fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 15 май 2022

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Принцът на небесата“ от Антонио Итурбе

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 9 май 2022 г.
Отговорен редактор: Вера Янчелова
Превод: Светла Христова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: 20-те години на ХХ век, Франция. В авиокомпания „Латекоер“ приемат само най-добрите пилоти. Сред избраните са Антоан дьо Сент-Екзюпери, Жан Мермоз и Анри Гийоме – трима героични летци, които ще отворят първите линии за доставка на поща по неизследвани маршрути. Никое разстояние не е твърде голямо за тях, никоя планина – твърде висока: писмата трябва да стигат до местоназначението си. В небето тримата пилоти се борят с природните стихии, а на земята посрещат сътресенията на белязаното от войни и катаклизми време.
Романът описва невероятните подвизи на трима големи летци и приятели, оставили своята следа в историята на авиацията. Авторът на „Малкият принц“ живее изпълнен с приключения живот, но подобно на своя необикновен герой, винаги съумява да види реалността с очите на дете. И да ни накара тихичко да се усмихваме, когато гледаме небето. Защото имаме звезди, които знаят да се смеят.

„Убийство в хотел „Делфин“ от Хелена Диксън

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 10 май 2022 г.
Преводач: Анета Пантелеева
Дизайн на корица: Радослав Донев

За книгата: Малкото крайбрежно градче Дартмут е разтърсено от мистериозно убийство през 1933 г. Мълвата плъзва сред хората и стига до забележителния хотел „Делфин“, който тъкмо се подготвя за притока от туристи през летния сезон. Новината за намерения труп и разхождащия се на свобода убиец притеснява собственичката на хотела – госпожа Тредуел, която е решила да повери управлението на „Делфин“ на своята внучка Кити, докато временно отсъства. Страхът ѝ се засилва и от заплашителните бележки, които е започнала да получава напоследък: „Време е да върнеш това, което не е твое“. Затова наема бившия военен Матю Брайънт за охрана на хотела, знаейки, че така ще има някой, който ще се грижи за безопасността на Кити. Двамата започват свое разследване, което ги връща към внезапното изчезване на майката на Кити преди 17 години и слуховете за скрит, изключително рядък скъпоценен камък. Аленочервеният му цвят хвърля своята сянка върху внезапния пожар в хотел „Делфин“ и локвата кръв край поредното безжизнено тяло. Едно е сигурно – някой е готов на всичко, за да открие камъка. От Кити и Мат зависи да намерят убиеца, преди той да стигне до тях.

(Няма) Безплатен обяд“ от Дейвид Смит

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 10 май 2022 г.
Превод: Емилия Карастойчева
Редактор: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Икономиката има пряко влияние върху живота ни – време е да разберем как и защо!
Дейвид Смит умело и полека ни въвежда в модерната икономика, без сложни термини или сухи фрази. Благодарение на тази книга всеки ще придобие основни, практически познания, включително умението да разбира твърденията на политиците и дори да ги оспорва. Наши водачи са едни от най-великите имена в областта, като Смит, Маркс и Кейнс. „(Няма) Безплатен Обяд“ се чете лесно и приятно и носи реални знания по тема, която мнозина погрешно твърдят, че владеят. Това е жизненоважна информация в тези времена на икономическа несигурност, еднакво полезна и за начинаещи, и за по-напреднали в сферата.

Clair de lune („На лунна светлина“) от Жюстин Томс

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване
: 11 май 2022 г.
Редактор: Мартин Христов
Дизайн на корицата: Петя Савова

За книгата: Авторката работи задълбочено по темата за гоненията над арменците около 1915-а, Европа отпреди, по време и след Втората световна война, идването на социализма в България и лагерите у нас. В резултат се ражда вълнуващият епос Clair de Lune, който чрез историята на един живот проследява динамиката на историческите процеси в България и Европа през ХХ век.

„Елизабет Финч“ от Джулиан Барнс

Издава: „Обсидиан“
Дата на публикуване: 12 май 2022 г.
Превод: Надежда Розова
Редактор: Димитрина Кондева
Дизайн на корицата: Николай Пекарев

За книгата: Елизабет Финч е вдъхновяваща личност, която преподава „Култура и цивилизация“ във вечерен курс за възрастни. Тя стимулира студентите си да мислят нестандартно и да променят представите си за света. След смъртта ѝ един от тях – Нийл, на когото е завещала своите дневници, си спомня за страстта ѝ към историята, религията и философията. Нейният интерес към Юлиан Отстъпник, последния езически император на Рим, въодушевява Нийл да изследва живота му.

