fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 16 юни 2019 г.

12 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Децата на войната“ от Варужан Восганян

Издава: „Paradox“
Дата на публикуване: 10 юни 2019 г.
Преводач: Ванина Божикова
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Едно писмо с колкото изненадващо, толкова и вълнуващо съдържание отваря за Матей Висарион травмите от миналото. Едно пътуване към себе си – в което палачите и жертвите, безразсъдството и мъдростта, загадките и изповедите, носталгията и надеждата се смесват в поредица от събития, които приковават вниманието на читателя до последната страница – което ни подсказва, че ако раните не се отворят повторно, никога няма да бъдат излекувани. Ярките персонажи и мащабното действие, обхващащо целия период на следвоенна Румъния, правят така, че по един или друг начин читателят открива себе си в героите и обстоятелствата, при които те са принудени да действат или да се отдадат на комично-горчиви размисли. С мощните изразни средства на литературата романът допълва двусмислената, изпълнена с противоречия и при всички положения недоразказана до края история на румънския комунизъм и посткомунизъм.

„ОПАК СВЯТ или противоречието в човешката природа“ от Афонсу Круш

Издава: „Агата-А“
Дата на публикуване: 03 юни 2019 г.
Превод: Здравка Найденова
Илюстрации: Афонсу Круш
Адаптация на корицата: Илко Грънчаров

За книгата:  Това е разказ на едно впечатлително дете, което открива 13 противоречия в живота на близки хора. Например: леля му обича птици, но ги държи затворени в клетки; съседът-пианист се чувства щастлив, когато свири тъжна музика; мрънкащата съседка си слага много захар в кафето, но това не я прави по-сладка, и т.н. Откритията на детето идват с порастването, без злонамереност. Обясненията, които намира за някои от тях, са много наивни. Но изразните средства включват и някои редки конструкции и термини, което показва, че това също е и погледът на възрастен, съхранил способността си да се очарова от реалността и да си играе с думите. Графичните елементи подсилват значенията: думи и изречения са ръкописни, сегменти от букви са в курсив, други – печатни. Автор и на илюстрациите, Круш изследва чрез тях различните значения на думите и „противоречията“.

„Херакъл от Диви дол“ от Стоян Николов-Торлака

Издава: „Попов мост“
Дата на публикуване: 10 юни 2019 г.
Редакция: София Мицова
Дизайн на корицата: Гергана Грънчарова

За книгата: В четвъртата част на поредицата „Северозападен романь“ Торлака пак разказва история, за която се чудиш, наистина ли е описана в книга… Комично абсурдна и северозападно брутална. Много смях и 12 илюстрации са събрани между кориците. Книга за порастването, за изправянето срещу авторитетите, за любовта, за търсенето на граници. Как ли един съвременен непокòрен Херакъл ще повтори подвизите на древногръцкия герой на сцената на Северозапада?

„Един нов свят“ от Лиз Бразуел

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 15 юни 2019 г.
Превод: Красимира Абаджиева
Редакция: Ина Михайлова
Адаптация на корицата: Калина Мариянова

За книгата: Това не е приказката, която познаваме. Това е история за власт. За бунт. За любов. И за един детайл, който променя всичко… Историята за Аладин се преобръща, когато древната магическа лампа попада в ръцете на Джафар, подлия съветник на султана. Джинът, затворен в лампата, ще трябва да изпълни три желания на новия си господар. А Джафар иска само едно – могъщество. В опит да спрат обсебения от властта тиранин, уличният плъх Аладин и принцеса Жасмин ще обединят народа си и ще го поведат на бунт. Въпросът е дали борбата за свобода няма да доведе до гибелта на Аграба…

„Урок по музика“ от  Виктор Утън

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 10 юни 2019 г.
Превод: Мария Канева-Донева
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: „Урок по музика“ е необикновен роман, разкриващ историята на начинаещ млад музикант, който не само иска музиката да е неговият живот, но и животът му да е прекрасен. А когато ученикът е готов, идва учителят. Така неочаквано пред вратата му се появява Майкъл. В равна степен музикален гений, философ и ексцентричен мъдрец, той ще поведе младия музикант на духовно пътешествие. Ще му покаже, че даровете, които музиката може да му предложи, са огледало на живота. Всяко движение, всяка фраза, всеки акорд имат свой собствен смисъл. Това, което трябва да направи, е да открие музиката в себе си. Заповядайте на незабравимо пътешествие в мистичния музикален свят, в който всеки може да надникне, но само избраните остават. Независимо дали свирите на някакъв инструмент (или не), този свят ви очаква.

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 12 юни 2019 г.
Редакция: Ганка Филиповска
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов
За книгата: Наглед Кало е съвсем обикновено момче – не обича особено залягането над уроците и гледа винаги да се измъкне и да тича след топката. Там, на игрището, е в свои води и може съвсем сам да победи цял отбор надъхани противници. И то като сдържа това, което носи в себе си по рождение. Защото Кало всъщност е син на змей и притежава неземни сили, благодарение на които нощем лети над покривите, а в мигове на опасност умее дори да призове бурята на своя страна.

