fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 16 януари 2022

7 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

“Бомбето“ от Йордан Радичков

Издава: „Нике“
Дата на публикуване: 10 януари 2022 г.
Редакция: Полина Шукадарова
Дизайн на корицата: София Попйорданова

За книгата: „Бомбето“ е може би един от най-открито критичните текстове на Йордан Радичков за периода преди 1989 година. В него през езоповия език авторът разказва за подмяната на една историческа реалност – тази на бомбета, със следващата историческа реалност – тази на сталиниския каскет.

„Пънк 57” от Пенелъпи Дъглас 

Издава: Ciela
Дата на публикуване:
10 януари 2022 г.
Отговорен редактор: Христо Блажев
Превод: Мария Иванова
Редактор: Кристина Димитрова
Коректор:
Катя Найденова
Корица: Фиделия Косева

За книгата: Той е Миша. Тя е Райън. Като деца са се свързали случайно един с друг в училищна програма за размяна на писма и никога не са спрели да си пишат. От спорове за това чий музикален вкус е по-добър и коя пица е по-вкусна писмата им прерастват в емоционални откровения за най-личните им мисли, мечти и желания. Седем години двамата си пишат непрестанно, като спазват само три прости правила: никога да не се виждат, никога да не си звънят и никога да не търсят другия в социалните мрежи… Три правила, за да не нарушат това чудесно приятелство, което имат. Но правилата се създават само за да бъдат нарушавани.

„Силата на кучето“ от Томас Савидж

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 11 януари 2022 г.
Превод: Владимир Полеганов
Редактор: Емилия Л. Масларова
Коректор: Румяна Георгиева
Предпечатна подготовка: Калина Павлова
Художник на корицата: Иван Масларов

За книгата: На Фил и Джордж, двама братя, издънки на богат аристократичен род, е поверено да управляват най-голямото  ранчо в щат Монтана с хиляди глави добитък. Двамата са пълна противоположност един на друг: Фил е неустоимо харизматичен, преднамерено груб и недодялан, стряскащо умен и циничен, следвал е в Йейл, за да се върне в дълбоката провинция и да подвиква на кравите на латински, а Джордж е тих и скромен, безупречно облечен и възпитан. Един прекрасен ден Джордж се жени за вдовицата Роуз и я води заедно със сина ѝ в ранчото. Фил го посреща като предателство и обявява война на Роуз.

„Бунгалото“ от Сара Джио

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 11 януари 2022 г.
Превод: Дори Габровска 
Редакция: Ивелина Балтова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: През лятото на 1942 г. Ан заминава за Бора Бора, за да служи като медицинска сестра в американската военна база на острова. Там се запознава с войника Уестри. Двамата намират изоставено бунгало на плажа и се захващат с възстановяването му. Постепенно се влюбват, а бунгалото се превръща в тяхно убежище и тайно местенце, където се отдават на любовта си. Скоро обаче идилията им е нарушена: те стават неволни свидетели на жестоко убийство, Уестри е изпратен да се сражава, а едногодишното назначение на Ан е към своя край.

Седемдесет години по-късно неочаквано писмо кара Ан да се завърне в Бора Бора и да се изправи срещу призраците от миналото, които не спират да я преследват…

Пътеводител в света на приказките” от Любов Миронова

Издава: Асеневци
Дата на публикуване: 12 януари 2022 г.
Редакция: Ваня Петкова
Дизайн на корицата: Кристина Петрова

За книгата: „Пътеводител в света на приказките“ е уникален по рода си наръчник за родители и учители, който има за цел да спомогне приказките и книгите да подкрепят по най-добрия начин развитието на детето от раждането му до 12-годишна възраст.

Авторката отделя внимание на това как трябва да се подготви предварително текстът на приказката, за да се поднесе на децата, как да се създаде възпитателна история с поука и как тя да прерасне в детска книга.

„Светлина върху йога сутрите на Патанджали“ от Б. К. С. Айенгар

Издава: “Изток-Запад”
Дата на публикуване: 13 януари 2022 г.
Превод: Севдана Уест
Отговорен редактор: Вера Янчелова
Диайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: „Йогасутра“ на Патанджали е сборник със 196 сутри, всяка разглеждаща различен аспект от пътя към просветлението чрез йога. Трактатът е съставен преди повече от 2000 години и е признат за едно от най-задълбочените и образователни изследвания на човешката природа в търсене на духовно освобождение. 

„Приключенията на пирата Кет“ от Алис Попа

Издава: “Емас“
Дата на публикуване: 13 януари 2022 г.
Превод: Владимир Кръстев
Отговорен редактор: Василка Ванчева
Адаптация на корицата: Златина Зарева

За книгата: „Когато бях малка, веднъж ме попитаха какво най-много бих желала да взема със себе си, ако отида на далечна планета. Отговорих, без да се замисля: „МОРЕТО! – След това добавих: – И една котка.“
За дете като мен, което никога не беше ходило на море, всичко изглеждаше така просто! Едно старо легло, настанено на кораб, дървена сабя, флаг от парцал, окачен на върха на някой прът, по-малките ми братя като помощници пирати, моята котка Моли, която се усуква между краката ми, и приключението е готово!“ Така си е представяла в мечтите си живота в морето Алис Попа, авторката на „Приключенията на пирата Кет“. А годините минавали, малката Алис пораснала и станала писателка, но мечтата останала. И ето я, въплътена във вълнуващата история за малкия Кет, любителя на морските приключения, и за неговия приятел Тибериус. Не липсва, разбира се и котката Мо, първа помощничка в трудни ситуации.

„Някой блъфира дори и в Рая“, Антология на гръцки разкази

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: 14 януари 2022 г.
Превод: Драгомира Вълчева
Дизайн на корицата: Лиляна Дворянова

За книгата: През призмата на частното, но и социалното, с многообразие от почерци и техники включените в сборника автори обживяват богата палитра от теми, връхлетели гръцкото общество по време на кризата от последните години, икономическа и екзистенциална.

„Каталог на книгите корабокрушенци“ от Едуард Уилсън-Лий

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 14 януари 2022 г.
Превод: Деян Кючуков
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: Животът на Фернандо Колумб, незаконния син на откривателя на Америка, е изпълнен с приключения и превратности. Той следва баща си Христофор в последното му плаване до Новия свят и се бори да защити името му, когато изпада в немилост. Но Фернандо мечтае да го задмине в друга област – да събере книги за най-голямата модерна библиотека в света, в която да може да се намерят „всички книги, издадени на всички езици и отговарящи на всички потребности на хората“. Той с всички сили насърчава преводите на книгите и превръщането им в материална ценност.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.