fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 1 август 2021

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Пламъци в рая“ от Дан Симънс

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 26 юли 2021 г.
Редакция: Иван Атанасов
Превод: Боряна Даракчиева
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Хавайският курорт „Мауна Пеле“ е създаден, за да могат туристите да се насладят на изключителна почивка. Той разполага с всичко необходимо: стотици служители, две голф игрища, няколко басейна, тенискортове… Въпреки това милиардерът Байрон Тръмбо е нетърпелив да се отърве от него, защото голямата му инвестиция не е дала очаквания резултат. Преди да бъде финализирана продажбата обаче, част от гостите на комплекса изчезват безследно, а два вулкана, които са спали с години, започват да изригват едновременно. Какво се случва? И има ли то връзка с фантастичните събития, описани преди повече от век в дневника на покойната леля на една от туристките?

„И бащите имат сърца“ от Борислав Любомиров

Издава: „Enthusiast“
Дата на публикуване: 26 юли 2021 г.
Редакция: Петя К. Димитрова
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: Любомир Дончев има мечтания живот. Четири прекрасни деца, чудесна съпруга, изключително доходоносна работа и голяма и хубава къща. Но нещата невинаги са такива, каквито изглеждат. Какво се крие зад фасадата на този перфектен живот? Какво ще се случи, когато проблемите се появяват един след друг, повличайки след себе си още и още, и всичко започне да се срива? Любомир ще бъде принуден да се изправи пред предизвикателството да се превърне в баща на собствените си деца и тепърва да ги опознае. Той за пръв път ще осъзнае какво е пропуснал заради своя работохолизъм и ще опита да поправи нещата, но дали вече не е късно? Ще успеят ли да открият път един към друг и да бъдат истинско семейство?

„Тайни от острова“ от Барбара Ханей

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 27 юли 2021 г.
Превод: Пепа Стоилова
Редакция: Димитрина Ковалакова
Дизайн на корицата: Нина Николова

За книгата: Преди много години Фрея става сурогатна майка на детето на сестра си. Но това й коства много. Десетилетия по-късно тя е разведена, няма деца, а домът й е изгорял при пожар. Когато племенницата й Били й предлага покрив над главата и работа като управител на семейния ресторант на красивия Магнетик Айланд, Фрея не може да си позволи да откаже. Били също наскоро се е завърнала на острова и крие своя тайна. Трите жени ще се съберат под тропическото слънце на Австралия. Дали ще успеят да простят миналите грешки, или премълчаното ще ги отдалечи завинаги една от друга?

“Песента на буревестника” от Мина Бейтс

Издава: “Ера”
Дата на публикуване: 27 юли 2021 г.
Превод: Ваня Пенева
Редакция: Велислава Вълканова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева  

За книгата: Лиза е сбъднала мечтата си да работи като журналист и сякаш нищо не й липсва. Но когато нещастие връхлита най-добрата й приятелка, светът на Лиза внезапно се разпада. Младата жена заминава за Мадейра, сред чиято красота, романтика и екзотика се надява отново да намери себе си. С помощта на мъдър старец, който рисува изумително въпреки слепотата си, и привлекателния рейнджър Филипе, Лиза бързо се потапя в историята и атмосферата на очарователния остров. Престоят й там е изпълнен с приключения, неописуеми гледки и близък контакт с дивата природа. Стига само да се осмели, Лиза може да преоткрие своя път и дори да намери истинска любов.

„Косплей момиче“ от Валентино Нотари

Издава: „Artline Studios“
Дата на публикуване: 29 юли 2021 г.
Превод: Крум Георгиев, Ина Кирякова
Дизайн на корицата: Ина Димитрова

За книгата: Аличе е тийнейджър и като много други е несигурна в себе си, срамежлива и лесна мишена за побойниците от класа ѝ. Винаги се е смятала за „различна“ от другите деца на нейна възраст и отраства, чувствайки се постоянно изолирана и сама. Тогава, един ден, почти случайно тя открива бляскавата, калейдоскопична вселена на косплея. Това ѝ дава достъп до свят, изпълнен с цветове и хора, с които може да споделя страстите си, трудните и запомнящите се моменти. Място, пълно с възможности. Чувства се като в сън: най-накрая е намерила място, където може да бъде себе си, без да се бои, че ще бъде осъждана. Най-сетне има шанс да срещне истински приятели. А може би дори да намери любовта. 

