fb
БългарияНовини

Назад в поетична София ни връщат новите „Литературни маршрути“

6 мин.

Как през 90-те години на XX век поезията излиза из града, какво се случва с българската литература тогава, каква е ролята на „Литературен вестник“ и „Ах, Мария“, кои са знаковите личности и събития разказва нова поетична обиколка в четвъртото издание на „Литературни маршрути“ в София. Тази година водещ ще е поетът и литературовед Йордан Ефтимов. И това съвсем не е случайно, тъй като основен акцент на маршрута ще бъде именно българската поезия, съобщиха организаторите от фондация „Прочети София“. Маршрутът ще бъде възможен разказ за едно интересно и динамично време от литературната ни история. По традиция вече Фондация „Прочети София“ започва програмата си на 11 май – денят, в който се почита паметта на Св. св. Кирил и Методий. Турът, посветен на поезията на 90-те, ще започне в 18:30 ч., а началната му точка ще е ул. „Г. С. Раковски“ 134, където се е помещавала една от редакциите на „Литературен вестник“.

Всяка завладяваща обиколка ще е специално създадена и ще се случи само един-единствен път. Тази година „Литературните маршрути“ ще се бъдат през май, юли и септември. Във всеки от месеците ще има четири тура и няколко съпътстващи събития. През май това ще бъде гостуването на поетическата антология „Скритите букви“ в книжарница One Book Bookstore (ул. „Върбица“ 8). В пространството може да се представя само една книга за определен период от време, но заедно с нейните художествени качества, особено важна е и фигурата на оформителя, дизайнера, илюстратора или фотографа. С други думи – One Book Bookstore е и нещо като изложбено пространство за книгите. Затова, освен че между 11 и 20 май там ще може да бъде намерена поетическата антология „Скритите букви“, на 14 май посетителите ще могат да се срещнат и с дизайнера на цялата визуална идентичност на „Скритите букви“ и оформлението на книгата – Костадин Кокаланов от Studio Frank. Антологията включва стихотворения на четиринадесетте български поети, които участват в проекта „Скритите букви“ – Анна Лазарова, Галина Николова, Георги Господинов, Иван Ланджев, Красимира Джисова, Марин Бодаков, Мария Калинова, Мирела Иванова, Надежда Радулова, Никола Петров, Петър Чухов, Силвия Чолева, Стефан Иванов и Цочо Бояджиев.  

На 18 май от 18:30 ч., пред паметника в Докторска градина ще започне „Литературният маршрут“, посветен на френския писател Ромен Гари. Негов водещ ще бъде философът и журналист Тони Николов. Сред историите в сборника му от 2021 г. „Спомнена София“ е и тази за пребиваването на френския писател и двукратен носител на „Гонкур“ в София. Своя „Литературен маршрут“ Тони Николов описва като „обиколка из софийските „места на паметта“, свързани с Ромен Гари“ и разказва още за това защо и откъде ще премине тя:

„От самоличността на дипломата – Френската легация на ул. „Оборище“ 27-29 – към въображаемостта на персонажите в романите на един от най-интересните френски писатели на ХХ век, писани и замислени в апартамента на бул. „Дондуков“ 69. По тези места Ромен Гари прекарва цели две години (10 февруари 1946 г. – 21 февруари 1948 г.). Тук той попада в една „затрупана до дъното на душата си в сняг страна“, която бавно се плъзва към зоната на несвободата в съветския лагер. А самият Гари става обект на разработка в досие на Държавна сигурност от 161 страници под агентурното наименование Книжарят.“

Два дни след рождения ден на писателката Яна Язова един от нейните най-задълбочени изследователи – литературният теоретик и журналист Петър Величков, ще ни разкаже за детайли от живота и творчеството на известна българска интелектуалка, за нейното убийство, за кражбата на оригиналните ръкописи на романите ѝ „Левски“, „Бенковски“, „Шипка“, „Александър Македонски“, „Соления залив“.  Литературният маршрут ще започне на 25 май от 18:30 ч. пред Съдебната палата, където Яна Язова е оцеляла по време на бомбардировките и където в началото са били съхранявани нейните оцелели архиви.

Кадър от Детския маршрут през 2021 година, с водещ Зорница Христова.

Водещ на Детския литературен маршрут през май ще бъде писателката на детски книги и преводачка Зорница Христова, която вече четвърта година измисля най-различни подходи към децата, за да разкрие връзката между литературните факти и градските пространства. Този път маршрутът ще започне от Ботаническата градина. Зорница Христова ще разкаже за пътя на книгата до печатницата, както и какво отличава Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ от другите библиотеки, ще включи най-разнообразни теми за ръкописните и старопечатни книги, за образованието и знанието, и както вероятно се подразбира от началната точка – за растенията. Маршрутът ще се проведе на 28 май от 11:00 ч.

През юли Фондация „Прочети София“ ще добави една изложба и още четири „Литературни маршрута“. Финалната част от тазгодишната програма ще бъде през септември, когато ще се проведат три маршрута и ще бъде поставена и паметна плоча на поета Георги Рупчев.
Събитията са със свободен достъп, без нужда от предварително записване.

През юни Фондация „Прочети София“ започва и новият формат „Литературни срещи“, чийто гост ще бъде носителката на Нобелова награда за литература през 2018 – Олга Токарчук. Авторката на „Чудати разкази“ (изд. ICU) ще се включи в програмата на 10 и 11 юни.


Програма май:

Поетическа антология „Скритите букви“
One Book Bookstore | ул. „Върбица“ 8 | 11 май – 20 май 2022

Литературен маршрут с водещ Йордан Ефтимов, посветен на поезията на 90-те
11 май | 18:30 ч. |  Начална точка: ул. „Г. С. Раковски“ 134

Литературен маршрут с водещ Тони Николов, посветен на Ромен Гари
18 май | 18:30 ч. | Начална точка: паметникът в Докторската градина

Литературен маршрут с водещ Петър Величков, посветен на Яна Язова
25 май | 18:30 ч. | Начална точка: Съдебна палата

Детски литературен маршрут с водещ Зорница Христова
28 май | 11:00 ч. | Начална точка: Ботаническата градина