fb
БългарияНовини

Направи си сам умна класна стая със Smart Classroom AR: Поглед отблизо

3 мин.

Advertorial

Миналата седмица Ви разказахме за новото мобилно приложение „Smart Classroom AR“, с което технологичният гигант Samsung помага на учениците от 1. до 10. клас да възприемат учебния материал по по-лесен, интуитивен и интересен за тях начин. Разбира се, на нас винаги ни е интересно да опитваме подобни възможности за оптимизиране на учебния процес, затова свалихме app-а на Android смартфон, сдобихме се с учeнически бележник (ще го напълним с шестици, обещаваме!) и започнахме теста.

Първото нещо, което не трябва да пропускате да направите, след като стартирате Smart Classroom AR, е да дадете на приложението достъп до камерата си, за да може да улови бележника и да стартира добавената реалност.

Вътре в самото приложение ще откриете близо 40 упражнения към уроци по различни дисциплини, в които чрез добавена реалност учениците могат да прилагат наученото в клас и дори да намират нови факти и умения. Избирате едно от тях, насочвате камерата към бележника и решавате 3D задачата. Все още няма упражнения по литература, за съжаление, но си харесахме един урок по география за 5. клас – почти толкова възможности за пътешестване, колкото дава една хубава книга.

Приложението Smart Classroom AR е създадено през 2017 г. в рамките на програмата Smart Classroom на Samsung България, а самите упражнения са вдъхновени от учители. „В началото и аз се колебаех и не бях сигурна в резултата, но когато видях крайния продукт – упражненията с добавена реалност, мога да кажа че съм уверена и демонстрирам упражненията си и на екипа ни на моите ученици, и те вече показват това което от нереалност се превърна в действително – AR в учебния процес на всяко училище“, споделя Лилия Чаушева от СУ „Георги Бенковски“ в Пазарджик, която е част от учителския екип, работил по приложението.

Нейната колежка от МГ „Д-р Петър Берон“ във Варна Димитрина Докимова е автор на упражнения по география и икономика и смята, че добавената реалност е начин да излезем извън рамките на двумерните статични пространства в учебниците и да влезем в интерактивна 3D среда върху тяхната основа.

Учениците, които вече имаха възможността да изпробват мобилното приложение на Samsung Smart Classroom AR, споделиха своите отзиви относно упражненията, до които то дава достъп, и ползите, които са извлекли от него по съответните дисциплини. Младежите изтъкнаха на първо място как то улеснява учебния процес и разбирането на преподавания материал, при това по забавен и разчупен начин.

„Моето мнение за Smart Classroom AR е, че с него можем да учим много по-забавно, защото постоянно се старая да подобря резултата и времето си“, казва деветокласничката Мариета Данаилова от СУ „Георги Бенковски“ – гр. Пазарджик.

Нашият съвет и към родителите, и към учителите е да използват максимално много технологични нововъведения, когато става въпрос за учене. Защото както самите деца и техните навици се променят, така и ученето трябва да се променя, а опитът показва, че то може да бъде едновременно забавно и ефективно. И приложнието Smart Classroom AR на Samsung е един добър пример в тази посока – спокойно можете да започнете с него.

Свали Smart Classroom AR за твоето Android устройство от този линк.