fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 15 март 2020 г.

13 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„В случай на чудо” от Л. Дж. Шен

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 9 март 2020 г.
Превод: Евелина Пенева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Една млада жена захвърля всичко под звездното ирландско небе и се врича във вечна вярност на един уличен музикант. Но казват, че обещанията се правят само за да бъдат нарушени. Нали?… Рори има кариера, която обича, красив приятел, когото обожава, самостоятелност, която е извоювала с дълги години труд. Тя вече не е онова сломено момиче, отишло в Ирландия преди девет години, за да събере парчетата от себе си. Мал мрази разточителните събития, светските издания, звукозаписните компании и фалшивите обноски на изисканото общество. Музиката му – тази, която го е превърнала в недостъпния ирландски бард, по когото цял свят бленува – е единственото, което има значение. Тогава какво прави в Манхатън, в компанията на най-големите собственици на звукозаписни компании и техните пластмасови асистентки?

“Край Рио де ла Плата” от Карл Май

Издава: „ТРУД“
Дата на публикуване: 9 март 2020 г.
Превод: Веселин Радков
Редакция: Мирослава Бенковска
Дизайн на корицата: Матея Аркова

За книгата: Приключенията в „Край Рио де ла Плата“ започват от Монтевидео в Уругвай, от пампата и девствените гори на Южна Америка. Една тайна влече млад немец към вътрешността на Аржентина, където среща революционера Лопес Хордан. По пътя си се натъква на различни хора – лукави политици, военни и богати търговци, замесени във вътрешнополитически борби, берачи на чай, гаучоси, пеони, емигранти от Европа, потърсили нов живот в Америка, и много други. Макар че почти всички в началото се отнасят към него с насмешка, младият мъж доказва, че е подготвен и то не само на теория за предизвикателствата на суровия живот сред дивата природа. С доброто си сърце, честност, откритост и умения печели истински и трайни приятелства. Изпитанията пред него и приятелите му продължават в следващата част „През Кордилерите“.

„Извън контрол“ от Сандра Браун

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 10 март 2020 г.
Превод: Илвана Гарабедян
Редакция: Габриела Кожухарова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Рай Малет е грубиян с вечно набола брада и има репутация, че лети и в най-неблагоприятните условия. Само и само да изпълни задачата си. Така че, когато е помолен да направи курс в непрогледна мъгла, за да достави мистериозна черна кутия до някой си доктор Ламбърт, Рай веднага се съгласява. При кацането обаче той умишлено е заслепен и самолетът му се разбива. А за пратката пристига друг човек – доктор Брин О’Нийл. Въпреки нежеланието на Рай да се забърква в чужди проблеми, той е неустоимо привлечен от интригата около товара му. И от мистериозната Брин. Скоро двамата попадат в безмилостна надпревара. Трябва за 48 часа да доставят безценната кутия, а по петите им са наемници и полицаи. Рай и Брин ще се измъкнат невредими от ситуацията само ако се доверят един на друг.

„Infinity blade: Изкупление“ от Брандън Сандерсън

Издава: „Артлайн Студиос“
Дата на публикуване: 10 март 2020 г.
Превод: Цветана Генчева
Редакция: Венелин Пройков
Корица: Ина Димитрова

За книгата: Много месеци са минали, откакто Сирис и Бога Крал, непримирими врагове, са били предадени заедно и оставени да гният в тъмницата на Арката на сълзите. Истинският им враг – Тъкача на тайни, създател на Меча на Вечността – сега управлява. Когато най-сетне се освобождава, Сирис трябва да разплете заговори, които на пръв поглед нямат никакъв смисъл, да поведе бунт без посока и да се бие с цялото си сърце. Разкритите тайни го връщат назад във времето, към произхода на Безсмъртните и истинската същност на света, в който магия и технологии са неделими и дори животът и смъртта не са такива, каквито изглеждат.

