fb
НовиниПо света

Юлия Спиридонова, Ясен Гюзелев и Стела Драйс са номинирани за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“

1 мин.

Три български имена се нареждат сред номинираните за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ 2023 г., стана ясно от списъка, публикуван от Шведския съвет по изкуствата. Това са писателката Юлия Спиридонова и художниците Ясен Гюзелев и Стела Дрейс. Българските творци са включени в номинациите на общо 251 кандидати от 64 държави и 6 континента.

Философията на наградата е, че всяко дете има право на страхотни истории.

„Да се ​​изгубиш в една история означава да се окажеш в хватката на неустоима сила. Сила, която провокира мисълта, отключва езика и позволява на въображението да се разхожда свободно“. 

Номинациите от българска страна се правят от фондация „Детски книги“, която бе избрана за номиниращ орган от България в края на 2015 година, когато излъчи и първите успешни български номинации за „Астрид Линдгрен“ (2017) – писателката Юлия Спиридонова и художника Любен Зидаров. Номинациите за наградата се изготвят благодарение на усилията на над 100 номиниращи организации от цял свят.

Вижте специалното видео, анонсиращо номинираните:

https://twitter.com/AlmaAward/status/1583444061088018432

Лауреатът на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ ще бъде обявен на 7 март 2023 г.

Мемориалната награда „Астрид Линдгрен” е учредена от правителството на Швеция през 2002 г. и е най-голямата в областта на детско-юношеската литература. Присъжда се на лице или организация за неговия изключителен принос към литературата за деца и юноши. Връчва се от Шведския съвет по изкуствата, а лауреатът получава 5 млн. шведски крони (около 570 000 евро). Последният носител на наградата е Ева Линдстрьом.