fb
НовиниПо света

Никола Райков проби в Китай с иновативната си детска книга „Добросъците“

3 мин.

Детският автор Никола Райков подписа договор с китайското издателство Haitian Publishing House за правата върху своята новаторска приказка-игра „Добросъците“ в рамките на международния панаир на културните индустрии в Шенджен. Toва е пореден успех за български автор в азиатската страна, след като през пролетта на 2018 г. поредицата на Радостина Николова „Приключенията на мотовете“ беше публикувана на китайски от издателство „Аврора“.

Основано през 1984 г., издателство Haitian Publishing House оперира в икономическата зона на Шенджен и е едно от най-големите в Китай с годишна продукция от над 600 книги. Неговият представител Чен Шаоянг коментира сделката за разпространение:

„Добросъците“ е фантастична приказка-игра, която може да запалва въобръжението на децата. Мисля, че малките читатели в Китай ще се влюбят в нея.

Любопитно е, че книгата ще бъде преведена директно от български език от Лин Юсян, която завършва българистика в университета в Пекин. Младата китайка споделя:

Аз усещах чистота, игривост и спокойствие, докато четях книжките на Никола, все едно че се завърнах в детството си. Детската душевност няма международни граници, защото всеки от нас е част от Човечеството.

Всички приказки-игри на Никола Райков предизвикаха значим интерес на международния панаир в Шенджен. Представянето на „Приказка от два свята“ дори бе излъчено на живо от Shenzhen media group, а българския щанд бе отличен с награда.

Представяне на „Добросъците“ в Китай

Сабина Попова, ръководителка на офиса на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие (БКАБР) и основен двигател зад българския щанд, разкрива:

Още от самото начало бях убедена, че книгите-игри на Никола Райков имат потенциал да спечелят и китайската публика и без колебание го поканих да ги представи за първи път в Китай.

Илюстрациите в книгата са дело на детската художничка Мая Бочева, която е многократен носител на първа награда на международния фестивал „Компютърно пространство“. Тя споделя:

Новината, че „Добросъците“ на Никола Райков, чиито приключения нарисувах, ще бъдат отпечатани в Китай, ме зарадва много. Особено след като книгата спечели „Бисерче вълшебно“ и беше една от любимите на българските дечица. Пожелавам ѝ същия успех и сред китайските деца!

Никола Райков е роден на 21 юни 1981 г. в Стара Загора. Завършва информационни технологии в Чикаго. Автор е на първите по рода си приказки-игри „Голямото приключение на малкото таласъмче“, която вече е публикувана и в Латвия, „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“, „Добросъците“ и „Приказка от два свята“. Със своите приказки-игри печели над 10 награди и номинации, включително и „Бисерче вълшебно“  през 2017 г. с 648 гласа на деца от цяла България, а преди броени дни дебютира и в областта на настолните игри с „Таласъмски истории“.