fb
СпециалниЧети повече

Намери време да четеш със своето дете (помощник)

2 мин.
Cheti s deteto si

Цяла седмица си говорим за детските книги. Разказахме Ви защо детската книга е най-важната книга, а Бела даде и няколко полезни съвета защо и как родителите трябва да стимулират целенасочено децата си да четат повече. В продължение на всички тези публикации, днес искаме да акцентираме върху времето за четене заедно.

Защото четенето е комуникация – пълноценна, истинска и пълна с емоции. Четенето с детето е нужният лакмус, който едновременно да сближи родителите и техните деца, но и да създаде онези специални лични моменти с четенето, емоционалното привързване към книгата, които превръщат децата в запалени читатели.

Родителите понякога пренебрегват времето за четене и изморени след работния ден пропускат възможността да “общуват” чрез книгите със своето дете или поверяват на телевизора или компютъра да бъде семейната “детегледачка”.

А истината е, че няма игра (дори и образователна) и няма телевизионно предаване (дори образователно), което да замени удоволствието, ползите и възможностите, които отваря четенето пред децата, а и пред техните родители.

И понеже тази тенденция на пропуснато “време за четене заедно” не е локална, а по-скоро глобална, имаме възможност да се възползваме от ресурсите на други организации, които са превърнали книгите и четенето в свои мисии.

Booktime е инициатива на британската организация Booktrust, която провежда много успешни кампании за насърчаване на четенето през целия живот. Booktime цели да стимулира родителите да отделят време за толкова важното четене заедно. В рамките на инициативата организацията събира в pdf книжка полезни и интересни съвети за родители, които да им помогнат в избора на книги за децата, в използването на четенето за пълноценна комуникация на ежедневно ниво и намирането на време за тази дейност. Тази книжка с полезни съвети е преведена и на повече от 15 езика, включително и български.

Ние, от своя страна, се радваме да я споделим с Вас: