fb
БългарияНовини

Номинират новите Рицари на книгата за 2023 г.

2 мин.

Започна събирането на номинации за „Рицар на книгата“ 2023, които се присъждат за изключителни заслуги в областта на книгите и четенето, съобщиха организаторите от Асоциация „Българска книга“. Престижната награда се връчва всяка година на 23 април – Световният ден на книгата и авторското право.  

Сред носителите на наградата „Рицар на книгата“ е и създателят на „Аз чета“ – Александър Кръстев.

Отличията ще се присъждат в категориите за журналист или медия, библиотекар или библиотека, учител или училище. Всеки от наградените ще получи златна значка и грамота.

Специалната статуетка „Рицар на книгата“ се връчва на общественик с най-голям принос за българското книгоиздаване, насърчаване на четенето и подкрепа за книгата през изминалата година.

Номинациите могат да се подават чрез онлайн форма от тук. Срокът за изпращане е 10 април 2023 г.

Победителите се определят чрез онлайн гласуване от членовете на Асоциация „Българска книга“. Церемонията по награждаването ще бъде на 23 април – Международния ден на книгата и авторското право в бар-сцената на „Топлоцентрала“ (регионален център за съвременни изкуства) от 19:30 часа.

Наградите „Рицар на книгата” са учредени през 2004 г. от издателство „Сиела”, а през 2006 г. правата за организиране на събитието и присъждане на наградата са прехвърлени на Асоциация „Българска книга” – най-голямото обединение на книгоиздатели и книготърговци в страната, в което членуват над 120 юридически лица, създаващи повече от 90% от книжната продукция в България.

С тази награда Асоциацията на книгоиздателите в България отбелязва Световния ден на книгата и авторското право – празник, който се чества от 1996 г. под патронажа на ЮНЕСКО като признание за въздействието на четенето и образованието върху човешкото развитие. Чрез тази проява ЮНЕСКО насърчава четенето, публикуването и зачитането на авторските права. 23-ти април се празнува от редица организации, културни институции и лица, занимаващи се с книги, литература и авторско право.