fb
Не пропускайтеПанаирът

НЕзадължителният списък за училищната ваканция

9 мин.

Вярваме, че любовта към книгите се възпитава най-добре, когато оставим децата да избират сами четивата, които са им интересни, вълнуват ги и говорят за техните проблеми. За съжаление, все още от много родители можете да чуете репликата: „Тази книга няма да ти я купя, защото не ти е в задължителния списък!“. Затова с помощта на експертите по детско четене от сайта Detskiknigi.com подготвихме предложения за заглавия, които със сигурност ще се харесат на младите читатели, защото четенето не трябва да е задължение, а да носи радост и удоволствие.

 

За читатели от 7 до 10 години

Къде ми е петнистото мишле“ от Феридун Орал (изд. „Емас„)

Турският художник Феридун Орал “смесва” различни приказки с помощта на котето Зейтун, което е изгубило любимата си играчка – мишле. На децата им допада приятелството между коте и мишка, които иначе традиционно са врагове. Те с удоволствие разпознават класическите приказки, предадени с нежните илюстрации на автора.

Ако стилът на художника се хареса на малките читатели, може да ги запознаете и с минималистичната детска книжка Червената ябълка (изд. Емас„), която оставя много място за лични интерпретации, разговори и доизмисляне на историята и с уютната зимна история „Къпиновият дух и жълтоклюното птиче“ (изд. „Емас„).

 

Каква магия крие се в снега“ от Юлия Спиридонова (изд. „Кръгозор„)

В Бъди ми приятел малкото краставо жабче напуска родното блато и тръгва да търси истински приятел, на когото да бъде нужно. По пътя си среща различни приказни същества, но само старата вещица усеща силата на неговата магия. Във втората книга вече е зима, но снегът не идва. Малкото жабче е събудено от вещицата, за да търси снега. Чрез неговите преживелици, в които Юлия Спиридонова- Юлка майсторски вплита приказни елементи, децата научават за смелостта, добротата и приятелството по близък и разбираем за тях начин.

 

Приключения  с Муминтрол в цветни комикси от Туве Янсон (изд. „Жанет 45„) Историите с Муминтрол и компания са забавни, но и удивително точни при посочване на житейски истини като измамния блясък на лъскавия живот, същността на истинската любов или предполагаемото пълно щастие от свободата и приключенията.

 

Поредица “Ужасния Хенри”от Франческа Саймън (изд. „ПАН„). Всяка от книгите съдържа по 4 кратки истории, в които малкият разбойник попада в проблемна ситуация. На много от малките читатели ще се сторят познати ситуациите, в които Хенри остава неразбран или е погрешно набеден. Те са идеални четива за начинаещи и не особено умели читатели, които лесно се отчайват и губят мотивация да довършат започнатата книга. Франческа Саймън елиминира тези проблеми, като пише кратки, завършени, забавни истории за близки на децата ситуации.

 

Моите красиви рога от Радостина Николова (щанд „Аз чета и приятели“), първият двукратен носител на награда „Бисерче вълшебно“

Радостина Николова ни среща с две пълни противоположности – еленът Ву и лястовичката Констанс. Казват, че противоположностите се привличат и твърдението важи с пълна сила за двете животни. Поели съвместно по пътя на порастването, за едно лято Констанс и Ву ще се научат взаимно на търпение, смелост и приятелство.

Никола Райков създава не просто фентъзи книги, а фентъзи книги-игри за деца между 4-9 години – феномен, който поне ние не сме срещали досега в детската литература на други страни.  Книгите му предлагат различен прочит при всяко разгръщане, защото детето може да избира измежду няколко варианта за развитие на историята и това да го отведе към нови вълнуващи приключения. Те развиват логическото мислене и паметта, и стимулират въображението, като правят детето активен участник в преживяванията на причудливите забавни герои.

“Голямото приключение на малкото таласъмче”, “Още по-голямото приключение на малкото таласъмче” и най-новата му книга “Добросъците, която спечели наградата “Бисерче вълшебно” 2017, можете да откриете на щанда на “Аз чета и приятели”, където ще бъде и самият автор.

Отново на щанда на “Аз чета и приятели” ще бъде и Мая Бочева – илюстратор на “Добросъците”, която ще представи успешната си авторска поредица “Туй-онуй” (TAT Creative). Препоръчваме  книгите-игри “Кой светна Луната” и “Как се казва тази книга” заради забавния и естествен начин, по който са вплетени обучителните елементи. Книгите на Мая Бочева привличат вниманието на децата към книгите, като подхранват естествения им интерес да научават нови неща.

