fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 10 април 2022

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Божият ген“ от Людмила Филипова

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване:
4 април 2022 г.
Редактор:
Виктория Бисерова, Мария Чунчева
Дизайн на корицата:
Небойша Зорич

За книгата: Една тайна е пазена ревностно в продължение на повече от 2000 години. Секретни общества и влиятелни личности, готови да стигнат до крайности, сблъскват своите интереси в земите на България. Защото тук е открит древен артефакт, който има силата да промени световния ред и възгледите на милиони хора. Има ли връзка между Иисус Христос и Йоан Кръстител и защо днес това е по-важно от всякога? Какво се крие зад историческия образ на Иисус? Кой всъщност е Предтечата и къде са открити единствените доказано автентични негови мощи? Защо те са така желани от масони, дарвинисти и могъщи тайни служби от цял свят и какво може да разкрие извлечената от тях ДНК? Съществува ли скрит код зад Розата на компаса, Пентаграма на Венера, най-старата писменост и иконата „Мадоната с щиглеца“? И защо важни ръкописи на Чарлз Дарвин изчезват мистериозно от библиотеката на университета в Кеймбридж? Има ли неразгадано послание в мистичните текстове на песните от сборника „Веда Словена“? Древни загадки и тайни, останали засекретени хилядолетия наред в религия, архитектура и изкуство, започват да се разплитат и намират своите отговори, водещи към древните тракийски земи и техните първи обитатели. А там се крие истина, която не сме имали очи да видим досега.

Пекарят, който създаваше историиот Карстен Хен

Издава: „Eра“
Дата на публикуване:
5 април 2022 г.
Превод:
Ваня Пенева
Редактор: Велислава Вълканова
Дизайн на корицата:
Фиделия Косева

За книгата: Да правиш хляб е изкуство, почти като танц. Замесваш ритмично тестото, движиш ръцете си, поклащаш бедра… Бившата балерина Софи наблюдава с възхита работата на италианския пекар Джакомо. Но не е убедена, че мястото ѝ е в пекарната му. След внезапния край на танцовата ѝ кариера, животът на Софи сякаш е изгубил смисъл. Коя е тя без танците? Кой ще я обича, щом вече не грее на сцената? Постепенно обаче Софи открива много повече от временна позиция в малката пекарна: мъдростта на един необикновен хлебар, щастието от малките неща в живота и смелостта да се преобрази и да преоткрие себе си. „Пекарят, който създаваше истории“ е красив, вдъхновяващ и сгряващ сърцето разказ, който задълго ще остане в съзнанието ни. Хен ни напомня да се приемаме каквито сме и умело ни посочва тайните съставки за добър живот.

„Превръщане“ от Нора Робъртс (Книга втора от новата трилогия „Сърцето на дракона“)

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване:
5 април 2022 г.
Превод:
Стоянка Карачанова
Редактор: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Преди много време светът на магията е бил отделeн от този на хората. Но някои като Брийн Шивон Кели могат да пътуват свободно между двата свята. Тя се завръща в Талаф заедно с най-добрия си приятел Марко, който е едновременно стъписан и очарован от това място, населено с дракони, феи и русалки. Тук Брийн не е неуверената учителка, която той познава, а силна жена, която се учи да прегърне истинската си същност. Марко е приет радушно от нейните хора и от Кийган – водача на Талаф. Кийган тренира Брийн да бъде воин в задаващата се битка, а заедно с възхищението му от нейните умения и сила нараства и влечението му към нея. Но някой не се радва на пробуждането на Брийн. Нейният дядо, прокуденият бог Одран, иска да завладее и унищожи Талаф, а след това и останалите светове. Сега всички трябва да се обединят срещу тъмните му сили. Те ще станат свидетели на загуби и скръб, на предателство и кръвопролития, а междувременно Брийн ще направи още една стъпка напред, за да се превърне в това, което е родена да бъде.

„Страна на чудесата“ от Братя Григорови

Издава: „Слънце“
Дата на публикуване:
6 април 2022 г.
Дизайн на корицата:
Фиделия Косева

За книгата: В средата на 90-те години организираната престъпност в Русия осъзнава необходимостта от легализиране на средствата, придобити по престъпен начин. Огромни суми в брой са изнесени в чужбина в куфари или прехвърлени по банков път към „данъчни убежища” с цел по-нататъшното им изпиране чрез инвестиране в световната икономика. По същото време в недрата на военното разузнаване се заражда идеята престъпният свят да се използва за доставка на оръжие на различни терористични организации и диктаторски режими. Тази на пръв поглед нетипична токсична амалгама все по-настойчиво прониква във висшите ешелони на властта и полага основите на управлението в днешна Русия. Историята в романа е широкомащабна, а действието на динамичния сюжет, освен на територията на Руската федерация, се развива из почти цяла Европа – Швейцария, Испания, Великобритания, Нидерландия и САЩ.

„Граничен пост 2” от Дмитрий Глуховски

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване:
7 април 2022 г.
Отговорен редактор:
Христо Блажев
Превод:
Васил Велчев
Редактор: Ганка Филиповска
Художник на корицата:
Michał Krawczyk/Адаптация на корицата: Живко Петров

За книгата: В близкото бъдеще Русия е изолирана от целия свят. Вековната Москва се възправя все така гордо като център на малка империя. Жестока гражданска война, приключена „чрез Божията помощ“, е опустошила и обезлюдила някогашната огромна територия. Отвъд Волга вече няма нищо… или поне така си мислеха жителите на граничния пост, който охраняваше обвит в отровна мъгла мост над нея. Но грешаха. Нещо дойде през него. И стана страшно.

