fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

Нощ на книгите за Хари Потър

Направи си сам: Магическа пръчка

3 мин.

Подготовката за „Нощ на книгите за Хари Потър“ започва с покупката на островърха шапка и шал в подходящи цветове, но истинските фенове знаят, че най-важното за един магьосник е магическата пръчка. Тя е отражение на характера му и продължение на ръката му.

– Какво е магьоснически дуел? – попита Хари. – И какво искаш да кажеш с това, че си мой секундант?
– Ами секундантът е там, за да продължи, ако ти умреш. – отговори Рон небрежно, като най-сетне почна да яде изстиналия си пай. Но като забеляза изражението на Хари, бързо добави: – Обаче хората умират само в същински дуели, разбираш ли, с истински магьосници. Ти и Малфой най-много да успеете да се обстрелвате с искри. Никой от вас не знае достатъчно магии, та наистина да навреди на другия. И без това се обзалагам, че той очакваше да откажеш.
– И какво става, ако размахам магическата си пръчка и нищо не се случи?
– Хвърли я и му удари един юмрук по носа – предложи Рон.

Разбира се, изработката на магическа пръчка е изключително тайнствен и сложен процес, почти колкото избирането й. В блога за ръчно творчество boxycolonial.com попаднахме на чудесен урок по изработка на такава с домашни материали. Може и да не успее да накара най-злият ти враг да бълва плужеци или да превърне учителят ти по математика в твой роб, но ще ти помогне да имаш най-страхотния и автентичен костюм на 4 февруари! Задължително е някой възрастен да следи за безопасността на процеса и да помага при необходимост.


Необходими материали:

  • китайски клечки
  • силиконов пистолет и пълнители за него
  • акрилни бои в различни нюанси на кафяво
  • четки за боядисване и моделиране

Използвайте пистолета, за да оформите „дръжката“ на магьосническата пръчка – можете да опитате да сте креативни с формите и размерите, но внимавайте да не се изгорите. Когато силиконът поизстине, но не е съвсем охладен, може внимателно да се опитате да оформите пръчката, както ви харесва. За по-голяма безопасност, не докосвайте силикона с голи ръце, а използвайте хартия.
Оставете вашата бъдеща пръчка да изстине, след което я боядисайте! Отново можете да бъдете креативни с цветовете – да, в началото препоръчахме различни нюанси на кафявото, но ако то ви се струва скучно, можете да я направите синя, зелена, розова – както ви харесва. Оставете я да изсъхне, докато си преговаряте най-важните заклинания.

Инициативата „Нощ на книгите за Хари Потър 2016“ е на британския издател Bloomsbury, а в България организатор е издателство „Егмонт Бълария“, с медийната подкрепа на сайтовете „Аз чета” и „Детски книги”.