 

Не е честно от Виктор Самуилов ( изд. „Жанет 45„)

В книгата ще откриете 39 стихотворения, написани в добре познатия стил на автора. Те са толкова ярки, прями и не спестяват нищо от истината в отношенията дете-възрастен. Много умело Виктор Самуилов разкрива противоречивите послания, които всеки възрастен по навик подава на децата и така неусетно се превръща в защитник на малчуганите. Докато ги четете, ще се забавлявате искрено, стига да погледнете света от височината на децата.

 

Поредицата за приключенията на Джордж и Ани в Космоса от Луси и Стивън Хокинг (изд. „Сиела„)

Изключително увлекателните пътешествия на малкото момче Джордж и приятелката му Ани из Вселената с помощта на суперкомпютър ще грабнат интереса на всяко любопитно хлапе, а най-новите научни теории за появата на планетата ни, обяснени по достъпен дори за младите читатели начин, безспорно превръща поредицата в образователен помощник.

 

 

За читатели от 9 до 14 години

Макси… и рибата с копнеж по далечното” (изд. “Фют”) е първата книга от поредицата за Макси на немската писателка Уш Луун с илюстрации от Нина Дулек. Макар книгата да се възприема по-скоро като четиво за момичета, момчетата също могат да открият по нещо за себе си, тъй като авторката засяга разнообразни и важни теми. Но всичко е поднесено деликатно, с много смях и непредвидени ситуации, които превръщат четенето в истинско забавление.

Втората книга от поредицата „Макси и кучето със сърдечни трепети” (изд. “Фют”) е достойно продължение с още повече щури пакости, малко детективска работа и доза романтика, което дава възможност на подрастващите да открият собствените си тревоги, свързани с любовта, и несигурността при перспективата за промени.

 

Бабата бандит“ от Дейвид Уилямс (изд. „Дуо дизайн„) е чудесен избор за всеки почитател на Роалд Дал. В книгата ще откриете познатата ирония към “сериозните” занимания на възрастните, абсолютното подчинение на интелекта на децата, вярата в справедливостта и умението да се превръща и най-скучният персонаж във вълнуващ образ.

Докато разсмива читателя до сълзи, Уилямс успява да напомни и колко важно е да ценим това, което имаме и колко лесно е да го загубим. Със своя чудесен стил на писане, комбиниран с илюстрациите на Тони Рос, авторът може да накара дори нечетящите малчугани да се потопят в магията на книгите. И тъй като след това със сигурност ще искат отново да потънат в шантавия свят, който Уилямс гради, може да ги запознаете и с Момчето с роклята” (изд. „Дуо дизайн„).

 

ПоредицаПърси Джаксън и боговете на Олимп от Рик Риърдън (изд. „Егмонт„)

Пърси Джаксън е хлапе с дислексия и дефицит на внимание, които му създават множество проблеми като ниски оценки в училище и други неприятности, в които той постоянно се забърква. Докато в един момент не разбира, че е  син на олимпийски бог. Тогава премеждията стават многократно по-страшни, но и по-вълнуващи. Книгите на Риърдън са подходящи за всички малки и големи фенове на фентъзи-историите, но на учениците от пети и шести клас ще са особено полезни и с приятния начин за усвояване на митовете и легендите, изучавани в часовете по литература. Приключенията на Пърси продължават в поредицата Героите на Олимп„, където на „сцената“ се появяват и римските богове.

 

„Остров Боуен“ от Сесар Майорки (изд. „Ергон„)

Сюжетните нишки, които Сесар Майорки заплита, тръгват от средновековната история и отлитат до измеренията на научната фантастика. Докато проследява съдбата на героите, читателят ще се наслади на приключенската линия, в която е вплетена обичта на писателя към Жул Верн, Артър Конан Дойл, Хърбърт Уелс, Артър Кларк. Освен чистата наслада от напрегнатия сюжет, Майорки ни прави и свидетели на различните човешки чувства и качества, които изграждат характера и предопределят до голяма степен посоката, в която всеки от нас се развива.

 

 “Сянката над каменната пейка” и “….и белите сенки в гората (изд. „Емас„) са първите две книги от четирилогията на шведската писателка Мария Грипе, носител на престижната награда “Ханс Кристиан Андерсен”. Това са романи от най-висока класа, в които децата ни най-малко не са подценени нито като читатели, нито като герои. Подходящи са за опитни и търпеливи читатели, които биха се насладили на психологическата дълбочина, с която авторката описва сложните и противоречиви взаимоотношения между двете приятелки – главните героини Берта и Каролин. Тяхното приятелство постепенно разкрива дълбоко пазени семейни тайни, които ще променят живота им завинаги.

Изтегли списъка в подходящ за принтиране PDF с указания къде можеш да намериш всяка от книгите от този линк.

[ + ]