fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 16 април 2023

8 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Рафаело, художник в Рим“ от Стефани Стори

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 10 април 2023 г.
Превод: Венера Атанасова
Отговорен редактор: Иван Атанасов

За книгата: Таванът на Сикстинската капела на Микеланджело е един от най-емблематичните шедьоври на Ренесанса. В „Рафаело, художник в Рим“ Стори разказва за неговото създаване през очите на най-яростния съперник на Микеланджело – младия, красив и брилянтен художник Рафаело. Останал сирак на единадесет години, той е твърдо решен да спази обещанието, което е дал на баща си на смъртния му одър – да стане най-великият художник в историята. Ала за да бъде най-добрият, Рафаело трябва да победи легендарния Микеланджело Буонароти. Когато папа Юлий II поканва и двамата художници в Рим, те се изправят един срещу друг – Микеланджело изписва Сикстинския таван, а Рафаело декорира с фрески покоите на папата. Докато се стреми към съвършенство в живописта, Рафаело се бори със своите вътрешни демони: отчаяната си амбиция, парализиращия страх от несъвършенството и неизменната си самота. През това време той заговорничи с кардинали, проправя си път сред руините на древния Рим и се влюбва в дъщеря на хлебар, станала проститутка, която се превръща в негова муза.

„Първият случай на Мейзи Добс“ от Джаклин Уинспиър

Издава: Benitorial
Дата на публикуване: 10 април 2023 г.
Превод: Надя Златкова
Дизайн на корицата: Таня Минчева, Kontur Creative

За книгата: Когато Мейзи Добс започва работа като прислужница в аристократично лондонско домакинство на тринайсетгодишна възраст, тя няма представа, че работодателката ѝ, суфражетката лейди Роуън Комптън, ще стане нейна покровителка, взимайки я под крилото си. Приятелят на лейди Роуън, Морис Бланш, често наеман да разследва разнообразни случаи от европейския елит, разпознава интуитивните дарби на Мейзи и ѝ помага да кандидатства в престижен колеж в Кеймбридж, където тя планира да завърши образованието си.

„Утринните земи” от Филипа Грегъри

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 10 април 2023 г.
Превод: Деница Райкова
Редакция: Боряна Джанабетска
Дизайн на корицата: Христо Хаджитанев

За книгата: В третата част на нейната последна семейна сага кралицата на историческия роман Филипа Грегъри смесва дворцови интриги, дързост, героизъм и съдбоносни тайни на фона на една разтърсена от гражданска война Англия от края на 17 век. След бестселърите „Мочурища“ и „Тъмни приливи“, в „Утринните земи“ отново се срещаме с непреклонната Алинор и нейното все по-голямо семейство, което се опитва да намери своето място в един постоянно променящ се свят. Той им предоставя много възможности, но ги изправя и пред още повече опасности.  

„Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания“ от Иван Раденков

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 10 април 2023 г.
Редакция: Александър Маринов-Санчо
Илюстрации и дизайн: Антония Мечкуева

За книгата: С огромна усмивка и с обич към произведението „Приключенията на Лукчо“. Тази история не е за битката между доброто и злото. Освен това не разказва просто за най-добрата музикална група „Барабас“, нито пък говори само за любовта и заслужава ли си да се борим за нея. Защото тя е за всичко това, но и за още много други яки неща.

„Българската литература през XXI век (2000 – 2020)“ – част 1 от Милена Кирова 

Издава: „Колибри“ Дата на публикуване: 10 април 2023 г.

За книгата: Едно от първите неща, които разбрах, беше необходимостта да погледна критично към критическата практика на последните десетилетия. Казвам го като автор на повече от седемстотин рецензии върху новоизлезли книги, написани в периода 1995–2020 г. ипубликувани главно по страниците на в. Култура. Изчетох отново тях, както и написаното от други критици на други места, също така и част от безбрежния поток читателски мнения в различни форуми, сайтове и блогове в интернет. Ясно видях колко голяма може да бъде разликата между оперативната критика и литературноисторическата оценка на едно и също явление. Това създаде необходимостта да оспоря някои критически мнения, включително мои собствени.

„Красиво бедствие“ от Джейми Макгуайър

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 11 април 2023 г.
Превод: Ирина Манушева
Редакция: Петя Петкова
Дизайн на корицата: Анна Георгиева

За книгата: Аби Абърнати вече е нов човек. Започнала е на чисто и вече е добро момиче. Не пие, не псува и разполага с достатъчно благоприлични жилетки в гардероба си. Вярва, че се е отдалечила от тъмното си минало, но когато постъпва в колеж заедно с най-добрата си приятелка Америка, тя се сблъсква с изпитание по пътя си към бъдещето. Травис Мадокс е точно това, което Аби иска – и трябва – да избягва. Нощем той участва в нелегални боеве, за да печели пари, а през деня е колежанският разбивач на сърца. Аби не се поддава на чара му, което събужда неговия интерес, и той се опитва да я примами в живота си с облог. Ако Травис загуби, трябва да избягва момичетата в продължение на месец. Ако Аби загуби, трябва да живее в апартамента му също месец. Травис обаче няма никаква представа на кого всъщност е попаднал.

„Слънчеви очила за дъждовни дни“ от Мамен Санчес

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 11 април 2023 г. 
Превод: Людмила Ненкова
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Лина притежава огнен темперамент, необуздано въображение и умението да носи слънчеви очила в дъждовни дни. След ужасно недоразумение с пласьор на скъпоценни камъни тя бяга от родната си страна и започва работа като камериерка в хотел „Риц“ в Мадрид. Карол е единствената наследница на една от най-могъщите фамилии в Манхатън. Но въпреки че е заобиколена от лукс и забавления, тя така и не намира щастието. Докато не среща в Париж един беден художник…

„Разобличен“ от Кристен Калихан

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 11 април 2023 г.

Брена: Има хора, които знаят точно как да ме вбесят… А един конкретен басист е майстор в това. Рай Питърсън е забавен, талантлив и адски секси, но двамата не можем да изкараме повече от десет минути без да се скараме. За да успяваме да работим заедно, просто се игнорираме. Но Рай чу едно мое признание, направено в момент на слабост. И сега мъжът, за когото се опитвам да не мечтая от години, ми предлага… себе си. И не бих могла да устоя…

„Окати думи“ от Юнна Мориц

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: 12 април 2023 г.
Превод: Владимир Морзоханов
Дизайн на корицата: Илко Грънчаров

За книгата: Макар донякъде противоречиво и не съвсем равно по качество, творчеството на Юнна Мориц съдържа толкова много несъмнени шедьоври и ни разкрива толкова дълбоки и високи духовни пространства, че можем само да сме благодарни на този най-голям поет на нашето време за благородните грижа и подкрепа, които оказва на нашите душа, ум и дух.

„Рожденичката” от Пенелъпи Дъглас

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 14 април 2023 г. 
Отговорен редактор: Христо Блажев 
Превод: Снежана Ташева 
Редактор: Ганка Филиповска
Коректор: Ния Харалампиева
Художник на корицата: Фиделия Косева  

За книгата: Феноменалната Пенелъпи Дъглас завладя десетки хиляди читатели у нас с романа „Пънк 57“ и хитовата си поредица „Devil’s night“. Сега е време за още една самостоятелна история от повелителката на любовните романси. „Рожденичката“ е горещ и провокативен роман, в който и най-смелите желания стават реалност!

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.