fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 14 април 2019 г.

6 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Креативност“ от Михай Чиксентмихай

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 9 април 2019 г.
ПреводИвинела Самуилова
Дизайн на корицата: Даниела Атанасова

За книгата: Михай Чиксентмихай в книгата си „Креативност“ обяснява защо творческите постижения са резултат на синергия между дългогодишен упорит труд и много други фактори, а не просто плод на въображението или внезапно просветление.

Да станем мъдри родители: бебето от 0 до 6 месеца“ от Гари Езо, д-р Робърт Бъкнам

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 11 април 2019 г.
Превод: Мария Атанасова
Редакция: Вера Янчелова
Художник на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Забележителният педиатър д-р Робърт Бъкнам и съавторът му Гари Езо са двама от водещите световни експерти по хранене и сън на бебето. Милиони майки по целия свят следват техните препоръки и постигат резултати, които променят живота им. Книгата е нещо повече от наръчник за оцеляване през първата половин година на новороденото. Това е практическо ръководство за естествено синхронизиране на времето за хранене, времето за сън и времето за бодърстване на бебето с живота на цялото семейство

„Черен пудел, риж котарак или сватба с препятствия“ от Елена Михалкова

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 17 април 2019 г.
Преводач: Денис Коробко
Редакция:
Боряна Джанабетска
Дизайн на корицата:
Христо Хаджитанев

За книгата: Поканен на сватба в малък провинциален град, частният детектив Макар Илюшин изобщо не предполага, че ще се озове насред нещо като черна комедия. Черна, защото вихърът на абсурдните събития довежда до съвсем истинско убийство. Така че Макар, заедно със своя приятел и колега Сергей Бабкин, трябва да разследва загадъчна смърт, вместо да се весели на сватба. Над годеницата надвисва тежката ръка на закона, а детективите се опитват да си изяснят все по-заплетената предистория на убийството, лутайки се между трагикомичните образи на сватбарите.

„Убийството на прислужницата“ от П. Д. Джеймс 

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 11 април 2019 г.
Преводач: Ваня Томова
Редакция: Русанка Одринска
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Дебютният роман на П. Д. Джеймс – носител на Ордена на Британската империя за постижения в литературата и наградена с Диамантен кинжал от Асоциацията на писателите криминалисти – е първият от легендарната поредица за разследванията на интелигентния, но саркастичен инспектор Адам Далглиш от Скотланд Ярд. Самоуверена и красива, младата прислужница Сали Джъп бързо научава, че домогванията до „Горния етаж“ не са за хора като нея. След една фатална вечеря в имението момичето е удушено в леглото си, а вратата е здраво залостена отвътре. Хладно-кръвният и брилянтен инспектор Далглиш и неговият асистент Мартин се нагърбват с нелеката задача да разкрият убиеца, но се оказва, че всички имат достатъчно добри мотиви, за да сложат край на живота на Сали. Междувременно някой започва свое собствено разследване… но няма ли това да осуети разрешаването на случая?

„Не чакай да отминат бурите, научи се да танцуваш в дъжда“ от Вероник Масиежак

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 9 април 2019 г.
Превод: Весела Шумакова
Редакция: Гриша Атанасов
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Ема води сутрешния блок в популярно парижко радио и поставя работата в центъра на живота си. Неусетно тя е поела много отговорности и се е превърнала в основна движеща сила на медията, но така и не получава желаното признание, а заплащането ѝ си остава минимално. След интервю, което взема от прочут писател, Ема неочаквано и за самата себе си решава да се включи в неговия проект. Условието е да следва няколко прости стъпки, а целта – да преосмисли живота и приоритетите си. Постепенно Ема започва да изгражда увереност в собствените си сили, да се среща с интересни хора и да вижда позитивното около себе си. Но може ли да се осмели и да направи крачка към новите хоризонти, които се откриват пред нея…

„Търсене из тайнствена Индия“ от Пол Брънтън

Издава: „Вакон“
Дата на публикуване: 8 април 2019 г.
Превод: Таня Докторова
Редакция: Яна Парашикова-Аролска
Дизайн на корицата: Аделина Бонева

За книгата: Книгата „Търсене из тайнствена Индия“ на британския писател и журналист Пол Брънтън не е наръчник по йога за духовно извисени личности. Не е и пътепис, предназначен за запалени авантюристи. Тя е много, много повече. Защото в нея авторът ни разкрива как да т  Първото й издание излиза от печат през далечната 1934 г., когато западният свят не знае почти нищо за учението йога и за индийските духовни традиции. Още тогава книгата на Пол Брънтън разкрива част от тайните н Индия пред хората, които имат очи да видят невидимото. Авторът се отправя на едно зрелищно пътешествие – както през физическото, така и в духовното пространство. Напуска комфортния си дом и сигурната си работа в Англия, за да се потопи в противоречивата, шумна, мръсна, религиозна, изумителна атмосфера на Индийския субконтинент търсим учители и как да ги открием.

„Литературен гастроном. 101 рецепти от любими книги“ от Галина Иванова

Издава: „Millenium“
Дата на публикуване: 12 април 2019 г.
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов, „Kontur Creative“

За книгата: Пригответе сетивата си за изкушаващото литературно пиршество, което съвсем скоро ще се появи на българския книжен пазар с логото на издателство „Милениум“. Знаете ли с какво обядва лакомникът Портос от „Тримата мускетари“? А помните ли с какво гощават ненаситния Чичиков от „Мъртви души“? Сещате ли се за предпочитаните от Мегре и Еркюл Поаро блюда? А в коя книга мисис Хъдсън приготвя пиле за гениалния Шерлок Холмс? Какво вечеря Билбо Бегинс, когато джуджетата се изсипват в дома му? Как се сервира храната в книгите на Дъглас Адамс? И какво ни е необходимо, за да приготвим изключителните „Кални мъжки ботуши“ – коронната рецепта на леля Ог, или пък знаменитото „вино от глухарчета“?

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

[ + ]