fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 10 юни 2019 г.

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Скривалище на сенки“ от Мария Грипе

Издава: „Емас“
Дата на публикуване: 4 юни 2019 г.
Превод: Ева Кънева
Редакция: Цвета Германова
Дизайн на корицата: Борис Драголов

За книгата: В настоящата, последна книга от „Тетралогията на сенките“ – един от най-известните романи-мистерии в детско-юношеската литература – ще се запознаете с още един образ на вечно непознатата Каролин – Каролин Юхансон актрисата, такава, каквато ще се представи самата тя. В тази актриса съжителстват две души, две личности, които ту се допълват, ту враждуват помежду си. Решена да покори театралните сцени, от една страна, и вглъбена в личната си драма, от друга, Каролин остава глуха и сляпа за обожанието на младия Давид. Но непознат млад мъж упорито я следи и първата любов намира Каролин точно когато тя най-малко я търси…

„Сребърният път“ от Стина Джаксън

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 03 юни 2019 г.
Превод: Любомир Гиздов
Художник на корицатаЖивко Петров

За книгата: Преди три години Леле оставя дъщеря си Лина на една спирка на Сребърния път, виещ се сред безкрайни гори и малки изолирани селища в Северна Швеция. Когато автобусът пристига петнайсетина минути по-късно, нея вече я няма. Мащабното издирване не дава резултат. Лина сякаш се изпарява във въздуха. С нея си отива и животът на Леле. Сега той използва лятната ваканция, за да шофира неуморно по Сребърния път през белите нощи. Влиза във всяка отбивка, проверява всяка изоставена барака, всяко сечище, промъква се тайно в чужди имоти и проверява мазетата им… навсякъде, отново и отново. Няма да се спре, докато не открие своето момиче. Няма да се спре никога. Междувременно седемнайсетгодишната Мея се нанася в близко градче по Сребърния път. Това е поредната спирка на майка ѝ в търсенето на търпелив мъж, който да се грижи за нея и дъщеря ѝ. Тук Мея ще открие дом и обич. А после ще плати жестока цена за това. Пътищата на Леле и Мея ще се пресекат и една мрачна тайна ще бъде разкрита. Но не всичко изгубено може да бъде намерено…

„Всичко за сватбата. Съвети за бъдещи булки“ от Теменуга Пенчева

Издава: „Millenium“
Дата на публикуване: 3 юни 2019 г.
Дизайн на корицата: Венета Атанасова

За книгата: Томчето събира интересни факти за традиционните и модерни сватбени ритуали не само в България, но и по света, полезни напътствания за това как да организирате всеки един етап от специалния ден, какви срокове да сложите за изпълнение на различните задачи и как да ги спазите. Ще разберете още какви са фаталните грешки, които да избегнете, докато планирате, както и ще получите незаменими препоръки към младоженеца и кумовете. Оригиналните идеи, включени в изданието, са придружени и от богат цветен снимков материал, който може да използвате за вдъхновение и да направите тържеството си незабравимо.

„Магията Перу“ от Нели Димитрова – Бонева и Магдалена Бонева

Издава: „САБС Груп“
Дата на публикуване: 7 юни 2019
Стилов редактор: Йонка Найденова
Корекция: Екатерина Новакова
Дизайн на корицата: Татяна Захариева

За книгата: Как сами можем да си организираме и да осъществим незабравимо пътуване до Латинска Америка? Разказът на двете авторки е и пътепис с незабравими преживявания, и справочник с полезни съвети за бъдещите пътешественици. И както призовават накрая: „Не се страхувай, читателю! Тръгни с положителната енергия, която знаем, че носиш в себе си, и тя ще ти помага и съпътства в голямото приключение, наречено Перу!“

„Сянка и кост“ от Лий Бардуго

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 08 юни 2019 г.
Превод: Анелия Янева
Редакция: Боряна Стоянова
Адаптация на корицата: Калина Мариянова

За книгата: Осиротялата Алина Старков е избрала да бъде войник и да защитава своето кралство Равка. Тя е наясно, че може и да не оцелее при първия си преход през Долината на смъртната сянка – ивица земя, обитавана от неестествен мрак и ужасяващи чудовища. Но когато полкът ѝ е атакуван, а най-добрият ѝ приятел – смъртно ранен, Алина разкрива неподозираната сила, която притежава… Издание с обновена корица и допълнително съдържание – новелата „Шивачката“, нова сцена от „Сянка и кост“, разказана от гледната точка на Женя.

Издава: „Труд“
Дата на публикуване: 3 юни 2019 г.
Редакция: Надежда Делева
Дизайн на корицата: Стефка Иванова

За книгата: „Дълбоката държава” първоначално прави кратък преглед на различните недемократични модели на държавно управление. По-задълбочено разглежда характеристиките и влиянието на корпоратокрацията и криптокрацията, които през последните десетилетия влияят съществено на политическото и икономическото развитие в съвременния неолиберален модел на държавно управление. Във втората част на текста авторът дава отговор на въпроса доколко „дълбоката държава“ може да се приеме като реалност в съвременната политическа действителност, каква е нейната същност, от кои източници тя черпи сили и до каква степен действията ѝ се разпростират не само в местен , но и в наднационален план. В последната част на книгата са посочени различни технологии на въздействие върху обществото и геополитически схеми, които „дълбоката държава“ прилага в държавното управление и в съвременната геополитика.

