fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 13 март 2022

7 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Смъртта е занимание самотно” от Рей Бредбъри

Издава: Ciela
Дата на публикуване:
7 март 2022 г.
Отговорен редактор:
Христо Блажев
Превод:
Жени Божилова
Коректор: Милена Братованова
Дизайн на корицата:
Дамян Дамянов

За книгата: Вдъхновена от творбите на Реймънд Чандлър, Дашъл Хамет, Джеймс М. Кейн и Рос Макдоналд, „Смъртта е занимание самотно“ е темпераментен, шарен и смешно-тъжен портрет на съвременното човечество. Рей Бредбъри се плъзга по релефа на реалността, за да създаде нестандартен и увлекателен детективски роман, чието безсмъртно послание превръща творбата в истинско литературно постижение.

„Бъди какъвто искаш, имай каквото искаш“ от Крис Прентис

Издава: AMG Publishing
Дата на публикуване: 7 март 2022 г.
Превод: Десислава Сивилова
Редакция: Русанка Одринска

За книгата: „Бъди какъвто искаш, имай каквото искаш“ е доказана програма, която ще ви покаже как да се освободите от ограниченията, които сами сте си наложили, да постигнете възможно най-добрия резултат във всяка ситуация и да откриете пътя към истинското щастие. Направете първата крачка към това, което винаги сте искали – независимо дали е свързано с взаимоотношения, работа, дом, повече смисъл, радост, или вътрешен мир.

„Бъди какъвто искаш, имай каквото искаш“ е умело написана и блестящо представена колекция от проникновени съвети и практически препоръки. Освен това включва практически упражнения, които я правят истински интерактивна.“ – Midwest Book Review

„Метрополис“ от Бен Уилсън

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 7 март 2022 г.
Отговорен редактор: Вера Янчелова
Превод: Светлозара Лесева
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Именитият изследовател Бен Уилсън ни повежда на запленяваща обиколка из плеяда известни и забравени градове, за да ни запознае с бляскавата хилядолетна история на градското съществуване и да ни разкрие как то е възпламенило искрата на най-великите човешки творения. Ще видим великите постижения на древния урбанизъм в Урук и Вавилон; зараждането на гражданското общество сред оживлението на атинската агора; разцвета на търговията през славните дни на космополитния Багдад; възникването на финансите в задушевната атмосфера на лондонските кафенета; бляскавия живот в Париж по време на Бел епок… Ще узнаем за утопичните видения за бъдещето сред небостъргачите на Ню Йорк или за превръщането на метрополиси като Шанхай и Сингапур в зелени оазиси.

„Как Миш и Маш си търсили дом“ от Анита Тарасевич

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 8 март 2022 г.
Редакция: Деметра Димитрова
Художествено оформление: Тодор Пунгеров
Илюстрации: Надежда Кацарова

За книгата: Мило дете, сигурно си спомняш историята на двата мишока Миш и Маш и вълшебната думичка, която може да ги изгони отвсякъде! Да, знам, много деца се зарадваха, когато разбраха, че вече няма смисъл да се страхуват от мишки. Спомняш си сигурно, че Миш и Маш хукнаха да бягат колкото сили имат. А къде отидоха? Е, за това разказва тази книжка продължение, написана от Анита Тарасевич и илюстрирана отново от художничката Надежда Кацарова. 

„Богините на Холивуд“ от Кристина Морато

Издава: Enthusiast
Дата на публикуване: 8 март 2022 г.
Превод: Светослава Славчева-Бонева
Редакция: Петя К. Димитрова
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: Историите на тези четири големи филмови звезди ни пренасят в златния век на Холивуд. Светът е бил в краката им, имали са милиони почитатели и са участвали в най-великите филми. Истински богини в очите на публиката, те били най-желаните и най-сниманите жени в света. Темпераментната и неукротима Ава Гарднър, ослепителният секссимвол Рита Хейуърт, елегантната и чувствена Грейс Кели и дивата с виолетови очи Елизабет Тейлър накарали милиони зрители да мечтаят. Отвъд лукса и блясъка те били жени от плът и кръв – уязвими, срамежливи и неуверени – и искали само да бъдат обичани. Но любовта им бягала и животът им бил белязан от самота, разводи, зависимости, малтретиране и разочарования. Всички те платили висока цена, за да достигнат върха.

„Най-добрият приятел“ от Петер Балко

Издава: „Емас“
Дата на публикуване
: 9 март 2022 г.
Превод: Анжелина Пенчева
Редактор:
Василка Ванчева
Художник: Златина Зарева

За книгата: Романът „Най-добрият приятел“ разказва за съвременните Том Сойер и Хъкълбери Фин – две словашки момчета, изживяващи детството и първите трепети на юношеството си в 90-те години на ХХ век. Двамата герои с прякори Левиатан и Капията са палави, буйни, понякога дори по детски жестоки, но и дълбоко раними, посвоему честни и непримирими към всяка неправда и фалш. Вместо по бреговете на Мисисипи действието се развива в малкото градче Лошонц (днес Лученец), чиято бурна историческа съдба е белязана от присъствието на унгарски, немски и руски нашественици.

“Пътят на любовта” от Алекс Милър

Издава: „Жар-Жанет Аргирова“
Дата на публикуване: 10 март 2022 г.
Превод: Деница Райкова
Дизайн на корицата: Божидар Чемширов

За книгата: Алекс Милър (1936) е сред най-обичаните и награждаваните австралийски писатели. Два пъти е лауреат на най-престижната австралийска награда за литература „Майлс Франклин“. Той създава проза с философска дълбочина, хуманна и проникновена. Главна тема в творчеството му е австралийската психика и взаимоотношенията между коренното население и заселниците.

„Петмез” от Влада Урошевич

Издава: „Жанетт 45“
Дата на публикуване: 11 март 2022 г.
Преводач: Русанка Ляпова
Оформление и илюстрации: Люба Халева

За книгата: Романът „Петмез” е едновременно ведра и тъжна книга – тя разказва за чудесата на детството, за сиянието и изконната красота на неговите първи откровения, но и за тъмната страна на този период от човешкия живот – за трагичността на неговия неминуем край. Урошевич създава проза, близка до магическия реализъм, пълна с носталгия и ирония.

„Хипотеза за любов“ от Али Хейзълууд

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 12 март 2022 г.
Преводач: Евелина Пенева
Редакция: Вили Вълканова
Коректор: Милена Александрова
Дизайн на корицата: lilithsaur

За книгата: Като докторант трета година, Олив Смит не вярва особено в дълготрайните романтични взаимоотношения – но най-добрата ѝ приятелка вярва и точно това я въвлича в настоящата ситуация. За да убеди Ан, че не само има връзка, но и е напът към щастливото си, безоблачно бъдеще, ще са ѝ необходими повече от джедайски умения. Учените вярват само на доказателства, нали? И, като всеки уважаващ себе си биолог, Олив се паникьосва и целува първия срещнат мъж.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.