fb
СпециалниЧети повече

Не си губи времето в Гренобъл, чети кратки разкази

2 мин.

Алтернативните начини четенето да намери място в градските пространства не са малко и през последните години се увеличават значително, което няма как да не ни радва. След читАлнЯта в нашата София, безплатните автобуси за четящи в Румъния и книжното метро в Чикаго, се появяват и… автоматите за кратки разкази в Гренобъл.

Вдъхновяваща идея за своеобразна вендинг машини, които стимулират хората да четат повече в забързаното ежедневие идва от старт ъп издателството Short Edition във Франция. Екипът на организацията от край време търси предизвикателни начини, чрез които да провокира повече хора да четат, като промотира основно кратките литературни форми в синхрон с модерния лайфстайл на французите. За целта от издателството са подготвили мобилно приложение, чрез което всеки може да чете, а също и да предлага свои творби за публикуване.

От тази есен усилията на малкото френско издателство да стимулира повече хора да четат кратки литературни произведения минават и една крачка повече към офлайн комуникацията с разполагането на вендинг машини за кратки разкази на 8 места из целия град. Тяхната поява е съвместен проект на издателството в партньорство с местната управа в Гренобъл.

Устройствата за кратки разкази при поискване са разположени на публични места, където обикновено се налага хората да чакат по-дълго време – кметството, информационният център за туристи, библиотеките и социални институции.

 

“Идеята ни дойде пред вендинг машина за шоколадови изделия и напитки. Казахме си, че можем да направим същото с качествена и популярна литература и така да запълним онези кратки, но непродуктивни моменти”, споделя Кристоф Сибюд от Short Edition за иновативната идея пред AFP.

С помощта на машините всеки гражданин може да заяви безплатно кратък разказ, който да прочете за 1, 3 или 5 минути, докато чака. В последствие той получава съответното произведение на хартия, подобна на по-широка касова бележка.

Устройствата са първите във Франция и са напълно безплатни. Те обаче не са първите в света. Научете повече за подобна инициатива в Тайланд, за която сме ви разказвали преди време.