fb
НовиниПо света

Нападнаха нобеловия лауреат Муратов

2 мин.
Снимка: BBC

Неизвестно лице нападна главния редактор на „Новая газета“, носителя на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов и го заля с червена боя, пише BBC. В края на март изданието беше принудено да спре работата си под натиска на руските власти на фона на войната с Украйна.

Самият Муратов съобщи за нападението. Той публикува снимки, показващи последствията от нападението. Руските правоохранителни органи все още не са коментирали инцидента.

„Изляха маслена боя с ацетон в купето. Ужасно ми изгаря очите. Влакът Москва – Самара. Тръгването вече е забавено с 30 минути. Ще се опитам да се измия“, написа Муратов в „Телеграм“.

На 28 март „Новая газета“ обяви спирането на работата, след като Роскомнадзор предупреди „за недопустимостта на нарушаване на руското законодателство“.

„Получихме ново предупреждение от Роскомнадзор. След това спираме издаването на вестника в мрежите и на хартия – „до края на „специалната операция на територията на Украйна“, казаха тогава редакторите.

Преди това вестникът публикува няколко репортажа за руската инвазия в Украйна, в които, според изискването на Роскомнадзор, войната беше наречена „специална операция“, но в репортажите, наред с други неща, се разказваше за смъртта на цивилни.

В четвъртък стана известно, че напусналите Русия журналисти от „Новая газета“ са пуснали „Новая газета Европа“.

След началото на войната с Украйна в Русия много медии бяха затворени или блокирани. Това се случи и с телевизионния канал „Дожд“ и радиостанцията „Ехо Москвы“. Достъпът до уебсайта на руската служба на Би Би Си също беше блокиран.

През декември миналата година Дмитрий Муратов беше удостоен с Нобелова награда за мир. Говорейки на церемонията по награждаването в Осло, той каза: „В болните глави на геополитици войната между Русия и Украйна е престанала да изглежда невъзможна“.

Преди началото на войната, както се оказа, имаше малко повече от два месеца.