fb
БългарияНовини

За 19-ти път ще се проведе национален конкурс за поезия „Иван Николов“

1 мин.
nacionalna nagrada za poezia Ivan Nikolov

награда за поезия Иван НиколовВ Деня на народните будители издателство Жанет 45 обявява деветнадесетото издание на конкурса за поезия „Иван Николов“. „Аз чета“ отново ще бъде медиен партньор на събитието.

В конкурса могат да участват поети, чиито книги (първи издания) са издадени между октомври 2012 и септември 2013. По регламент не могат да участват преводни книги и антологии. Книгите се изпращат до 30 ноември 2013 в три екземпляра, с кратка био-библиографска справка за автора и телефон (e-mail) за обратна връзка на адрес:

Издателство „Жанет 45“
За конкурса „Иван Николов”
бул. „Александър Стамболийски“ 9
4004 Пловдив

Номинациите ще бъдат обявени на 13 декември, а наградата ще бъде връчена на 19 декември 2013 г. от 18:30ч във Vivacom Art Hall. Тази година освен традиционния плакет, изработен от художника Христо Гочев, тя включва и парична премия от 10 000 лв.

С нелеката задача да подбере най-добрата поетична книга за 2013 г. ще се нагърби тричленно жури в състав Биляна Курташева, Марин Бодаков и Пламен Дойнов. Самите Бодаков и Дойнов са носители на приза съответно през 2011 г. и 2012 г.

Националната награда за поезия „Иван Николов“ се връчва от 1994 г. в навечерието на Коледа. Първият поет, отличен с този приз, е Христо Фотев, а в последвалите години до неговото се нареждат имената на поети като Константин Павлов, Георги Борисов, Екатерина Йосифова, Георги Господинов, Силвия Чолева и др.