fb
БиблиотекитеНовини

Нов метод за почистване на ценни издания в библиотеката в Русе

1 мин.
Снимка: ruseinfo.net
Снимка: ruseinfo.net

Снимка: ruseinfo.net

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе прилага уникален метод за почистване и консервиране на ценни и редки издания чрез поставянето им в специален азотен балон. Методът се използва за първи път в България, съобщава БТВ.

Ценните и редки книги, които се пазят в библиотеката, редовно трябва да се почистват с химикали. Вместо с амоняк и формалин, от русенската библиотека взимат решение да използват балон с азот. Поставени в среда без кислород, всички микроорганизми, които с времето разяждат хартията, умират и това спира гниенето на книгите.

„На практика се извлича целият кислород от този балон, остава само на азот, така всички микроорганизми умират. С този метод е дезинфекцирана и консервирана Паисиевата история и част от фондовете на Александрийската библиотека”, пояснява Теодора Евтимова, директор на библиотеката.

Най-старата книга, опакована в балона, е руско издание от XIV в. Първата печатна книга на български език от 1806 г. „Кириакодромион” на Софроний Врачански, първото издание на „Рибния буквар” на Петър Берон от 1824 г., както и първата карта на България на български език, отпечатана през 1843 г., също са в балона.