fb
Ревюта

„Жестоко“ – не съдете разказа по заглавието!

2 мин.

жестоко-емил йотовскиЖивеем в ерата на кратките съобщения – SMS-и, Twitter, фейсбук статуси… Тогава какво чудно има, че на пазара излезе и книга с кратки разкази? 100 разказа, ако трябва да бъдем напълно коректни (а това обикновено е добра черта). 100 разказа от по 100 думи, нито една повече, нито една по-малко.

Емил Йотовски, ветеран в създаването на комични телевизионни предавания, се впуска в ново приключение – да ви разсмее, да ви разплаче и да накара космите на ръцете ви да настръхнат от страх, и то в по-малко от 100 думи. Предизвиквам всеки, който смята подобна задача за лесна, да хване химикалката и да опита. Ще са му нужни приблизително 100 секунди, преди да се откаже.

Макар и впечатляваща, дължината на разказите не е основното им качество. За да може един писател да създаде текст, който да носи нужните емоции, то първо трупа напрежение, привързва ни към героите, заплита сюжета, разплита сюжета… и докато се усетите, вече сте на 157 страница и ви остава още толкова, преди да стигнете финала.

Емил Йотовски успява да свърши всичко това в 100 думи. И се справя блестящо, имайки предвид, че никой не може да предположи края на по-голямата част от разказитe. Заглавието е там, за да ви заблуди, първото изречение служи да ви привлече вниманието, второто и третото ви задържат, а последното ви изненадва до такава степен, че да не разберете откъде ви е дошло. Затова, ако се захванете с книгата „Жестоко“ (изд. „ProBook“) , то пригответе се за вампири, трилър, мистерия, нинджи, романтика, екшън и най-вече много изненади.

В чест на усилията на Емил Йотовски и този кратък поглед върху книгата му е само от 100 думи.

P. S. Излъгах. Думите са много повече от 100, но в крайна сметка Емил Йотовски е специалистът по кратките разкази, не аз. От мен само това – не пропускайте възможността да се потопите в неговия свят… „Жестоко“ е…

Автор: Петя Асенова,
книжар в „Хермес“, Paradise Center София