fb
БългарияНовини

Нощ на литературата 2019 с нов сайт и акцент върху младите читатели

2 мин.

За осми пореден път България ще се включи в международното читателско събитие Нощ на литературата. То ще се проведе на 15 май от 18:00 до 22:00 ч. с медийната подкрепа на „Аз чета“. За първи път тази година Нощта на литературата се обръща и към по-младата аудитория с покана към гимназистите от столичните училища също да станат част от вече утвърденото събитие. Новост е и уебсайтът, посветен изцяло на българското участие в международната инициатива.

Тази година европейска преводна литература ще се чете в единайсет български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Ловеч, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. И през 2019-а изборът на дестинации ще е голям и слушателите трябва предварително да обмислят добре маршрута си. Ще ги очакват австрийска, унгарска, белгийска, английска, португалска, испанска, датска, френска, немска, ирландска, италианска, македонска, полска, румънска, шведска, словашка и чешка поезия и проза.

На всеки половин час известни личности ще четат откъси от книги на европейски автори в превод на български език. Това ще се случва едновременно в т.нар. читателски гнезда. В София всеки слушател ще има възможността да събира печати от гнездата, които е посетил. В края на Нощта в 21:45 ч. в Национален студентски дом (пл. „Народно събрание“ 10) всички, получили поне пет печата, могат да участват в томбола, а изтеглените победители  да получат за награда една от четените в гнездата книги.

Подробна нформация за отделните четения в София и останалите градове можете да намерите тук. Следете още официалната фейсбук страница на събитието, както и профилите в „Туитър“ (@LitNightBG) и „Инстаграм“ (@noshtnaliteraturata).

Главни организатори на Нощ на литературата са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България и Фондация „Детски книги“.