fb
Ревюта

„Най-доброто в теб“ е всичко, което си ти

6 мин.

Поредното произведение на световноизвестната и обичана авторка на романтични и тийн романи излезе на пазара в средата на юли с оригиналното заглавие All Your Perfects. Само месец по-късно в България вече държахме в ръцете си „Най-доброто в теб“ от Колийн Хувър, благодарение на усърдната работа на издателство „Ибис“. Този роман обаче не е като предишните от авторката и аудиторията, към която е насочен, е доста по-широка.

Относно българското издание мога да кажа две неща:

1. Обожавам корицата и цветовете, в които е изпълнена.
2. Почти перфектно е.

И не, нямам намерение да обръщам внимание на нищожната забележка към корекцията, която евентуално бих споделила в друг момент, защото героите в тази книга ме научиха да се съсредоточавам върху важните неща и да приема факта, че никой никога не може да бъде чак толкова перфектен, колкото ни се иска. Предпочитам да ви кажа колко съм благодарна за това, че „Най-доброто в теб“ толкова бързо намери своето място в българските книжни сърца. Сигурна съм, че със същата скорост и тежест ще се настани и във вашето.

Корицата наистина е чудесна, адски красива е. Но нека това не ви подлъгва – вътре няма да намерите някоя розова, захаросана, претъпкана с безумия блудкава история, различна от света в действителност. Колийн Хувър ни сблъсква с живота такъв, какъвто е. Тъжната истина е, че понякога дори и най-съвършените двойки не получават целия пакет от активи, който непременно заслужават. Що се отнася до нашите герои, когато съдбата им е поднесла невероятната възможност да се срещнат, явно вече е била решила да ги „почерпи“ и с най-киселите лимони от кошницата си. Неприлично тежък тест за обичане. Въпросът е дали това изпитание ще разруши връзката им до основните ѝ части – два отделни елемента, споделили купища общи въздишки.

Съжалявам, но „Най-доброто в теб“ не е приказка за любовта, която ще ви накара да пърхате с крилца от щастие. Не започвайте да я четете с очакването да ви изпълнят такива усещания. Или поне не само такива, защото ще получите много повече смисъл и съдържание.

Колийн Хувър (снимка: Simon & Schuster Canada)

Доколкото разбирам от фенове на авторката, сюжетната линия, която тя следва в романите си, е запазена и тук – „преди“ и „след“ се редуват, за да обрисуват пълната картина на историите ѝ. Първата среща между Куин и Греъм бих нарекла доста ефектна. Животът им се разпада пред една хотелска врата, или поне и двамата така си мислят в онзи момент. Е, както се казва, всяко зло за добро. Хувър ме зариби още в самото начало и започнах да отгръщам жадно страниците. Книгата се чете бързо, защото завладява и със сюжет, и с възможността да си отдъхнеш точно преди едната част да ти приседне зверски в гърлото, позволявайки ти да изплуваш от мъката с помощта на хармонията и радостта на двамата влюбени.

Бракът ни не беше съвършен. Никой брак не е съвършен. Имаше моменти, в които тя се отказа от нас. Имаше дори още повече моменти, в които аз се отказах от нас. Тайната на дълголетния брак е, че никога не се отказахме в един и същи момент.

Не се притеснявайте. Тези думи не са изречени от главните герои в романа. Все още можете да очаквате всичко, да се надявате на чудо, да четете с нетърпение, за да разберете какво крият последните страници на „Най-доброто в теб“.

Този е сред най-любимите ми цитати в книгата, но съвсем не е единственият. Все пак го подарих (заедно с още един от двата запълнени листа голям формат) на моя много близка приятелка от училище на сватбения ѝ ден. Mожете да предположите, че поне в тези редове става дума за толкова истинска и голяма любов, каквато можете да пожелаете на човек, когото обичате че дори и на себе си. Вижте, драмата в живота на Куин и Греъм никога не бих пожелала дори и на най-големия си враг.

Не бъди толкова строга със себе си. Сега знаеш точно какво да търсиш. Когато срещнеш някой, който е добър за теб, той няма да те изпълни с несигурност, съсредоточавайките с в недостатъците ти. Вместо това ще те изпълни с вдъхновение, защото ще се съсредоточи в най-доброто у теб.

Тяхната трагедия ме накара да се замисля за това, че дори и когато животът ти изглежда свършен и безсмислен, всъщност това може да означава, че всичко започва едва сега.  Зависи от хората, разбира се. Въпрос на избор, на любов, на нещо, което е над общоприетите разбирания, виждания и пр. Докъде стигат отношенията между Куин и Греъм, моля ви, прочетете сами. Тази книга не може просто да бъде разказана, а трябва да бъде прочетена и усетена.

„Най-доброто в теб“ засяга и една много болезнена тема, но предпочитам да ви спестя размислите си по въпроса тук. Само ще кажа, че този роман би помогнал на двойките в подобно положение и в частност на жените да осъзнаят, че не са сами и че животът може да се величае с много неща, различни от основното, за което всички си мислим, че съществуваме. Вярвам, че смисъл може да има навсякъде и във всичко, но е по-лесно, когато имаш до себе си човек, който те обича безпрекословно. Дори и да се окаже, че всъщност не разполагаш с такъв, не трябва да спираш да го търсиш – Човека със сърце, пасващо на твоето.

„Най-доброто в теб“ ме убеди да наваксам с предишните книги на Колийн Хувър. Писането ѝ е съвършено за моите читателски вкусове. Думите ми са слаби и бледи в сравнение със силата на емоцията, която ми се иска да носят. Затова се надявам да са били достатъчни просто да ви накарат да прочетете най-новия ѝ роман. Може би и вие като мен сте попадали на авторката и преди и сте я гледали с пренебрежение, защото е „розова“. Поправете се. Наистина. Сгрешихме.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!