fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 11 април 2021

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Евангелие на змиорките“ от Патрик Свенсон

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 5 април 2021 г.
Превод: Мария Николова
Редакция: Анета Пантелеева
Дизайн на корицата: Анна Георгиева, адаптация

За книгата: Европейската змиорка е едно от най-странните същества, които природата е създавала. Знаем, че се ражда в Саргасово море и че поне две години се носи по океанските течения към бреговете на Европа. Там тя се трансформира в стъклена, след това и в жълта змиорка и намира дом в сладководните  басейни. Води дълъг, самотен живот, а сетне се превръща в сребърна змиорка и мигрира обратно до Саргасово море, където се размножава и умира – макар че това тепърва трябва да се потвърди. Все още има толкова много, което не знаем. А сега видът изчезва и времето ни изтича. 

„Балконът“ от Джейн Делури

Издава: „Colibri“
Дата на публикуване: 5 април 2021 г.
Превод: Радостин Желев
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Какво би било, ако родният ни дом можеше да разкаже историите на всички живели в него преди нас? „Балконът“ проследява живота на няколко поколения – отпреди Голямата война до наши дни – представени от млада американска детегледачка и блестящия ѝ работодател, от еврейска двойка, укриваща се от Гестапо и привлякла вниманието на съседите, от домакиня и нейния любовник… Богати и бедни, млади и стари, могъщи и преследвани, всички тези хора последователно живеят в господарския дом и къщичката на прислугата в малко село близо до Париж. И всички те търсят нещо – любов, ново начало, смисъл на живота или просто оцеляване. А градината, околната гора, балконът на третия етаж са безмълвните свидетели на един век човешка драма.

„Интелигентният инвеститор“ от Бенджамин Греъм

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 5 април 2021 г.
Превод: Боян Костов
Редакция: Вера Янчелова
Научен консултант: проф. Бистра Боева
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Най-големият инвестиционен съветник на ХХ век – Бенджамин Греъм – учи и вдъхновява хората по целия свят вече няколко поколения. Философията на Греъм за „инвестиране в стойност“, която предпазва инвеститорите от съществени грешки, им показва как да разработват дългосрочни стратегии. Именно това превръща „Интелигентният инвеститор“ в борсова  библия още при излизането й през 1949 г. Освен че запазва оригиналния текст на Греъм в неговата цялост, това преработено издание включва актуален коментар от известния финансов журналист Джейсън Цвайг, който представя реалностите на днешния пазар, прави аналогии между примерите на Греъм и днешните финансови заглавия и дава на читателите по-задълбочено разбиране как да се прилагат принципите на Греъм.

„Любовницата на губернатора“ от Жозе Родригеш душ Сантуш

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 6 април 2021 г.
Превод: Весела Чергова
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: Историята от „Героичната арка“ продължава. Тихоокеанската война между Япония и съюзническите сили достига критичен етап, като Макао се оказва в крайно неизгодна позиция. За губернатор Тейшейра е все по-трудно да защити неутралитета на португалската колония. В тези страшни времена той намира утеха в споделената любов на Лиен Хуа – красивата китайска наложница на полковник Сава. Двамата започват връзка, съзнавайки, че ако японецът разбере, последствията ще са фатални не само за тях, но и за Макао.

„Невидимият живот на Ади Лару“ от В. Е. Шуаб

Издава: „Емас“
Дата на публикуване: 6 април 2021 г.  
Превод: Емилия Ничева-Карастойчева
Редакция: Цвета Германова
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов, Kontur Creative

За книгата: Младата жена се казва Ади Лару и така започва нейният нов, изключителен живот през векове и континенти, през история и изкуство, във вечен опит да остави някаква следа, че е съществувала. Живот, в който образът ѝ не белязва ничие съзнание, а притежанията ѝ се изгубват и разбиват. Единственият спътник на Ади в пътешествието е нейният потаен дявол с хипнотизиращи зелени очи и единствената сигурност е, че ще я посети на годишнината от сделката. В самотата си тя няма друг избор, освен да го посрещне, да се помъчи да го разгадае и, кой знае, дори да го надхитри.