„Легенди от Белинташ“ от Таня Мир

Дата на публикуване: 7 юни 2019 г.
Превод: Няма
Редакция: Денчо Михов
Дизайн на корицата: Петя Станева

За книгата: Трима туристи замръкват в близкото село в подножието на митичното тракийско светилище „Белинташ“. Приютява ги местен старец, който им разкрива мистериозни събития, случили се около храма през годините. Разказът на стареца пренася читателя две хилядолетия назад във времето, когато в Древна Тракия избухва най-голямото въстание на траките. Причината за него е храмът на Дионис, който, по думите на мъжа, се е издигал в Белинташ…Неочаквано тримата герои се изправят пред предизвика-телството да разбулят тайните, които древното светилище е криело през вековете… История, вдъхновена от реални исторически събития и изпълнена с неподозирани обрати, в която едни от най-забележи-телните личности на Древна Тракия оживяват във въображението на читателя.

„Световен ли е Новел“ от Амелия Личева

Издава: „Colibri“
Дата на публикуване: 7 юни 2019 г.
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Какво се крие зад понятието „световна литература“? Има ли втори план и задкулисие в литературните процеси на нашето глобализирано съвремие? Очевиден ли е пътят от сензацията до канона? Тези и още произтичащи от тях въпроси разглежда книгата „Световен ли е „Нобел“?“, като предлага проницателен и ерудиран прочит на нашумели и периферни явления от актуалния книжен оборот. Темата за световната литература няма как да пренебрегне приноса на Гьоте и Ауербах, но с днешна дата неизбежно засяга и политическите мотиви зад литературните награди (най-вече Нобеловата), конфликта между високо и ниско, масовия вкус, медийната среда, пазарите, литературните миграции, тероризма, бежанците и идентичностите…

„Много лошо момиче“ от Мери Хигинс Кларк

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 3 юни 2019 г.
Превод: Ивайла Божанова
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Студио „Мегахром“

За книгата: Кендра е заподозряна за смъртта на доктор Мартин Бел – чаровен талантлив лекар, застрелян на алеята към дома си в Гринич Вилидж преди пет години. Таблоидите я описват като прикрита, психически нестабилна и не на последно място – златотърсачка. Родителите на Мартин са убедени, че съпругата му Кендра е извършила убийството, и се обръщат за помощ към разследващата журналистка Лори Моран. Бел са твърдо решени да докажат вината на Кендра и да вземат под своя опека внуците си. Кендра обаче не желае отново да се започне разследване и това води единствено до нови съмнения за вината ѝ. „Много лошо момиче“ е чудесно продължение на бестселъра „Щом поемеш дъх“.

„Правилата на бебешкия мозък“ от Джон Медина

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 3 юни 2019 г.
Превод: Ина Димитрова
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: В „Правилата на бебешкия мозък“ Джон Медина споделя най-новите научни резултати по въпроса за детското развитие. Тази книга може да революционализира родителството, като ви накара да видите децата си и тяхното възпитание в съвсем различна светлина. Тя не само ще ви покаже как да помогнете на детето да овладява емоциите си, но и как да развие пълния си потенциал. „Правилата на бебешкия мозък“ хвърля мост между наука и възпитание. Всичко, което правите – преди бременността, по време на бременността и през първите пет години, – ще окаже дълбоко въздействие върху децата ви до края на живота им. Залагайки на интересни и забавни истории, Медина ни разкрива как се развива мозъкът от раждането до петгодишна възраст и какво можете да направите, за да го стимулирате.

„Малка история на икономиката“ от Ниал Кищайни

Издава: „Дамян Яков“
Дата на публикуване: 5 юни 2019 г.
Превод:  Владимир Германов
Научна редакция: доц. Красен Станчев

За книгата: Книгата на Ниал Кищайни разказва за големите идеи в историята на икономическото мислене – от древността до наши дни, за техните създатели и за историческите събития, които са им повлияли. Икономическата наука оживява като драматична история на дебати и борби между хора и идеи, които често не могат да постигнат съгласие относно решаването на най-належащите проблеми на тяхното време. „Малка история на икономиката“ е написана ясно, достъпно и с чувство за хумор. Подходяща е за всички, които биха проявили интерес към тази материя, дори за начинаещи.

„По метода МОНТЕСОРИ: Светът около нас“ от Джеймс Д`олтремон и Луси Дьо ла Кроа

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 4 юни 2019 г.
Художник: Роджър дьо Клерк

За книгата: Светът е най-добрата класна стая, а действието най-добрият учител! Вдъхновени от световноизвестния метод на Мария Монтесори, книгите от новата поредица „Учене чрез правене“ стимулират детската самостоятелност и креативност и водят до трайно натрупване на знания.

 

 „Игра с нулева сума“ от С. Л. Хуонг

Издава: „Екслибрис“
Дата на публикуване: 7 юни 2019
Превод: Илиян Лолов
Дизайн на корицата: Николай Пекарев

За книгата: Кас Ръсъл е добра по математика. Плашещо добра. Векторните изчисления, които прави със смайваща скорост, ѝ позволяват да се справя с въоръжени мъже, два пъти по-големи от нея, и да избягва всеки куршум при престрелка. Кас е наемник и ако заплащането е добро, тя е готова да приеме всяка поръчка. Специалността й е да възстановява изгубени хора и вещи.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

[ + ]