fb
БиблиотекитеНовини

Раздадоха библиотечните награди в област Враца

2 мин.

Специални отличия получиха библиотекари и доброволци, които подпомогнаха развитието на сектора в област Враца. Инициатори на конкурса са Регионална библиотека „Христо Ботев” и Регионално дружество на ББИА – секция Враца, които връчват призовете за шеста поредна година. Церемонията по награждаването в трите категории: „Най-добра библиотека в област Враца 2022 г.”, „Най-добър библиотекар в област Враца 2022 г.” и „Подкрепа за библиотеките 2022 г.”, се състоя в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, където библиотечните специалисти бяха на посещение.

Наградите се връчват по повод 11 май – професионалния празник на библиотечните и информационни специалисти, за постижения до 30 април 2022 г.

В категория „Най-добра библиотека в област Враца 2022 г.” наградата получи библиотеката при НЧ „Съзнание – 1927” – с. Долни Вадин, община Оряхово. Отличието е за множество инициативи за насърчаване на четенето и подобряване качеството на живот на местната общност, като най-впечатляваща през последната година е работата по доброволческия проект „BiblioCar – библиотека за душата“, целящ да намали тревожността на възрастните хора чрез разговори и четения.

За „Най-добър библиотекар в област Враца“ журито избра Мария Божковска от Читалищна библиотека „Петър Томов” при НЧ „Фар 1930” – с. Паволче, община Враца. Тя библиотекар с 26-годишен опит.

В категория „Подкрепа за библиотеките 2022 г.” наградата беше присъдена на HR специалиста Милен Великов. Той е експерт по „Управление на човешки ресурси“, автор на статии, проучвания и анкети и създател на подкаста „Капиталът човешки с Милен Великов“. Номиниран е от Народно читалище „Яким Деспотов 1899“, с. Гложене. Разбирайки от медиите за изпепеленото през лятото на 2018 г. читалище, Великов, заедно с колеги и приятели, организира дарителска кампания за събиране на книги и със собствен транспорт дарява над 5 000 тома. Милен Великов е и коледар и поддръжник на българските традиции, затова решава с останалите свои приятели от Коледарската група в кв. Драгалевци да дарят и сумата за 10 носии на читалището в Гложене.