fb
Ревюта

Още по-големи приключения с малкото таласъмче

2 мин.
oshte po-golyamoto priklyuchenie na malkoto talasamche prikazka igra

oshte po-golyamoto priklyuchenie na malkoto talasamche prikazka igraМалкото таласъмче ви е познато от първата детска книга-игра на българския автор Никола Райков „Голямото приключение на малкото таласъмче”. Тя имаше голям успех (претърпя второ издание), а Райков получи наградата за “Най-добър детски фантаст 2013-2014? и бе обявен за българската номинация за “Best creator of children’s SF or fantasy books” на Еврокон 2014 (Ирландия). Е, Таласъмчо отново е тук, готов за още повече и по-големи приключения.

А как започват по-големите приключения? Дупката на Таласъмчо се наводнява и той е принуден да потърси ново място за следващия си дом. Естествено, пак е придружаван от опашката, рогцата, лапичките и тумбачето.

Както знаете, в приказките-игри читателите определят развитието на сюжета, така че ще трябва да помогнете на Таласъмчо да реши в коя от четирите посоки на света иска да тръгне. С Шарения Щъркел ли да лети, да се качи на парахода на Рачо Капитана или пък да отиде в Страната на сънищата? Вашите читателски предпочитания ще го запратят или в Африка, или на Северния полюс. Ще срещне разни странни симпатяги като нешантавата лисица, несеверното животно, зебрата-фокусник, хамелеона, маймуната строителен предприемач мистър Додо, добронамерените крокодили и дори самия автор.

Признавам, че това приключение наистина е по-голямо. Приказката-игра предлага тридесет варианта за край. Всички те освен много забавления, перипетии, остроумия и игри с думи, предлагат и някаква поука или житейска истина, която можете да обсъдите с вашите домашни таласъмчета. Например кой е най-прекрасният дом (този, в който всички се чувстват добре) или че най-голямото вълшебство трябва сам да си го направиш.

Илюстрациите отново са дело на голям брой илюстратори и крайният резултат е много добър. Похвално е, че Никола Райков обръща специално внимание на обратната връзка от читателите си. След излизането на „Голямото приключение на малкото таласъмче” имаше забележки, че на страница са отпечатани по 2 глави, срещу които стои илюстрация, свързана само с едната от тях. Така малките читатели (включително и моите) питаха защо картинката не отговаря на текста. В „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче” този проблем е отстранен и всеки разтвор побира една глава от книгата-игра и съответстващата й илюстрация.

Няма какво повече да ви разказвам – разгърнете „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче” и започвайте да пътешествате. На север, на юг, на изток или на запад? Вие решавате!

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.