fb
Новини

Наградите Хюго останаха без водещ, Джонатан Рос напуска

1 мин.
Jonathan Ross

Популярният британски радио- и телевизионен водещ Джонатан Рос се оттегли от позицията на водещ на тазгодишната церемония по връчването на най-голямата награда за фантастика „Хюго“, съобщи по-рано днес The Guardian. Това се случи само ден след като организаторите на конвента Loncon, по време на който се връчват наградите, обявиха в неделя, че са „много развълнувани“ да привестват Рос, който освен в телевизията се изявява и като автор на комикси, фен на фантастиката е и е женен за Джейн Голдман, спечелила отличието през 2008 г. за сценария на „Звезден прах“.

Рос, който скоро беше замесен в грандиозен скандал с комика Ръсел Бранд и е много критикуван от публиката заради сексистки коментари в ефир, насочени към Гуинет Полтроу, бе подложен на огромен натиск в социалните медии. Стигнало се до там, че анонимна дама от екипа на организаторите подала оставка след ангажирането му. Номинираната Шанън Макгуайър споделя в twitter, че се е надявала водещият на церемонията да й спести „шегите за дебелаци“. Писателите Чарлс Строс и Алистър Рейнолдс също осъдиха избора на организаторите. 

Джонатан Рос влезе в открити спорове с разстроените фенове, но в крайна сметка днес следобед обяви оттеглянето си от позицията на водещ.

Наградите „Хюго“ ще бъдат връчени в Лондон на 18 август.