фаворитите има предвидими заглавия заради верни фенове на автора и на жанра, но има и много изненади. Навсякъде водещите във временното класиране книги са в по-голямата си част бестселъри, много коментирани и у нас, и в чужбна, създадени от писатели, към които също има постоянен интерес.

Интересно е да се проследи поведението и на самите гласуващи. До 8 април 2016 г. в първия кръг на надпреварата всеки над 16-годишна възраст може да гласува за една книга във всяка категория. Към момента едва една трета oт гласувалите са дали своя глас за книга само в една категория и така са определили за своя любима една-единствена книга от 2015 г.

Значителна част от читателите обаче са гласували във всички или почти всички категории. Това дава основание на организаторите да направят извода, че в конкурса гласуват основно активно четящи хора, които не само са информирани и имат поглед върху всички жанрове, но и намират свои литературни фаворити сред новоизлизащите книги.

„Явно издателите съумяват, следвайки актуалните световни тенденции, да подбират заглавия, които да задоволят съвременния читателски вкус“, смятат от „Всичко за книгите”.

След края на конкурса ще стане ясно дали и доколко най-харесваните и четени книги ще съвпаднат с най-продаваните книги през изминалата година. По време на втория етап (11–17 април) в сайта на конкурса www.vsichkozaknigite.bg ще бъдат публикувани и обзорни статии за книгите финалисти от всяка категория.