„Шмакофокци“, Екатерина Рекубратска, Екатерина Тихова (илюстрации)

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване:
7 април 2022 г.
Превод:
Нели Пигулева

За книгата: В ръцете си държите най-необичайната книжка на света! Тя ще ви разкаже кой всъщност разхвърля всичко из стаята, защо някои песнички не могат да ни излязат от главата, кой ни крие чорапите и защо настръхваме, когато ни е студено. Интересно, нали? Всъщност калпазанстват малки същества – шмакофокците! Тази книжка ще научи вас и вашия малчуган как да виждате необичайното в най-обикновените неща, ще ви помогне да развиете своята фантазия и креативно мислене.

Малката Катя винаги е знаела, че заедно с нас живеят мънички чудати същества – шмакофокците. Понякога те са полезни, а друг път – много вредни!
Когато Катя пораснала, решила да състави енциклопедия на домашните същества. Наистина, тя не е съвсем пълна, но… Огледай се наоколо, може би ти също ще откриеш шмакофокци вкъщи и ще допълниш енциклопедията.

„Този великолепен живот“ от Ойя Байдар

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване:
8 април 2022 г.
Превод:
Ина Филипова
Редактор: Мартин Христов
Дизайн на корицата:
Гергана Грънчарова

За книгата: Какво ли се крие зад блясъка на великолепния живот? Какви ли непризнати падения са маскирани под усмивките на лъчезарните лица? Накъде повлича човек сблъсъкът му с истината кой всъщност е той? На тези въпроси търсят отговор героите в „Този великолепен живот“.

„Изобретяване на самотата“ от Пол Остър

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване:
8 април 2022 г.
Превод:
Иглика Василева
Дизайн на корицата:
Стефан Касъров

За книгата: „Един ден има живот… и тогава изведнъж се случва смърт.“ Така започва „Изобретяване на самотата“ – книга събрала най-личните прозрения на Пол Остър върху отношенията баща – син. Първата част на книгата „Портрет на един невидим човек“ разкрива чувствата и спомените на Остър след смъртта на баща му, един саможив, откъснат от семейството, резервиран, студен човек. „Като всичко останало в живота му, той виждаше и мен единствено през мъглата на собствената си самота“. Но когато получава съобщение за смъртта му, той си казва: „Знаех, че трябва да напиша нещо за баща ми и че ако не действам бързо, целият му живот ще изчезне заедно с него“. Под напора на това желание да „спаси“ живота на баща си, у Остър изникват спомени за забравени, доста странни, дори неприятни преживявания. Във втората част, „Книгата на паметта“, гледната точка се премества от личността на Остър като син към неговата роля като баща. Чрез мозайка от образи, съвпадения и асоциации той споделя размисли върху раздялата със сина си, върху умиращия си дядо, но най-вече върху самотната природа на писателското творчество.

„Джони и умрелите“ от Тери Пратчет

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване:
8 април 2022 г.
Превод:
Светлана Комогорова – Комата
Редактор: Димитрина Кондева
Дизайн на корицата: Марк Бийч

За книгата: Да продадат гробището? Само през труповете им… Не са много хората, които могат да виждат умрелите (не са много и тези, които искат). Дванайсетгодишният Джони Максуел може. И има лоши новини за тях. Градският съвет е решил да продаде гробището като терен за строеж. Но умрелите са понаучили това-онова от Джони. Няма само да си лежат и да си кротуват, особено като се има предвид, че утре е денят на Вси светии… Освен това са започнали да откриват, че животът е къде-къде по-забавен, отколкото когато са били… такова де… живи. Ако само престъпят някое и друго правило….

„Тоз бурен край“ от Клоуи Гонг

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване:
9 април 2022 г.
Превод:
Йоана Гацова
Редактор:
Радка Бояджиева
Коректор:
Павлина Върбанова
Дизайн на корицата:
Greg Stadnyk © 2021 by Simon & Schuster, Inc.
Илюстрация на корицата: © 2021 by Katt Phatt

За книгата: 1927-а година. Шанхай тъне в безредици в очакване на революция. Жулиет жертва връзката си с Рома, за да спаси живота му, и сега трябва да приеме последствията от решението си. Една грешна стъпка може да ѝ коства мястото като наследница на Аления клан. Рома все още оплаква смъртта на Маршал, чувствайки се виновен, че отново е допуснал Жулиет в живота си. За да изкупи вината си пред Бенедикт и пред самия себе си, той е готов да убие момичето, което обича и мрази едновременно. Нова опасност плъзва из града и въпреки всичко, което ги разделя, Жулиет и Рома трябва да се съюзят за последен път. Националистите се надигат, а Шанхай е на ръба на гражданска война. Рома и Жулиет трябва да загърбят враждата си, за да се изправят срещу чудовищата и политическите интриги, разкъсващи града. Но най-голямата трудност, с която се сблъскват, са собствените им сърца.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q2 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.