fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 14 октомври 2018 г.

6 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Пожелай си звездите“ от Колин Коулман

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 09 октомври 2018 г.
Превод: Вихра Манова
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: История за приятелството, втория шанс и новата любов, която ще ви накара да се смеете с глас. Попи Блум има ясен план за живота си: докторантура по психология, научноизследователска работа в нейния университет и семейно блаженство с красивия ѝ приятел Грегъри. Но когато завършва докторантурата си, не получава мечтаното предложение за работа, Грегъри я зарязва и тя дори няма къде да живее. Да бъде безработна и отново да е в къщата на майка си, определено не е част от плана ѝ.

„Преди и след мечтите“ от Даниел Стийл

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 8 октомври 2018 г.
Превод: Елена Чизмарова
Редакция:Елка Николова
Дизайн на корицата: „Мегахром“

За книгата: Мередит Макензи, дъщеря и внучка на прочути манхатънски адвокати, получава най-доброто: елитни училища, живот във висшето общество, идеален брак. Тя е твърдо решена да стане адвокат, въпреки възраженията на баща ѝ. Дядо ѝ се издига до Върховния съд, а самата Мередит подкрепя най-важните каузи на своето време. Но когато насилието ги застига, някога сплотеното семейство трябва да оцелее след опустошителна загуба и да преосмисли своите ценности и традиции…

 

 „Макове през октомври“ от Лаура Риньон Сирера

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 10 октомври 2018 г.
Превод: Весела Чергова
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Станислава Малчева

За книгата: Каролина е собственичка на живописна кафе-книжарница в центъра на Мадрид. Тя води спокоен живот, изпълнен с много книги и семеен уют. При инцидент обаче губи баща си. Налага се и майка ѝ да постъпи в клиника, защото отказва да общува с околните. След месеци без подобрение Каролина измисля терапия, с която ще се опита да събуди майка си от кататонията. През целия си живот родителите й са били отдадени на литературата и са възпитали децата си на същата обич към книгите. Затова и Каролина се надява, че като ѝ чете, майка ѝ ще се върне в действителността. Но не кои да е книги, а тези, които са променили Каролина. Така чрез историите тя разказва на майка си за себе си, за повратните моменти в живота си, за премълчаното през годините.

 

„Цирцея“ от Маделин Милър

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 13 октомври 2018 г.
Превод: Красимира Абаджиева
Редакция: Радка Бояджиева
Адаптация на корицата: Калина Мариянова

За книгата: В дома на Хелиос, бога на Слънцето и най-могъщия сред титаните, се ражда дъщеря. Цирцея е необикновено дете – не е могъща като баща си, нито съблазнителна като майка си, заради което е презряна и отхвърлена от семейството си. Изолирана от своите, тя се обръща към смъртните и скоро разкрива, че всъщност притежава голяма сила – силата на магьосничеството…

 „Супа от нар“ от  Марша Мехран

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: октомври 2018 г.
Превод: Паулина Мичева
Редакция: Русанка Одринска

За книгата: В кухнята на изоставена пекарна в селото трите сестри запретват ръкави, за да създадат своя малък персийски оазис, и не след дълго по улиците се разливат непознатите, примамливи ухания на кардамон, канела и шафран. Екзотичен аромат, не по-малко тайнствен от самите девойки, който разпалва въображението – и събужда сърцата – на жителите на старото градче. Но в кухнята има и повече от червена леща, агнешка яхния и баклава с розова вода – пекарната, а и сестрите процъфтяват, а новите приятелства не закъсняват. Не след дълго и любовта идва на прага. Дали щастието може да бъде пълно обаче, или завистта на по-тесногръдите жители заплашва да изтръгне сестрите от новооткрития рай и да ги запрати обратно на улиците на Иранската революция? Или любовта наистина може да надвие всичко…

„Дяволина“ от Дьорд Шпиро

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: 12 октомври 2018г.
Превод: Красимира Гаджокова
Редакция: Мартин Христов
Дизайн на корицата: Кристина Костова

За книгата: Всички образи в книгата са действителни лица. Даже най-невероятните и поразяващи истории са истински и потапят читателя в атмосферата на кръга около Горки – писатели и поети, философи, музиканти, актьори, „специалисти по живота“, доносници, палачи, авантюристи, спекуланти… Един уютен и същевременно ужасяващ свят.

„Събрани приказки и разкази“ от  Ханс Кристиан Андерсен

Издава: „Enthusiast“
Дата на публикуване: 12 октомври 2018 г.
Превод: Петър Милков Петров
Редакция: Мария Чунчева, Илияна Бенова-Бени
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов/Kontur Creative

За книгата: „Събрани приказки и разкази“ – пълната колекция от произведенията на Ханс Кристиан Андерсен в красиво издание, което заслужава специално място във вашата библиотека. Преводът е на Петър Милков Петров – първия преводач на Андерсен от датски на български език. Вилхелм Педерсен, чиито илюстрации красят новите издания на събраните съчинения на Ханс Кристиан Андерсен, е първият художник, илюстрирал приказките на датския разказвач. През 1849 г. е публикувана поредица от пет тома с творбите на разказвача и 125 рисунки на Педерсен. В Дания и до ден днешен те се смятат за неразделна част от приказките на Андерсен.

„Живот в скалите“ от Мария Лалева

Издава: „Книгомания
Дата на публикуване:
8 октомври 2018 г.
Редакция: Гергана Георгиева
Дизайн на корицата: Тодор Манолов

За книгата: Драматичната история на ръба между философията и притчата провокира читателя да си задава въпроси, да открива своите лични отговори и да изживее цяла палитра от човешки емоции – от сълзи до смях, от страдание и усещане за загуба до тържество на красотата, любовта и истината.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.