fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 11 септември

5 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Ала-бала-ница“ от Силвия Валентино

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване
: 5 септември 2022 г.
Редакция: Мария Чунчева
Дизайн на корицата: Лада Янкова

За книгата: Знаете ли каква е връзката между броеницата „ала-бала-ница“ и гръмотевиците и светкавиците? Чували ли сте за игра на „ръбче“ и на „кутия“? Деветгодишната Лили ще ви поведе на чудна лятна разходка из улиците на Варна, където момчетата се целят с фунийки и прашки, а момичетата скачат на ластик. Дългите дни на лятната ваканция носят букет от емоции, срещи и раздели, тревога от заплахата, надвиснала над семейството, но и вълнение заради зелените очи на едно момче.

„Паразитът и други призрачни истории“ от Артър Конан Дойл

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване:
8 септември 2022 г.
Превод: Явор Цанев
Отговорен редактор: Иван Атанасов         

За книгата: Въпреки че днес Артър Конан Дойл е известен предимно с историите си за Шерлок Холмс и с фантастичния приключенски роман „Изгубеният свят“, той също така е написал някои от най-емблематичните страшни разкази, публикувани през XIX и началото на XX век. Част от тях са свръхестествени, а други –  психологически, но всичките са разказани така, както може да ги разкаже само майстор на викторианския ужас. В тях шестват класически призраци и души сменят телата си, спиритически сеанси призовават същества от астралната равнина, обсебени предмети тормозят хората, чудовища обитават горните слоеве на атмосферата, серийни убийци тероризират спокойните английски градчета, демонични мъже и жени убиват с паранормални способности, кръвожадни зверове и зловещи изобретения носят гибел на невнимателните, а по забулените в мъгла улици дебнат мумии. Настоящият том включва най-добрите страшни истории на Дойл, част от които излизат за пръв път на български език.

„Стихотворения” от Виктор Пасков със съставители Захари Карабашлиев, Георги Господинов и Иван Ланджев

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 9 септември 2022 г.
Отговорен редактор: Христо Блажев
Коректор: Ива Колева
Дизайн на корица: Дамян Дамянов

За книгата: „Стихотворения“ разкрива за пръв път пред българските читатели най-доброто от непубликуваната досега лирика на Пасков, а изданието излиза на пазара с изящното оформление на художника Дамян Дамянов.
Създадени вероятно в края на 70-те и началото на 80-те години, но пазени дълги години в различни тетрадки и папки, част от тези стихотворения са номерирани. Въплъщение на невероятна творческа същност, останала завинаги скрита приживе, истински тайник на друга чувствителност – Стихотворения побира в себе си баладите, „заченати в самота и съмнения“, които се превръщат в най-съкровеното наследство, което цар Виктор завещава на световната литература.

„Обещания“ от Аманда Стерс

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 9 септември 2022 г.
Превод: Красимир Петров
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Александър, наричан Сандро, е единствено дете на Виторио, потомък на богата италианска фамилия, и на французойка от скромен произход. След всяко сияйно лято, прекарано в разкошното италианско имение, идва печална зима в невзрачния парижки апартамент. Прекрасно детство, пълно с обещания за бъдещи щастливи дни, но Сандро е едва десетгодишен, когато животът му се преобръща. Мъжът, в който той предстои да се превърне, ще мине през безброй съмнения, колебания, мимолетни наслади, огорчения и бягства, обречен непрестанно да се разминава със самия себе си, а и с голямата любов, озарила цялото му битие.

„Експеримент „съквартиранти“ по американски“ от Елена Армас

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 10 септември 2022 г.
Превод: Цветелина Тенекеджиева
Редакция: Вили Вълканова
Коректор: Милена Александрова
Дизайн на корицата: Marcela Herrera

За книгата: Роузи Греъм напуска добре платената си работа, за да може да се съсредоточи върху тайната си кариера на автор на романтични романи, но изпада в творческа криза. След това таванът на апартамента ѝ едва не пада върху главата ѝ. А за капак на всичко, се нанася в празния апартамент на най-добрата си приятелка, без да подозира, че Лина вече е дала ключ от жилището на братовчед си Лукас. Същият онзи братовчед, който Роузи дебне в Инстаграм и изненадващо ѝ предлага да живеят заедно, докато ремонтират квартирата ѝ. Лукас е решен да играе ролята на испански рицар в бляскави доспехи. А когато разбира за творческото затруднение на Роузи, той ѝ предлага скандална сделка, с помощта на която да върне литературното ѝ вдъхновение. Роузи няма какво да губи. Престоят на Лукас в Ню Йорк обаче изтича, а Роузи изобщо не е убедена, че шест седмици ще са достатъчни да се пребори както с крайния срок за ръкописа, така и със себе си.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q3 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.