fb
БългарияНовини

На 1 декември журито на конкурса „Иван Николов“ ще обяви номинираните стихосбирки

1 мин.

Двайсет и второто издание на Националната награда за поезия „Иван Николов“, чийто медиен партньор е „Аз чета“, тече с пълна сила. На 10 октомври бяха обявени регламентът за участие и годишното жури, а желаещите да участват поети изпращаха свои книги до днес.

Номинираните стихосбирки ще бъдат съобщени на 1 декември. Жури в състав Екатерина Йосифова (председател), Бойко Ламбовски и Константин Трендафилов ще определи кой ще получи наградата от 10 000 лв. и плакет, изработен от художника Христо Гочев. Официалното връчване на отличието ще се проведе на 21 декември в залата на Съюза на българските архитекти в София.

Наградата „Иван Николов“ е учредена през 1994 година от Божана Апостолова и ИК „Жанет 45“ в памет на поета, преводач и редактор Иван Николов. Нейни лауреати са някои от най-изявените поети на България – Христо Фотев, Константин Павлов, Екатерина Йосифова, Георги Господинов, Силвия Чолева, Иван Методиев, Георги Борисов, Калина Ковачева и др. Наградата се връчва за издадена през годината поетична книга.

Целта на организаторите е да се отличи най-добрия поетичен сборник за годината, а също и да се провокира обществен диалог за поезията, за да се насърчи съвременният читател да я обсъжда. Тяхното послание към книгоиздателския и книгоразпространителския бранш е, че има смисъл от издаването и популяризирането на съвременна българска литература и поезия.