fb
БългарияНовини

Най-очакваните книги до края на 2019 г. (ВТОРА ЧАСТ)

7 мин.

След като в началото на месеца ви представихме част от най-очакваните книги до края на 2019 година, сега ви предлагаме да се запознаете и с останалите. Представяме ви 11 интригуващи заглавия, подредени в хронологичен ред, според планираната дата на публикуване.

 

„Тъмната кула 3: Пустош“

До края на октомври на пазара, благодарение на издателство „Плеяда“, трябва да излезе ново, изцяло преработено и редактирано издание на „Пустош“ – книга трета от най-мащабната и най-епичната творба на Стивън Кинг – поредицата „Тъмната кула“. „Пустош“ разказва за четиримата страннници в Средния свят няколко месеца след откриването на третата врата. Докато следват пътя на Лъча, попадат в разрушения град Луд. Говори се, че там, в подземен хангар, ще открият движещ се по еднорелсов път влак, наречен Блейн, който отвежда до Тъмната кула. Те се добират до Блейн, направляван от компютър, и се качват на него. Само че не подозират, че ги очаква едно от най-страшните премеждия – влакът е обезумял и заплашва да ги убие, ако не измислят гатанка, отговорът на която той не знае.

 

Лоша кръв: тайни и лъжи в един стартъп от Силициевата долина

Лоша кръв: тайни и лъжи в един стартъп от Силициевата долина на носителя на „Пулицър“ Джон Кариру (изд. „Екслибрис“) ще излезе в края на октомври или в началото на ноември и ще ни разкаже историята за шеметното издигане и шокиращото сриване на „Теранос“, биотехнологична компания, оценявана на милиарди долари, основана от Елизабет Холмс.

За книгата Бил Гейтс споделя: „Тази история е още по-откачена, отколкото очаквах, и установих, че след като започнах книгата, не можех да я оставя. В тази книга има всичко: сложни измами, корпоративни интриги, репортажи на първа страница на списанията, разбити семейни отношения и гибелта на една компания, която в един момент е била оценена за почти $10 милиарда долара“.

 

„Невромантик“

Уилям Гибсън е определян като създател на термина „киберпространство” и като един от визионерите, предсказали появата на интернет и виртуалната реалност.

Романът „Невромантик“ (изд. „Locus publishing“) проследява историята на Кейс – най-добрият крадец на информация в киберпространството, изхвърлен от бизнеса, след като се е опитал да прецака грешните хора. Загадъчен нов работодател  наема Кейс за почти самоубийствена мисия срещу невероятно могъщ изкуствен интелект. Книгата  носи на Уилям Гибсън наградите „Хюго“, „Небюла“ и „Филип Дик“.

 

Момчил Николов

„Чекмо“

През ноември на пазара с логото на издателство „Сиела“ ще излезе дългоочакваният нов роман на Момчил Николов – „Чекмо“. Това е почти истинската история на един крайно адаптивен българин в края на социализма и началото на прехода. Името на главния герой в тази абсурдна и смешна история е Чекмо, а историята проследява неговите безбройни опити за далавери и приключенията, в които се вкарва, докато се опитва да спечели още някой лев.

 

Mythos

До края на годината от издателство „Еднорог“ ще ни зарадват с превод на български език на Mythos на британския комик, актьор, писател и поет Стивън Фрай. Това е съвременен и доста интересен прочит на гръцките митове и легенди.

Като дете Стивън Фрай се влюбва в историите за гръцките богове, техните кръвосмешения, войни, пирове и победи и решава да ги преразкаже по забавен и леко необичаен начин. Освен много усмивки, книгата носи и много полезна информация, включително и много научнообосновани факти.

