fb
БългарияНовини

Непубликуван досега разказ на Силвия Плат ще бъде издаден през 2019 г.

1 мин.

Разказ на Силвия Плат, който никога досега не е бил публикуван, ще излезе през януари 2019 г., научаваме от Bustle. Историята е озаглавена Mary Ventura and the Ninth Kingdom („Мери Вентура и Деветото царство“) и ще бъде издадена от Faber & Faber. 

Силвия Плат се самоубива през 1963 г. на трийсетгодишна възраст само месец, след като публикува романа си „Стъкленият похлупак“ (изд. „Ciela“) под псевдонима Виктория Лукас. Младата авторка оставя след себе си множество поеми и разкази, сред които и немалко неиздавани творби. Посмъртно излезлите ѝ стихосбирки – „Ариел“, „Колосът“ и други – увековечават името ѝ в литературния пантеон.

Mary Ventura and the Ninth Kingdom е написан през 1952 г., когато Плат е на двайсет години и следва в колежа „Смит“. Разказът проследява пътуването с влак на млада жена в компанията на мистериозна непозната. Faber & Faber ще го поместят в юбилеен сборник по случай деветдесетгодишнината на издателството, наравно с произведения на Джуна Барнс, Казуо Ишигуро и Фланъри О’Конър. 

Това не е първият път, в който творбата привлича вниманието на литературните среди. През 2016 г. копие от ръкописа на Mary Ventura and the Ninth Kingdom и писмо за отказ от списание Mademoiselle са продадени на търг за 799 долара.

Плат преработва разказа през 1954 г., когато променя името на главната героиня на Марша Вентура. От издателство Faber & Faber ще публикуват първоначалната версия от 1952 г., като в своето изявление обещават да запазят дори оригиналния правопис.

Снимка на публикацията: Judy Snow Denison