fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 13 януари 2019 г.

6 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!


„Ед Шийрън: Пътуване в образи“ от Ед Шийрън и Филип Бута

Издава: „AMG Publishing“
Дата на публикуване: 31 декември 2018 г.
Превод: Бистра Георгиева
Редакция: Лилия Попова
Дизайн на корицатаOctopus Publishing Group, предпечатна подготовка Стоян Атанасов, Kontur Creative

За книгата: Уникалната колаборация между един от най-успешните творци в съвременния свят Ед Шийрън и художника и приятел от детството му Филип Бута разкрива лични моменти от живота на Ед, както и историята зад музиката му от самото начало. Ще разберете какво е оказало влияние върху творчеството му и кое го е вдъхновявало, за да се превърне в това, което е днес – изпълнител и автор на песни, спечелил любовта на милиони фенове. Книгата оживява с фотографии, запечатали едни от най-важните моменти в живота на Ед, както и със забележителните илюстрации на Филип Бута.

„Жюл и Жим“ от Анри Пиер-Роше

Издава: „Colibri“
Дата на публикуване: 4 януари 2019г.
Превод: Изабела Георгиева
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Анри-Пиер Роше ни потапя в историята на едно любовно трио, понесено от илюзията на най-преходното и най-сладостното изкуство – живеенето в селенията на „вечното свободно време“, на безметежието и чувствената наслада. Хедонизмът на артистичната бохема, неутолимата жажда за разточителни удоволствия, въз-дигнати в култ, преливат от всеки ред на тази ликуваща възхвала на свободата и разкрепостеността на всепоглъщащите чувства. Ала в подобен възглед за живота неизменно е стаена и кризата на любовта, себеунищожението във вихъра на това съществуване в мига и за мига, без цел, без посока, без памет и плод. Романът е увековечен и на екрана във филма на Франсоа Трюфо „Жюл и Жим“ (1962), програмен за френската „Нова вълна“, обявен за един от най-добрите на всички времена, превъзходно уловил и претворил изтънчената атмосфера и волния дух на Бел епок.

„Дъла тъмна нощ“ от Майкъл Конъли

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 7 януари 2019 г.
Превод: Иван Златарски
Редакция: Иван Тотоманов
Дизайн на корицата: Студио „Мегахром“

За книгата:Запазената марка на Конъли – прецизен, безпогрешен сюжет и разтърсваща развръзка! Детектив Рене Балард отново е нощна смяна. В ранните сутрешни часове заварва непознат да рови в стари досиета. Това е пенсионираният Хари Бош, търсещ бележки за неразрешен случай. Балард не може да му позволи да прегледа документацията, но случаят я изпълва с гняв.Бош разследва бруталното убийство на петнайсетгодишната Дейзи Клейтън. Мистерията увлича Бош и Балард все повече и повече. А в мрака ги очакват още изненади…

„Запомнете Пловдив“ от Евгений Тодоров

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 8 януари 2019 г.
Отговорен редактор: Валентин Георгиев
Стилов редактор: Младен Влашки
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: „ЗАПОМНЕТЕ ПЛОВДИВ 5. Освобождаване от спомените“ е може би финалът на един 20-годишен труд. Авторът събира спомени на пловдивчани – от 30-те години на миналия век насам, подрежда ги по махали и така се раждат първите четири тома на Запомнете Пловдив“. В петия том се описва основно животът в западните квартали на града – около Сахата и Бунарджика, Мараша, Матинчеви градини… Авторът често излиза от начертания маршрут, за да се върне към стара тема или да коментира минали събития от днешна гледна точка. Тази книга е колкото за миналото, толкова и за 2018 година. Днес се вълнуваме от джендърите примерно, а този проблем е съществувал и едно време. Днес Бойко Борисов ходи при Путин, а помним ли Тодор Живков как ходеше при Брежнев?

„Последният герой” от Тери Пратчет

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 11 януари 2019 г.
Превод: Владимир Зарков
Редакция: Димитър Николов
Художник на корицата: Пол Кидби

За книгата: Той се превърна в легенда приживе. Още помни славните дни на велики приключения. Времената, когато героят не мислеше за бариери, адвокати и цивилизация. И хората не му мърмореха за изтребването на дракони. Но напоследък не винаги помни къде си е оставил ченето… И никак не му е весело. Затова Коен Варварина е потеглил на поредния поход със своя древен меч, нов бастун и старите (наистина много старите) си приятели. Животът беше хубав. Сега той ще изкачи най-високата планина на Диска, за да се срещне с боговете си. Изобщо не е доволен, че те оставят хората да остаряват и умират.

„Китайска астрология. Вечен хороскоп за всички зодии и години.“  

Издава: „Millenium“
Съставил: Вайълет Дей
Дата на публикуване: 10 януари 2019г.
Редакция: Теменуга Деянова
Дизайн на корицата: Марта Радойнова

За книгата: Историята на астрологията започва със зората на човечеството. От хилядолетия небесните тела привличат погледа ни в стремеж да узнаем бъдещето си. Началото на източната астрология е дадено още преди четири хилядолетия, а в наши дни тя е развита до съвършенство. Книгата „Китайска астрология. Вечен календар за всички зодии и години” ще ви запознае подробно с китайския лунен календар, както и с дванайсетте зодии, които представляват всяка година. От нея ще научите още: Кое животно управлява съдбата ви; Как то се отразява на характера ви;  Как да се справяте в различни сфери от живота благодарение на патрона си; Кои професии са подходящи за вас; С кои знаци от китайския зодиак имате най-добра съвместимост.

„Една арабска принцеса: светлини сред сенките“ от Джийн Сасън 

Издава: „Ера“
Дата на издаване: 10 януари 2019 г.
Превод: Адриана Момчилова
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Димитър Стоянов – Димо̀

За книгата: Една арабска принцеса: Светлини сред сенките" новините за реформи на гражданските права са обнадеждаващи, но жените продължават да страдат от посегателства и от липса на правна защита. Въпреки че кралството се намира на прага на революционна промяна, за повечето от тях възможността за равноправие и независимост си остава недостижим блян. Султана умело съчетава своята собствена история с начина на живот в Саудитска Арабия. Принцесата се сблъсква с множество радости и тревоги в усилията си да помогне и да облекчи положението на страдащите. Законът за настойничеството, според който на жената не й е позволено да извършва каквито и да било дейности без своя наставник, все още хвърля сенки на ужас в копнеещата за лятно слънце измъчена душа на саудитските жени.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina@azcheta.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.