„Чумни нощи” от Орхан Памук

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 12 май 2022 г.
Превод: Ивайло Хранов
Редакция: Боряна Джанабетска
Дизайн на корицата: Христо Хаджитанев

За книгата: Всеки роман на Орхан Памук е събитие, но най-новият му шедьовър е нещо наистина специално и за него ще се говори много години напред. Потопен в историята и зареден с напрежение, „Чумни нощи“ е епичен роман, в който действието се развива преди повече от сто години, но темите звучат повече от актуално. Завладяващата, драматична история ще зарадва всички любители на творчеството на прочутия писател и ще му спечели много нови почитатели.

„Избрани истории“ от Георги Господинов

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 13 май 2022 г.
Дизайн на корицата: Люба Халева

За книгата: В месеца, в който романът „Времеубежище“ се появява във Великобритания и Америка, а авторитетни издания като „Таймс“, „Уолстрийт джърнъл“ и „Ню Йорк Таймс“ публикуват рецензии за книгата, Георги Господинов пуска своите „Избрани истории“ в България. Новата книга съдържа 39 разказа или истории, избрани от самия автор. Сред тях са класически вече произведения като „Сляпата Вайша“, „Обащиняване“, „Кристин, която маха от влака“, „Белите гащи на историята“, „Коледната душа на едно прасе“, „Закъснелият дар“, „Да търсиш Карла в Лисабон“, „Божури и незабравки“, „И всичко стана луна“…
Първата история е писана преди 25 години, последната – миналата Коледа. Истории с предчувствие за чудо, както казва Гаустин – за любов и разминавания, за влакове и гари, за последните 8 минути и 19 секунди на Земята, защо е важно да търсиш и да не намираш една жена. И как в някои разминавания има повече любов, отколкото във всички срещи на света. В тези истории, така избрани и подредени, неусетно минаваме от собственото си детството през любовите и самотите, до тревожността на последните дни.

„Виолета“ от Исабел Алиенде

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 13 май 2022 г.
Превод: Катя Диманова
Дизайн на корицата:  Стефан Касъров

За книгата: Героинята в най-новия роман на Исабел Алиенде, „Виолета“ (2022), е първото момиче от шестте деца на известна и заможна фамилия. Идва на бял свят през 1920 г., когато ехото от Първата световна война още не е отзвучало, а испанският грип стига до бреговете на нейната родина в Южна Америка. Прозорливият баща на семейството успява да преодолее тази криза, за да се сблъска с Голямата депресия, която разклаща необратимо устоите на безметежната буржоазна изисканост. Семейството на Виолета губи всичко и е принудено да се оттегли в отдалечен и див район на страната.Сто години по-късно, в писмо до любим човек, в последните си дни тя си припомня разрушителни любовни разочарования, периоди на нищета, но и на просперитет, ужасни загуби, но и върховни радости. Борбите за права на жените, възхода и падането на тирани, войни и не една, а две пандемии…

„Мери Джейн” от Джесика Аня Блау

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 13 май 2022 г.
Отговорен редактор: Милена Ташева
Превод: Габриела Кожухарова
Редактор и коректор: Велислава Вълканова
Дизайн на корица: Фиделия Косева

За книгата: Новият роман на Джесика Аня Блау е забавна, мъдра и нежна история за за четиринайсет годишно момиче, уловено в мрежата на порастването. Задължителен за почитателите на Дейзи Джоунс, Джон Грийн и звука, който виниловата плоча издава при допира на игличката на грамофона. Ако някога сте си припявали на глас на любимата си песен, то „Мери Джейн” е за вас!
Лятото на 1970 г. в скучния и обикновен Балтимор. Мери Джейн е идеалната дъщеря от предградията – кротка и възпитана, пее в църковния хор и винаги помага с приготвянето на вечерята. Единствено музиката я кара да се чуди дали животът не е повече от това, което познава. Дали самата тя не би могла да бъде нещо повече.

„Слава“ от Джесика Чон

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 14 май 2022 г.
Превод: Николина Тенекеджиева
Редактор: Ваня Петкова
Коректор: Милена Александрова
Дизайн на корицата: Sarah Creech

За книгата: Рейчъл Ким е на върха на славата. Тя изживява мечтата си. Турнетата, партитата и концертите са част от ежедневието ѝ. „Гърлс Форевър“ е най-известната к-поп група в света, a неин тоалет привлича вниманието на едно от най-големите имена в модния свят. Всичко в живота ѝ изглежда съвършено. Единственото, което липсва в него, е любов. Рейчъл обаче е решена да не рискува кариерата си, дори в името на любовта. Докато не среща Алекс. Запознанството им преобръща представите ѝ за любов и на Рейчъл ѝ става все по-трудно да спазва най-важното правило в к-попа: Никога не се влюбвай. Дали Рейчъл ще успее да загърби желанията си, или най-накрая ще се вслуша в сърцето си?
Втора част от поредицата „Блясък“.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q2 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.