 

„Балканалия“

До края на годината издателство „Парадокс“ ще пусне на пазара една доста интересна книга – автобиографичния графичен роман „Балканалия“ на Самира Кентрич. След книгата „Чекпойнт“ на Жан-Кристоф Рюфен, която излезе по-рано през тази година, сега от издателството искат да ни предложат един по-различен поглед към войната в Югославия и съдбата на Босна и Херцеговина и на Балканите като цяло. В тази история нищо не е обикновено в обикновения живот на едно дете. Самира расте в работническо семейство в Босна и Херцеговина. Майка ѝ тъче килими, а баща ѝ е овчар. След разпада на Югославия, семейството се мести в Словения, а Самира губи идея за принадлежност към дома и родното място.

 

И накрая, но не на последно място, ето и няколко очаквани книги за деца и тийнейджъри: 

 

„Трите ??? и Призрачният замък“

Поредицата „Трите въпросителни“ (Трите???) е създадена през 20 в. в САЩ с участието на Алфред Хичкок и е известна и под името „Тримата детективи“. По-късно тя се доразвива в Германия. Преведена на много езици, днес поредицата наброява над 150 книжки и за нея продължават да пишат различни писатели.

Първата книга от поредицата  – „Трите ??? и Призрачният замък“ е вече на пазара, благодарение на издателство „Авлига“ и е подходяща за деца над 8-годишна възраст. В книгата тримата детективи се заемат да намерят истински Призрачен замък за известен режисьор на филми на ужасите и го намират. Там обаче има странни загадки за разрешаване, а от детективите се иска доста смелост.

 

„Вълшебникът се смее последен“

В четвъртата част от поредицата „Приключенията на мотовете“„Вълшебникът се смее последен“ (изд. „Мармот“) – талантливата писателка Радостина Николова и прекрасната илюстраторка Мелина-Елина Бондокова ще зарадват всички почитатели на поредицата с нова история за мотове и то точно преди Коледа.

Книгата трябва да излезе на пазара на 5 декември, повече от 4 години, след публикуването на третата част. „Вълшебникът се смее последен“ ни среща отново с мотовете и техните приятели и врагове – вече пораснали, но все така приключенски настроени. Малката хълцаща принцеса, която се появи на бял свят в предишната книга, сега е пораснало момиченце. Една щура игра, която тя измисля, може да се окаже фатална за цяла Мотилия. На помощ идва вълшебник, който обаче успява съвсем да оплеска нещата. Остава ни само да гадаем дали мотове и модове ще се хванат за гушите или… ще се сдобрят.

 

„Дракончето с шоколадово сърце“

Още една интересна детска книга трябва да излезе в началото на декември. „Дракончето с шоколадово сърце“ от Стефани Бърджес (изд. „Ибис“) ще е първата от новата детска поредица на издателство „Ибис“, предназначена за деца на възрсат между 8 и 12 години.

Книгата разказва историята на Авантюрин – женски дракон, който решава да докаже, че е най-свирепият и смел дракон в планината и отива да хване най-опасната плячка от всички – човек. Но когато мъжът, когото среща, я измамва да изпие вълшебен горещ шоколад, Авантюрин се превръща в дребно момиче, с малки тъпи зъби, никакъв огън и нито дори един нокът. Открила истинското си призвание, тя решава да си намери място като чирак в шоколадова къща.

 

„История на науката и технологиите“

До края на годината издателство „Пан“ ще представи луксозно издание с цветни илюстрации, което описва постиженията на човечеството, и разказва как редица открития като колелото или самолета, печатната преса или ваксините, ДНК или електромагнетизма, помагат на хората да преодолеят многобройните проблеми, с които се сблъскват в ежедневието си.

 

 

„Класически приказки на Ханс Кристиан Андерсен“

Класическите приказни истории на Ханс Кристиан Андерсен заслужават нов живот, за да продължават да радват децата от цял свят. Четири от най-обичаните приказки ще излязат с логото на издателство „Дъбови листа“ и с илюстрациите на Кантен Гребан. Белгийският илюстратор стана популярен у нас с друго издание на „Дъбови листа“ – книгата, посветена на майчината обич – „Мама“ от Елен Делфорж. В новата книга ще открием историите за „Славеят и императора“, „Малката русалка“, „Палечка“ и „Храбрият войник“.

Снимка: Pixabay