fb
БългарияНовини

Пак посягат на Читанката? Замесват и ФБР

1 мин.
chitanka logo

chitanka logoНова атака срещу онлайн библиотеката Читанка (chitanka.info) може би се готви през следващите седмици, алармира блогът Книголандия. Авторът му Христо Блажев се позовава на изпратено днес писмо до членовете на Асоциация „Българска книга“, според което е поет „ангажимент да се направят необходимите стъпки чрез ФБР за отнемане на домейна на Читанка, евентуално ограничаване на достъпа до базата данни и ограничаване на индексирането в търсачките“.

От писмото става ясно още, че председателят на АБК Веселин Тодоров е имал в понеделник среща с позиционираната в София агент Олсън от ФБР и тя е изказала „голямо желание да съдейства в нашата битка с пиратските сайтове за книги и конкретно с chitanka.info“.

Условието за подобна атака е налична информация за нарушени права за книги, които се притежават от членове на издателската асоциация, а са качени в сайта Читанка. Целият текст на писмото може да бъде прочетен в блога „Книголандия“.

Последната серия от атаки срещу определени като пиратски сайтове за книги беше през лятото на 2010 година, като Читанка отново беше сред спрените от родната киберполиция.