fb
НовиниПо света

Нора Робъртс съди бразилска писателка за плагиатство

3 мин.

Нора Робъртс заведе дело за нарушаване на авторското право срещу бразилската писателка Кристианe Сехуя, съобщава The New York Times. Бестселъровата авторка обвинява Сехуя, че е плагиатствала текстове от десет нейни романа, и настоява за обезщетение в размер на поне 25 000 долара, както и за преустановяване на продажбата на всичките ѝ книги, докато от тях не бъдат премахнати откраднатите откъси.

Кристиан Сехуя (снимка: The Guardian)

В имейл до издателите на Нора Робъртс бразилката обвинява за сходствата „писатели в сянка“, които е наела в онлайн платформата за фрийлансъри Fiverr:

Никога не съм плагиатствала умишлено от чужд автор. Бях заблудена от разни „ментори“ и „наставници“, които ми повтаряха: „Още, още, още, бързо, бързо, бързо“.

Делото идва след редица други обвинения в плагиатство срещу Сехуя. Преди два месеца читатели откриват смущаващи прилики между книгата ѝ Royal Love и The Duchess War на американската авторка Кортни Милан. Дузина други писатели, сред които Теса Деър, Лорета Чейз и Лин Греъм, също надигат глас. До този момент случаят обхваща повече от 40 автори и почти 100 заглавия.

Някои от засегнатите имена споделят находките си в Twitter с хаштага #CopyPasteCrisДруги известни жанрови автори като К. А. Тъкър изразяват подкрепата си в социалната мрежа и се обявяват както срещу плагиатството, така и срещу порочните измерения на самопубликуването и „писането в сянка“.

Миналата есен в продължение на седмици ме измъчваха възли в ръцете, които ми причиняваха пронизващи болки в китките и изтръпване на пръстите. Знаете ли защо ми се случи това? Защото ПИША САМА СОБСТВЕНИТЕ СИ КНИГИ.

Нора Робъртс изтъква, че текстовете, заимствани от нейни романи като „Лъжецът“ (изд. „Бард“), често следват дословно оригинала. Тя коментира:

Много други писатели, замесени в случая, не разполагат с парите, за да се борят. Аз имам парите.

Още през февруари в поредица от постове в личния си блог Нора Робъртс се опълчи срещу „извратената, алчна, опортюнистична култура“, която вирее заради Kindle Unlimited – платформата за самопубликуване на Amazon, в която авторите получават възнаграждение въз основа на броя страници, изчетени от потребителите. Според Робъртс тази система „подстрекава да се пише бързо и повече“. Тя допълва:

Подобни случаи се отразяват на цялата индустрия и опорочават една наистина благородна професия. Карат писателите да изглеждат като мошеници.

Говорителка на Amazon уверява, че компанията се отнася изключително сериозно към законовите нарушения и правото на собственост, както и че книгите на Сехуя вече са премахнати от платформата. Това обаче не е достатъчно за Робъртс:

Кълна се, че ще направя всичко по силите си. Ще използвам всички възможни ресурси, връзки, влияние, мегафон, каквото се налага, за да се разоблича всеки един от тези проклетници.

Робъртс обяви още, че ще дари спечелените пари от делото на организация за насърчаване на грамотността в Бразилия.

Снимка на публикацията: Rob Carr, AP

[ + ]