fb
Ревюта

Да си поговорим за „Неприлични моменти от историята”

5 мин.
Neprilichni momenti ot istoriyata Karen Dolbi

neprilichni_momenti_ot_istorijataАрхеологията и историята са ми почти толкова голяма страст, колкото и книгите. Когато се намирам на място, което е съществувало от столетия, дори хилядолетия, винаги се вълнувам от факта, че по тези места са минавали хора, живели толкова отдавна. Обичам да научавам какво е било ежедневието на нашите предци – не скритите им богатства, а например какво са си готвили, какви са били порядките им, изкуството, което са създавали, и, разбира се, някои по-лични и пикантни моменти.

Ето защо нямах търпение да прочета „Неприлични моменти от историята“ (изд. „Бард“) от Карън Долби, която е събрала любопитна интимна информация от епохата на Древна Гърция до края на XIX век. Поради големия времеви отрязък, който е обхванат, съдържанието е изключително синтезирано. Книгата е разделена на осем части, които съдържат кратки глави, разглеждащи даден период, личност или обичаи от съответната епоха. За тези, които ще искат да се разровят по-надълбоко в дадена тема, в края на книгата Карън Долби е дала библиография на използваните източници, които обаче са на английски и нямам представа кои от тях биха могли да се намерят в България.

Но да се върнем в началото или по-точно – Древна Гърция. Предполагам, всеки е чувал вица, че гърците са измислили секса, а римляните са го усъвършенствали, като са добавили жената. Е този виц има своите исторически корени и в случая не е съвсем далеч от истината, поне що се отнася до древните гърци. Античните семейства са били доста разделени. Мъжете и жените почти не са се срещали, даже и по време на хранене, а големи семейства, на практика, почти не е имало. Проблемът е достигнал такива размери, че дори е станал обект на размисли от страна на историка и философ Ксенофонт, който е препоръчал двойка без деца да осъществява сексуален акт поне 3 пъти месечно. Карън се е спряла също на голите борби, понякога порочната практика на менторството, хетерите и т.н.

Условията за жените са били малко по-добри в Древен Рим, където те дори са имали право да се развеждат. Някои римлянки са били доста палави и изневерите са се случвали доста често. Особено забавен ми се стори факта, че за заобиколят суровия закон за прелюбодейството, семейните римлянки просто са си решавали проблема, като често са се регистрирали като проститутки.

С края на Римската империя настъпват смутни времена и идват Средните векове, които неслучайно са наречени още Тъмните векове. Това е епоха, управлявана и доминирана от християнската религия с помощта на много забрани. От една страна е вездесъщата Църква, отричаща плътските удоволствия, които са подобаващи само за да се зачене дете, при това в законен брак и без да се търси удоволствие. Църквата е разполагала с изключително дълъг и любопитен списък какво не бива да се прави. Само наличието на всички изредени забрани води до логичното заключение, че хората все пак са се отдавали на всякакви неприлични ласки, включително и някои доста изобретателни. The pearl

С Ренесанса настъпват промени не само в сферата на изкуствата, литературата и науката, но и в интимните взаимоотношения. Настъпва времето на кралските метреси и официалните любовници. Френският кралски двор така е диктувал модата, че през XVIII век кюрфюрстът на Брандербург Фридрих III имал метреса, която се ползвала с всички облаги на своята позиция. Двамата обаче така и не се отдали на страстта – Фридрих III обичал твърде много съпругата си, за да спи с любовницата си.

В наглед строгия морал, властващ през Викторианската епоха, пороците просто са били по-прикрити. Дори самите кралица Виктория и принц Албърт са имали своите пикантни тайни.

Упорито се носели слухове, че Виктория имала малка татуировка на „интимно” място, което публиката не можела да види. Говорело се, че тя изобразява битка между бенгалски тигър и питон.

Принц Албърт имал необичаен постоянен пиърсинг, кръстен на неговото име.

Оказва се, че татуировките били много популярни сред висшата класа в Европа. Мъжете често носели подобни пиърсинги, които пробивали уретрата, в комплект с халка, през която се прокарвала лента, чиято цел била да държи члена захванат за шева на бричовете. И всичко това само и само да се избегне неприличната (според тогавашните нрави) подутина.

Краят на XIX век е известен и с т. нар. женска хистерия, която се лекувала с… вибратори. Кабинетите на докторите, лекуващи тази мнима болест, били доста популярни и пълни с опашки от истерични жени.

Въпреки своя малък обем от 220 страници, „Неприлични моменти от историята“ съдържа толкова много интересни детайли, че просто няма как да обхвана всичко в ревюто. Не са пропуснати някои от най-известните и развратни личности, съществували някога, като императорите Нерон и Калигула, Борджиите, маркиз Дьо Сад, както и странните порядки, джентълменските клубове, известните публични домове и какво ли още не. Пикантно четиво, което несъмнено ще провокира интереса ви към една доста по-пиперлива част от историята.