„Ленинград. Живот под обсада” от Сергей Яров

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 9 март 2020 г.
Превод: Владимир Игнатовски
Редакция: Марио Йорданов
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата:  Тази книга е за преживяното от жителите на Ленинград по време на блокадата. Има установено, станало класическо описание на героизма и на издръжливостта им. Те не се оплакват, подкрепят отчаяните, търпеливо понасят трудностите, вярват в по-добро бъдеще. И в най-трудните моменти са добронамерени, мислят и за ближния, готови са да дадат всичко, за да му помогнат. Но когато видим страшните картини на умиращите ленинградчани, разбираме, че трябва по друг начин да преценим техните действия. Това е книга за подвига, но тук читателят няма да намери обичайните патосни слова. Те са излишни. Всеки е направил каквото трябва, но като се е сплотил с други, е създал онази непреодолима стена, която е предпазила града от пропадането в бездната. Тези хора не са избрали сами съдбата си, но когато е настъпил смъртният им час, мнозина от тях са го посрещнали достойно. Свидетелствата на очевидците на блокадата, на загиналите и на оцелелите, създават впечатляващо силна фреска на мъченичеството на великия град. Никой никога няма да може да я заличи. Такъв е този град – безпомощен срещу снарядите и нападенията, наранен и осакатен, но и чертаещ с развалините си границите, които никой не може да премине. Такива са тези хора – подпухнали, залитащи, търсещи трохи хляб, измъчвани от студ и глад, отучили се да плачат, но останали хора.

„Възрожденският Пловдив: трансформация, хегемония, национализъм“ от Андреас Либератос

Издава: „Гутенберг“
Дата на публикуване: 10 март 2020 г.
Преводач: Върбан Тодоров
Редакция: Кета Мирчева
Дизайн на корицата: Жеко Алексиев

За книгата: Формирането на враждебни национални партии и разривът в недрата на православното общество в Пловдив не са само един от епизодите на така наречения „Български въпрос“ и противопоставянето на българския и гръцкия национализъм в османските Балкани през XIX век. Те са първият и най-остър сблъсък през този период на двата национализма на локално ниво, а развитието на събитията в Пловдив води през 1851 г. и до първото публично противопоставяне на двете националистически идеологии. В същото време в града и неговата провинция протичат динамични социални и икономически процеси, кристализират нови социални съюзи и се разгръщат нови форми на политическа мобилизация. Като се базира на обстойно проучване и съпоставяне на неизвестни и публикувани извори, книгата изследва този сложен пейзаж в различните му аспекти, като поставя под въпрос установените подходи към новата история на града и предлага алтернативен модел за разбиране и интерпретация на национално-образуващите процеси на Балканите през XIX век.

„Кралицата на пустинята“ от Гертруд Бел

Издава: „Вакон“
Дата на публикуване: 11 март 2020 г.
Превод: Юлия Чернева
Редактор: Милена Александрова
Дизайн на корицата: Добродана Попова

За книгата: Историята на Гертруд Бел е една от най-вълнуващите истории за жените пътешественички през XIX и XX век. Тя е личност, изпреварила времето си, пример за приключенски дух в свят, в който всички привилегии са достъпни за мъжете. Бел учи нова история в Оксфорд в епоха, когато за жените това е било невъзможно. Дипломира се с отличие и проявява жив интерес към политиката. Тя е запален пътешественик и изследовател, пътуванията ѝ я отвеждат в Персия, Сирия, Ирак и по-надалеч. Бел описва пътуванията си в книги, писма и дневници. По време на своите изследователски пътувания тя се занимава с археологическа и картографска работа. През Първата световна война Бел е вербувана да работи за британското разузнаване и по-късно става съветник на краля на Ирак. През това време Гертруд Бел неуморно организира кампании в подкрепа на правото на образование на жените, основава Националния исторически музей на Ирак и е наградена с Ордена на Британската империя за дипломатическата си работа.

„Преподобна Стойна. Чудеса и пророчества, съвети и рецепти“

Издава: „Милениум“
Дата на публикуване: 11 март 2020 г.
Съставител: Яна Борисова
Дизайн на корицата: Марта Радойнова

За книгата: Страната ни е известна с могъщи лечители и пророци, които се тачат от хората като ненадминати церители и първокласни закрилници на страната ни. Безспорно, феноменалните способности на много от тях са били доказвани неведнъж и признавани дори от световни учени и заклети скептици. Такава, макар и позната само за малцина, е и Преподобна Стойна, за която Баба Ванга казва: „Таа е истинска светица. Она целиот живот го е страдала като светица. Как ме гледаш мене, она е десет пате по-голема от мене!“ и неведнъж признава, че е нейна духовна учителка. Полезното томче помества сведения за обвитата в мистерии биография на Стойна Димитрова, за това как се е отключила дарбата й, както и истории за невероятните чудеса, с които помага на хората, предсказанията й и безценните й билкови рецепти, церящи повече от 70 познати болести, както и богат снимков материал.

