fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 16 август 2020 г.

7 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Накъде отива светът“ от Колектив

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 10 август 2020 г.
Редакция: Любен Козарев
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Казват, че дипломацията е изкуство, но анализът и умението да посочваш решения и изход от сложни международни проблеми изисква най-малкото здрав разум и следване на националния интерес. Ако политиците се вслушваха в препоръките на дипломатите от кариерата, а не оставяха нерешени стратегически въпроси, щеше да има някаква вероятност да са по-успешни поне на международното поле. Ще намерите отговорите на много въпроси, породени от сложните процеси на трансформация на света, която се случва пред очите ни, и на не по-малко важния въпрос: какво ни очаква в бъдеще? Всички те в крайна сметка са свързани с болезнената тема за състоянието на българската дипломация днес. Думата имат авторите, които дълги години са усвоявали изкуството на дипломацията.

„Червено злато“ от Людмила Филипова

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 10 август 2020 г.
Редакция: Иван Б. Генов
Дизайн на корицата: Небойша Зорич

За книгата: Романът „Червено злато“ е вдъхновен и базиран на действителни факти и събития, които, преплетени с художествена интерпретация, ни сблъскват с различни човешки съдби, водещи до разтърсващи световни разкрития. Проститутката Корина, която е готова на всичко, за да изхрани сина си Бакари. Винсент Винегер – бивш служител на австрийската компания „Абловия“, замесена в международни скандали заради хилядите литри заразена кръв, които продава по света. Разследващият журналист Кирил, който е решен да изобличи тази конспирация. Шестима български медици и един палестински лекар, които попадат в арабски затвор по неизвестни причини и преживяват жестоки изпитания и мъчения. Заплетени в неочаквана световна конспирация и игра за международно влияние. И една любов, която, по-силна от всичко, преодолява смъртната опасност, страха и суровите арабски закони. Книгата ни разкрива значими глобални тайни, конспирации и заговори. Незаконна търговия с кръв, която причинява смъртта на повече от 2 милиона души, разпространявайки ХИВ вируса и други болести чрез нелегални, но политически защитени канали.

„Написано с кръв“ от Крис Картър

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 10 август 2020 г.
Превод: Юлия Чернева
Редакция: Илияна Велева
Дизайн на корицата: Димитър Стоянов – Димо

За книгата: Убиецът Неговото най-ценно притежание е откраднато. Той трябва да си го върне на всяка цена! Момичето Анджела Ууд просто искаше да даде урок на невъзпитания мъж. Тази чанта на пръв поглед беше като всички останали. Но когато я отвори, започна най-страшният кошмар в живота ѝ. Детективът Мистериозен дневник се появява на бюрото на Робърт Хънтър. Скоро става ясно, че жесток сериен убиец е на свобода. И ако Хънтър не успее да го залови навреме, много хора ще умрат.

„Седмица край морето“ от Барбара Делински

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 11 август 2020 г.
Превод: Пепа Стоилова
Редакция: Велислава Вълканова
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: Само едно телефонно обаждане е нужно, за да върне Малъри Олдис в родния й дом на крайбрежието на Роуд Айлънд. Преди двайсет години тя е избягала оттам след трагичен инцидент с близка на семейството. Инцидент, който е разрушил брака на родителите й, отчуждил я е от сестрите й, сложил е край на връзката с първата й любов. Завръщането е емоционално и изпълнено с мъчителни спомени, мистерии и неразгадани тайни.

„Рибарят” от Джон Ланган

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 11 август 2020 г.
Превод: Надежда Розова
Редакция: Мария Венедикова
Дизайн на корицата: „Puget Sound on the Pacific Coast” (1870) на Алберт Бийрщат; Живко Петров

