fb
НовиниПо света

Наградата в памет на Астрид Линдгрен отива при Ева Линдстрьом

2 мин.

Шведската илюстраторка и писателка Ева Линдстрьом е удостоена с най-голямата награда в света за детска и младежка литература.
Наградата АLMA, Мемориалната награда на Астрид Линдгрен, е учредена през 2002 г. от шведското правителство с цел почитане на паметта на Астрид Линдгрен и повишаване на интереса към детската и младежката литература в света.

Тази година бяха номинирани 288 кандидати от 71 различни държави и днес стана ясно, че Ева Линдстрьом печели признанието и паричната награда от пет милиона крони. Tя е вторият шведски победител в историята, като първият беше Барбро Линдгрен през 2014 г.

Председателят на журито Боел Уестин се свързва с шокираната и щастлива победителка по телефона.

„Не! Толкова съм изненадана. И аз много ви благодаря. Току-що се прибрах с кучето и тъкмо щях да започна работа по книга. Не знам какво да кажа. Много благодаря!“, каза развълнуваната авторка.

Дванадесетчленното жури, което включва автори, илюстратори, критици и библиотекари, присъжда наградата на Ева Линдстрьом с мотивацията: „Енигматичният свят от образи на Ева Линдстрьом непрекъснато се променя. Ева Линдстрьомен създава двусмислен диалог в текст и изображение. Границата между деца, възрастни и животни е размита. С дълбока сериозност и див хумор те се борят с вечните въпроси: Кои сме ние? Къде отиваме?

Ева Линдстрьом е родена през 1952 г. във Вестерос и живее в Стокхолм. Тя започва да работи като карикатурист през 80-те. Първата ѝ детска книга „Катмьосан“ е публикувана през 1988 г. Оттогава тя е удостоена с наградата „Август“, плакета на Елза Бесков и наградата за картинна книга Snöbollen. Журито определя нейното изкуство като безкомпромисно и трансгранично и че се характеризира с голяма оригиналност. Тя е създала три анимационни филма и са заснети няколко от нейните истории, включително. Последната книга е публикувана през 2021 г. и  се разказва за две малки деца и тяхното куче, което каца на друга планета.