„Алкално пречистване и рестарт“ от Рос Бриджфорд

Издава: „Асеневци“
Дата на публикуване: 11 март 2020 г.
Превод: Мария Демирева
Редакция: Цветина Цолова
Дизайн на корицата: Кристина Петрова

За книгата: „Алкално пречистване и рестарт“ предлага доказан начин, по който да пречистим, заздравим и обновим организма си само за 7 дни. Рос Бриджфорд е коуч по здравословен начин на живот и специалист по алкално и антивъзпалително хранене, който повече от 15 години обучава хората, показвайки им как да са здрави, енергични и как да се чувстват комфортно в тялото си. Неговите програми правят здравословното хранене просто, лесно, вкусно и без излишни усилия. „Алкално пречистване и рестарт“ представя 7-дневна програма, която се бори с нанесените върху организма вреди от нездравословното хранене. Програмата включва и незадължителна подготовка от 7 дни, която ще помогне за по-плавното пречистване на организма. Бриджфорд включва подробни списъци за пазаруване за всеки ден, дневно меню, рецепти и много полезни съвети. С „Алкално пречистване и рестарт“ ще дадем на тялото си нужните инструменти, с които то да се заздрави и обнови. Само за 1 седмица, изпълнена с истинска и питателна храна можете да свалите излишните килограми, натрупани от вредна храна, да подсилите имунната си система, да успокоите храносмилането си и да постигнете истинско здраве.

“Мисли и забогатявай за жени” от Шарън Лехтър

Издава: „Locus Publishing“
Дата на публикуване: 12 март 2020 г.
Превод: Гергана Анева
Редакция: Саша Александрова
Дизайн на корицата: Емил Марков

За книгата: Жените са бъдещето на бизнеса. Според скорошна статистика през последното десетилетие жените. контролират две трети от потребителското богатство. И въпреки това бизнес заглавията и историите за успех са написани от и за мъже – пръскащи съвети, които не вземат под внимание уникалните женски качества.Тази мощна мотивационна книга е съчетание от вечната класика за успеха на Наполеон Хил и примери от живота и работата на забележителни жени, чертаеща план за повсеместен успех на жените. Тук ще откриете 13-те стъпки към осъществяване на целите си през погледа и опита на жени, постигнали успех и значимост.Ще научите от първоизточника как да преодолявате трудности и да се възползвате от възможности – от семейни дела и издигане в кариерата до създаване на собствен бизнес. Заменете отчаяните опити да жонглирате между личния си живот и работата със стремежа към един голям живот, изпълнен с любов, хармония, удовлетворение и успех.

„Морякът, комуто морето обърна гръб“ от Юкио Мишима

Издава: „Апостроф“
Дата на публикуване: 12 март 2020 г.
Превод: Дора Барова, Пана Барова – Озджан
Редакция: Цветана Кръстева
Дизайн на корицата: Яна Аргирупулос

За книгата: Тази книга се посвещава на преводача Дора Барова, която нито за миг не обърна гръб на японската литература. Нобору е тринайсетгодишният син на овдовялата Фусако, който „членува“ в безжалостна момчешка група и определя света на възрастните като илюзорен, лицемерен и сантиментален. Когато майка му започва да се среща с помощник-капитана Рюджи, той и приятелите му първоначално го издигат на пиедестал; не след дълго обаче отсъждат, че същността му е обидно мека и романтична. За тях разочарованието от постъпките му е чисто предателство. И плануваното за това предателство възмездие е ужасяващо.

„Бунтарката“ от Дженифър Матю

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 12 март 2020 г.
Редакция: Петя Димитрова
Дизайн на корицата: Биляна Славкова

За книгата: На Вивиан Картър ѝ е писнало
…. от сексисткия дрескод в училище;
… от отвратителните и обидни подмятания на съучениците ѝ;
… от учителите, които позволяват всичко това да се случва!
Но най-много ѝ е писнало да следва правила и да се примирява с традиции, които унижават момичетата и не им позволяват да изразяват свободно себе си. Майката на Вивиан е била пънк мацка в гимназията, една от последователките на движението Riot Grrrl. Миналото ѝ вдъхновява дъщеря ѝ да създаде „Бунтарката“ –
феминистки зин, който разпространява анонимно сред съучениците си. И докато тя просто изпуска парата, съученичките ѝ откликват и започват да популяризират посланията ѝ.Преди да се е усетила, Вивиан е поставила началото на истинска момичешка революция…

„Как да бъдеш чужденец“ / „Как да бъдеш упадъчен“ от Джордж Майкс

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 13 март 2020 г.
Превод: Жечка Георгиева
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Преди има-няма 30 години „Колибри“ издаде този шедьовър на Джордж Майкс (а може би сега ще го преименуват отново на Дьорд Микеш?) и книгата се превърна в култово четиво за мнозина, запознати и запознаващи се с идиосинкразиите на англичаните през очите на натурализирал се в страната унгарец. По молба на много от нашите читатели поднасяме второ издание и го посвещаваме на БРЕКЗИТ…

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.