За книгата: Холандският поток се вие нa ceвер от Ню Йорк, сред неизбродимите гори край град Удсток. Реката извира от старото водохранилище „Ашокан“, бреговете ѝ са стръмни, коритото ѝ е измамно дълбоко, а водите ѝ са черни като мастило. Мястото предлага идеални условия за риболов… но крие в недрата си неподозирани, дори фантастични загадки.Ейб и Дан са мъже с тъжна съдба. Загубили своите съпруги, те се опитват да потушат мъката в своето хоби и да открият утеха в общуването помежду си. Отначало не приемат сериозно странната мълва за Холандския поток, която обещава изцеление за болката им. Скоро обаче и двамата ще бъдат завлечени към дъното на зловещо и древно сказание, в което сред удавени тайни и прогнили мечти броди една демонична фигура, която местните наричат Der Fischer – същество, изпълняващо човешките желания на твърде висока цена…

„Неудачниците“ от Том Ракман

Издава: „Кръг“
Дата на публикуване: 11 август 2020 г.
Превод: Ангел Игов
Дизайн на корицата: Милена Вълнарова

За книгата: Всички човешки истории са свързани: днес, вчера и винаги. Връзката между тях е самият живот. Романът „Неудачниците“ на Том Ракман е точно книга за живота – броеница от разкази, съединени в корена си. Въздушно леките портрети истории споделят за обикновени хора в обикновени ситуации, но по необикновен начин. Всяка лична история е цял роман, всяка кратка случка е сгъстен сюжет, в тихата драма на ежедневието дебне сянката на титаничен епос.

„Г-н Никой“ от Катрин Стедман

Издава: „Обсидиан“
Дата на публикуване: 13 август 2020 г.
Превод: Надежда Розова
Редакция: Димитрина Кондева
Дизайн на корицата: Лиляна Дворянова

За книгата: На безлюден плаж в Норфък, Англия, полицията намира млад мъж в безпомощно състояние и без документи за самоличност. Когато той възвръща говора си, става ясно, че не помни нищо за себе си. Д-р Ема Луис е повикана от Лондон да постави диагноза и да назначи лечение – дългоочакваният ѝ шанс за световна слава като невропсихиатър. Но тук се крие и опасността. Преди четиринайсет години тя е напуснала Норфък и е скъсала всякакви връзки с това място. Сега открива, че пациентът ѝ знае много неща за миналото ѝ, макар да не помни дори името си.

„Дневникът на една проклетия“ от Виржиния Л. Сам, Мари-Ан-Абесдри

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 14 август 2020 г.
Превод: Румяна Маркова
Дизайн на корицата: Мари-Ан Абесдри

За книгата: Ако и вие като Фани мислите, че:

  • най-важното в живота е да СЕ ЗАБАВЛЯВАШ;
  • възрастните невинаги са прави, по-скоро обратното;
  • светът НЕ СТРУВА ПЕТ ПАРИ, ако прилича на училището;
  • да бъдеш такъв, какъвто си, означава да бъдеш РАЗЛИЧЕН; 
    то тогава ще се влюбите в този дневник. 
    Добре дошли в Сдружението на Проклетиите!

„Дълбините“ от Алма Катсу

Издава: „Orange Books“
Дата на публикуване: 15 август 2020 г.
Превод: Богдан Русев
Редакция: Нина Матеева
Корекция: Ива Колева
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: ‌Някой – или нещо – броди на „Титаник“. Това е единственото обяснение за злощастните събития, сполетели пасажерите от мига, в който корабът отплава: безследно изчезване, внезапна смърт. Затворени в свръхестествената, злокобна зона на здрача по време на четиридневното първо плаване на океанския лайнер, мнозина от пътниците – включително Мадлен Астор и Бенджамин Гугенхайм, камериерката Ани Хебли и Марк Флечър – са убедени, че се случва нещо зловещо… А сетне, както е известно, настъпва истинската катастрофа. Години по-късно светът е във война. Ани, оцеляла след онази съдбовна нощ, служи като медицинска сестра на шестото плаване на кораба близнак на „Титаник“ – военноморския кораб „Британик“, превърнат в плаваща болница с не по-малко злощастна съдба. Преследвана от демоните на онова първо плаване, сред пациентите на борда Ани попада на войник в безсъзнание. Това е младият Марк Флечър. Ала тя е сигурна, че той няма как да е оцелял при потъването на „Титаник“

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.