fb
БиблиотекитеНовини

Национален форум „Библиотеките днес“ 2018 е посветен на цифровата трансформация

2 мин.

Тазгодишното издание на Националният форум „Библиотеките днес“, организирано от Фондация „Глобални библиотеки – България“ с медийната подкрепа на „Аз чета“, ще бъде на тема „Библиотеките днес и цифровата трансформация“. То ще се проведе на 8 и 9 ноември в хотел „Рамада“ под патронажа на Мария Габриел, европейски комисар по цифрова икономика и цифрово общество.

Националният форум „Библиотеките днес“ е ежегодно събитие, посветено на приноса на обществените библиотеки за насърчаване на информационната грамотност, ученето през целия живот, гражданското участие и социалното сближаване и ролята им в съвременното общество като центрове за достъп до знание, качествена и актуална информация, дигитално съдържание и електронни услуги за гражданите. Миналогодишното му издание беше посветено на ролята на обществените библиотеки за устойчивото развитие на местните общности и подобряване качеството на живот на гражданите.

В рамките на провеждането му през 2018 г. ще бъде представено състоянието на обществените библиотеки в страната от гледна точка на технологичните предизвикателства. Ще бъдат показани добри примери и практики от страната и чужбина, ще бъдат обсъдени по-масовото навлизане на нови решения – интегрирани библиотечни системи чрез въвеждане на RFID технологии, споделената дигитализация както на писменото културно-историческо наследство, така и масовата дигитализация на културно и информационно съдържание изобщо, разработването на платформи за онлайн обучение и др.

На 8 ноември от 19:00 ч. в рамките на форума ще бъдат връчени и годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България“.

В събитието ще вземат участие представители на обществените библиотеки от цялата страна, на бизнеса и академичните среди, на изпълнителната, законодателната и местната власт, както и на неправителствения сектор, професионалните и браншовите организации. Всички говорители и панелисти, както и пълната програма можете да разгледате тук.

Опитът си ще споделят представители на Европейското бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации (EBLIDA), Американската библиотечна асоциация (ALA), Щатския университет – Орегон, Градската библиотека на Щутгарт, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Университета по библиотекознание и информационни технологии, Фондация „Глобални библиотеки – България“, представители на българските регионални библиотеки и бизнеса.

Партньори на форума тази година са Гьоте-институт България и Софийският университет „Св. Климент Охридски“. Форумът се осъществява с подкрепата на Уча.се, Райс ЕООД, Qulto, АЯ Мсълюшънс ЕООД и медийното партньорство на БНР, БНТ, „Детски книги“, Кafene.bg и др.