fb
КнижарницитеНовини

Наслади се на „Думи на 4 гуми“ – новата пътуваща книжарница на Илиян Любомиров

1 мин.

Освежен и изрисуван от най-популярния български графити артист Nasimo хипарски бус Volkswagen Transporter се превръща в мобилна книжарница. Това е новата инициатива на поета Илиян Любомиров „Думи на 4 гуми“, която ще пътува в цялата страна, за да представя съвременна българска литература.

„Вложих цялата си енергия в този проект, защото вярвам, че имаме български книги от световно ниво, и искам те да достигнат до моето поколение и в по-малките ни градове“, споделя Любомиров.

Проектът за пътуваща книжарница е подкрепен от Vivacom, а през това лято предстои да бъдат посетени 40 населени места. 20% от приходите от продажби във всеки град ще бъдат дарявани на местните библиотеки под формата на книги за запълване на техния фонд.

„Държавата взима 20% от цената на всяка книга под формата на ДДС, затова „Думи на 4 гуми“ ще подарява 20% от цената на всяка книга“, обяснява идеята авторът на „Нощта е действие“ (2014) и „Лято“ (2016).

Първата спирка ще бъде Варна в края на май за началото на фестивала Варна Лит, където в компанията на Любомиров ще бъде друг млад поет – Константин Трендафилов.