„Музата на диктатора“ от Найджъл Фарндейл

Издава: „Обсидиан“
Дата на публикуване: 29 юли 2021 г.
Превод: Боян Дамянов
Редакция: Кристин Василева
Дизайн на корицата: Николай Пекарев

За книгата: Германия, средата на 30-те години на ХХ в. Лени Рифенщал е любимата режисьорка на Адолф Хитлер. Нейните филми трябва да прославят мощта на Третия райх, но и да отговарят, поне според нея, на високи естетически критерии. Задачата да заснеме на кинолента Олимпиадата в Берлин през 1936 г. я провокира да използва революционни техники, които ще променят бъдещето на филмовата индустрия. Докато монтира „Олимпия“, Лени изхвърля стотици метри кинолента. Седемдесет години по-късно истината излиза наяве…

„Чувствителният разказвач” от Олга Токарчук

Издава: „ICU“
Дата на публикуване: 30 юли 2021 г.
Превод: Крум Крумов
Превод на Нобеловата лекция: Силвия Борисова
Редакция: Невена Дишлиева-Кръстева
Корекция: Ива Колева
Дизайн на корицата: Таня Минчева / Kontur Creative

За книгата: Дванайсет есета, които ни превеждат през лабиринтите на писателското въображение и разплитат тъканта на съвременния свят с нежна загриженост и дълбоко разбиране. В алхимичната лаборатория на Токарчук ни очакват експлозии на фантазията и чувствителността, претопени в дванайсет есета, които запълват белите полета по читателските ни карти. Тези дванайсет упражнения по другост ни потапят в дълбокото на чувствителността: усещането за изчерпване и смаляване на света, сладостния послевкус на носталгията, зейналите между поколенията бездни, паноптичното око, което вечно ни следи и анализира, пътуващия човек – днес и някога, животните, тези наши братя по болка, особености на литературното сътворяване на света, надзъртане в най-съкровени кътчета на писателското въображение…

Дванайсет нежни напомняния, че чувствителността е сила.

„И розата сама да е” от Мюриел Барбери

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 30 юли 2021 г.
Превод: Евелина Пенева
Редакция: Ганка Филиповска
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: След мигновения успех на новото издание на „Елегантността на таралежа“ на Мюриел Барбери е време за нов роман от прочутата френска писателка.  „И розата сама да е“ е деликатен и красив роман за Япония и за превръщането на болката в радост. Консултантът на книгата Братислав Иванов, най-изявеният японист у нас, пише: „Сред книгите за Япония, написани от неяпонци, тази най-вярно предава духа на Страната на изгряващото слънце!“

„Сребърните криле“ от Камила Лекберг

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 30 юли 2021 г.
Превод: Любомир Гиздов
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: „Сребърните криле“, продължение на бестселъра „Златната клетка“, е наелектризираща драма за предателство, изкупление и сестринство. Точно когато Фей е решила, че всичко е приключило, съществуването ѝ отново се оказва застрашено. Започнала е нов живот в чужбина, бившият ѝ мъж Джак е в затвора, а компанията ѝ „Ривендж“ е на път да излезе на американския пазар, но ненадейно над нея надвисва сериозна заплаха и Фей е принудена да се върне в Стокхолм. С помощта на сформирана от нея група жени тя опитва да спаси това, което ѝ принадлежи. Както и да спаси самата себе си и тези, които обича. 

„Всичко, което не сме били“ от Алис Келен

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 31 юли 2021 г.
Превод: Ния Спасова
Редакция: Радка Бояджиева
Корекция: Таня Симеонова
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Лиа е зле. Лиа не рисува вече. Лиа е просто сянка след злополуката, която отнема родителите ѝ. Аксел е най-добрият приятел на брат ѝ и когато се съгласява да я приюти в къщата си на плажа за няколко месеца, всички се надяват, че ще успее да върне към живота момичето, което Лиа е била само допреди няколко месеца. Това, което не знае, е, че Лиа винаги е била влюбена в него. Без значение от факта, че са на практика едно семейство. Животът и на двамата е на път да се промени завинаги. Защото тя е нещо, което той не може да има. Защото кожата му настръхва, когато са един до друг. Защото морето е безкрайно, а нощите са пълни със звезди и музиката на Бийтълс.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q3 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.