„Сапфиреният залив“ от Холи Мартин

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 06.04.2021 г.
Превод: Красимира Абаджиева
Редакция: Велислава Вълканова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Слънцето блести в отражението на сапфирените вълни, небето е в цвят на метличина, а пухкавите като захарен памук облаци бавно се носят към плажа. Ария Филипс израства на райски остров и от малка помага в семейния хотел. След смъртта на баща си, тя прави всичко по силите си да го спаси. Но парите са малко, а гостите – още по-малко. Когато успешният хотелиер Ноа Кембъл пристига на острова и предлага помощта си, Ария знае, че той може да спаси хотела ѝ. Двамата си обещават, че отношенията им ще останат само професионални. Въпреки миналото, чувствата и онази целувка, която Ария не може да забрави. Рискът да загуби дома си на този блестящ като диамант остров расте с всеки изминал ден. А Ноа пази тайна, която ще промени живота ѝ завинаги…

„Подполковникa и пролетта” от Нил Колефф

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 6 април 2021 г.
Редакция: Веселина Седларска
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: В тази съвсем достоверно звучаща измишльотина се оказват замесени съветници, зажаднели за власт наследници, ВИП-ове, журналисти, международни дипломати и българското разузнаване. А един сезон е застрашен  от заличаване от календара. Нил Колефф разкрива ревниво пазени тайни, свързани със световни и родни събития, дребни и големи сблъсъци на интереси, а върху всички тях е простряна напоената с петрол сянка на Подполковника. Който на всичкото отгоре иска да забрани пролетта!

„Любов и маслини“ от Джена Еванс Уелч

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 6 април 2021 г.  
Превод: Боряна Даракчиева 
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Седемнайсетгодишната Лив Варанакис очаква с нетърпение лятото и вече има планове за него, когато неочаквано получава картичка от баща си, когото не е виждала от девет години. Той я кани да му гостува в Санторини, за да му помогне с негов проект. Въпреки нежеланието си, тя заминава за Гърция и когато пристига на острова, отношенията помежду им са точно толкова неловки, колкото е очаквала. Но с помощта на Тео – чаровния асистент на баща ѝ, Лив е омагьосана от всичко, което Санторини предлага – красивите залези, тюркоазената вода, облените в слънце селца и вкусната храна. А мистериозният проект е свързан с изгубения остров Атлантида. И докато търси отговори на загадката за отдавна потъналото царство, Лив ще открие важни истини за себе си и баща си…

„Тити рисува букви – 2 част” от Ралица Филипова

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 7 април 2021 г.
Редакция: Боряна Джанабетска, Зора Нейкова
Консултант: доц. д-р Екатерина Тодорова
Художник и оформление: Антоанета Костова

За книгата: Първата книга-помагало за деца с дислексия „Тити рисува букви“ вече има и втора част.  В нея  децата се запознават  със съгласните букви:  М, П, Б, Т,  Д, Н, С, К, Г, Х, В, Ф, Л. Упражнения, игри и текстове с останалата част от съгласните букви ще бъдат издадени в третата, последна, част от поредицата. Целта е децата с дислексия стъпка по стъпка, под формата на игра, без напрежение и стрес да превъзмогнат трудностите при създаването на писмен текст и да преодолеят нежеланието си да четат.

“Записки на младия лекар“ от Михаил Булгаков

Издава: „Нике“
Дата на публикуване: 8 април 2021 г.
Превод: Лиляна Минкова
Редакция: Пенка Ватова
Дизайн на корицата: Дора Иванова

За книгата: Преди световния литературен шедьовър „Майстора и Маргарита“, Михаил Булгаков пише множество разкази и фейлетони. Сред тях се откроява цикълът „Записки на младия лекар“. Историите, писани между 1925 и 1926 година са вдъхновени от истински случаи в кариерата на писателя, който сам практикува лекарската професия.

“Кеплер 62. Книга първа: Поканата“ от Тимо Парвела, Бьорн Суртлан

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 9 април 2021 г.
Превод: Росица Цветанова
Оформление: Паси Питкянен, визуална адаптация: Венета Атанасова

За книгата: Земята е пренаселена, а природните й ресурси намаляват. Тринайсетгодишният Ари се грижи за болното си братче Йони. Двамата играят на нова и особено трудна компютърна игра – Кеплер62, която малцина са способни да превъртят. Никой не знае какво ще се случи с преминалите последното ниво – и дали Кеплер не е нещо повече от просто игра. Започва щуро приключение.

„Копнеж“ от Трейси Улф

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 10 април 2021 г.
Превод: Йоана Гацова
Редакция: Радка Бояджиева
Корекция: Ина Тодорова
Дизайн на корицата: Bree Archer и Liz Pelletier

За книгата: „Копнеж“ е първият роман от едноименна поредица за тийнейджъри, определяна като „Здрач“ за едно ново поколение. Романтичен и декадентски разказ за това, какво се случва, когато този, за когото копнееш е и този, заради когото можеш да умреш. Целият ми живот се промени в мига, в който прекрачих прага на академия „Катмиър“. Нищо в това място или в учениците, които учат тук, не изглежда каквото е. И ето ме мен – прост смъртен сред богове… или чудовища. Все още не мога да реша към коя от враждуващите фракции принадлежа, ако изобщо принадлежа някъде. Знам със сигурност, че единственото нещо, което ги обединява, е омразата им към мен.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q2 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.