fb
Ревюта

„No Angel“ – ангели отвъд закона

3 мин.

5103433509df32e04800020c-400x400-resize-transparent„Не отстъпвай пред никой мъж, пред никой закон и пред никой Бог”

Това гласи един от законите на най-известния рокерски клуб в света – Hells Angels. Зад тези думи стоят безскрупулни мъже с кожени якета, мощни мотори, татуировки по цялото тяло. Образът на лошото момче, което стои над закона, се допълва от леките жени, трафикът на наркотици, както и от купуването и продажбата на нелегални оръжия.

Именно в този свят на закоравели съвременни бандити успява да се прокрадне авторът на книгата „No Angel” Джей Добинс. Отвъд писането Джей е американски агент под прикритие, който работи в Бюрото по тютюн, алкохол и огнестрелни оръжия. Животът му изглежда добре подреден – има две деца и съпруга, уютен дом и добри приятели. Изключваме единствено факта, че всички негови близки, освен жена му Гуен, живеят в заблуда относно работата му.

Семейната идилия на Добинс изчезва само за ден, когато той става част от операция „Черна бисквита”, която цели проникването в света на организираната престъпност. Идеята е Джей и колегите му да съберат възможно най-пълни доказателства срещу едни от най-големите нарушители на закона в САЩ. Ето как героят съблича униформата, за да поеме по прашните пътища на Америка… яхнал мотор. За да получат място в света на Hells Angels, Джей и останалите специални агенти трябва да се сближат с едни от най-коравите и опасни мъже в света.

Така от добре подрязаната морава в двора на къщата си, Добинс се озовава на място, където властват единствено законите на Hells Angels. „Черна бисквита” започва като мисията на живота на Джей, но в крайна сметка рокерският начин на живот успява да се вмъкне под кожата на специалния агент, буквално и преносно. След първите няколко месеца в компанията на Hells Angels се появяват и първите признаци, че героят започва да се увлича в безкрайния водовъртеж на идеята за власт, странно приятелство и признание. Появяват се големите татуировки по ръцете му. С времето Джей навлиза все по-дълбоко в структурата и живота на рокерския клуб, докато в крайна сметка не изминава тежкия път до върха – той става пълноправен член на Hells Angels.

Но зад това, че си е доказал, че може да бъде корав мъжага, се крие ужасът – Джей загърбва напълно стария си живот, семейството си и не поглежда децата си. Той прониква в едно затворено общество, за да хлопне вратата към сърцето си пред носа на собствените си близки.

„No Angel” е интересна история, която отвежда читателя на пътешествие в света на лошите момчета. Тя предлага обстоен поглед към едно от най-любопитните общества в света, разкривайки необичайните му закони и повели. Проблемите на книгата се крият в множеството имена и псевдоними, в които е възможно да се оплетете. От друга страна, българското издание изобилства от печатни и граматически грешки, които със сигурност ще ви подразнят. Темата за Hells Angels ще продължи да ми бъде интересна, но преводите без коректори, могат да убият и най-силната страст на читателя.

[ + ]