„Черните камъни“ от Хюс Кайер

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 11 юни 2019 г.
Превод: Мария Енчева
Редакция: София Несторова
Дизайн на корицата: Люба Халева

За книгата:  Хюс Кайер (1942) е един от най-популярните писатели в Нидерландия както за деца, така и за възрастни. Няколко поколения са отраснали с неговите книги. Носител е на многобройни награди, включително на Германската награда за детска литература (два пъти), на най-голямата нидерландска детска награда „Златен калем“ (четири пъти) и на Нидерландската национална награда за детска и юношеска литература. През 2012 Кайер печели „Астрид Линдгрен“, навярно най-престижната награда за детска литература в света. Книгите му са преведени на много езици, а някои от творбите му са превърнати в театрални постановки и се ползват с огромен успех.

„Дневник на една изневяра“ от Емилиос Солому

Издава: „ICU“
Превод: Ирена Алексиева
Редакция: Невена Дишлиева-Кръстева
Корекция: Мария Йорданова
Предпечат: Асен Илиев
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Пътуването – в пространството и във времето, навън, но и навътре, право към сърцето ти – на това е посветена новата книга на издателство ICU – “Дневник на една изневяра” от Емилиос Солому. Тя е истинска находка в каталога на бутиковото издателство – с майсторския език на своя автор и драматизма, присъщ на любовите, вехнещи в миналото. “Дневник на една изневяра” е роман на границата между минало и настояще. Роман за времето, неговата безпощадност, паметта, любовта и изневярата.

 „Животът на едно необикновено прасенце“ от Стела Тасева

Издава: „Yogatime“
Дата на публикуване: 11 юни 2019 г.
Редакция: Светла Иванова
Корекция: Весела Кондакова
Илюстрации и худ. оформление: Стела Тасева
Худ. оформление на корица: Белла Иванова

За книгата: Можете ли да познаете на колко години е най-младата българска авторка? Ще Ви подскажем – тя е точно на 7 и предстои да бъде първокласничка наесен. Нейното име е Стела Тасева, а заглавието на първата ѝ книга (написана и илюстрирана от нея) буди любопитство – „Животът на едно необикновено прасенце“. По желание на Стела 1 лв. от всяка закупена книга ще бъде дарен на приют за кучета, защото тя обожава животните (нейна мечта е да се грижи за животни в собствена ферма). Също толкова силно обича и да пише, затова останалите средства тя е решена да вложи в издаването на следващата си книга.

„Включи нощта“ от Рей Бредбъри

Издава: „БГ Книга“
Дата на публикуване: 11 юни 2019 г.
Превод: Десислава Сивилова
Редакция: Лора Шумкова
Дизайн на корицата: Мира Мирославова

За книгата: Познат ли ти е страхът от тъмното? Представяш ли си вечер, че завивката е щит, който те предпазва от Нощта? Малкото момче в тази история също се плаши от нея. Не я харесва! Не желае да я опознае! Не иска да загаси нито една лампа! Докато една вечер не се появява Тъма. Ще успее ли момченцето да включи Нощта, като изключи осветлението? Ще разпознае ли в сумрачното сияние нейния чар? Или ще си остане тъжно и самотно и ще гледа вечер през прозореца как навън децата се смеят и забавляват? „Включи Нощта“ е приказка за лека нощ. Приказка за страха от тъмното и за преодоляването му. Приказка, след която Нощните ключове приканват към един нов, чуден свят…

„Манюня пише фантЪстичен роман“ от Нарине Абгарян

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 12 юни 2019 г.
Превод: Емилия Л. Масларова
Редакция: Слава Александрова
Художник на корицата: Иван Масларов

За книгата: Пред вас е дългоочакваното продължение на „Манюня“, най-гениално лятната, най-слънчево забавната втора книга от тритомника, посветен на веселите ѝ патила и приключения, в които тя се впуска заедно със заклетите си приятелки по пакости Нарине и Каринка. Тази книга е за вас, ако вече сте успели да опознаете и да обикнете веселите немирници, строгата, но симпатична Ба, шумните им роднини, които както никой друг умеят да забъркват каши. Тази книга е и за онези, на които им предстои това ужасно приятно запознанство. Ако си мислите, че знаете на какво са способни три момичета, които не ги свърта на едно място и искат да прекарват дните си така, че да не скучаят и миг, ще се убедите, че грешите. Нищо не знаете… Четете и се ужасявайте… по-точно, наслаждавайте се.

„Рейн-Сан: Клубът на убийците“ от Бари Айслър

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 10 юни 2019 г.
Превод: Радослав Христов
Корекция: Иван Тотоманов
Дизайн на корицата: Студио „Мегахром“

За книгата: Някои хора се смятат за недосегаеми. Детектив Ливия Лоун е стигнала твърде далеч в своето разследване на мрежа за детска порнография. Ето защо е поръчана. За изпълнението е избран Джон Рейн – специалист по „смърт по естествени причини“. Ливия се обръща за помощ към Докс, снайперист, стар познайник на Рейн. Играта загрубява. Намесва се и ударна група на поръчителите. Действието се мести от Япония, през Сиатъл и Вашингтон към Париж. Клубът от елитни убийци преминава през серия от преплетени конспирации, като все по-плътно се доближава до най-високите ешелони на американското правителство.

„Вечната Амбър – Том 1 и Том 2“ от Катлийн Уинзор

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 11 юни 2019 г.
Превод: Ралица Кариева
Редакция: Илияна Велева
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Родена от незаконна любов и израснала в провинцията, Амбър е безумно красива, целеустремена и смела. На 16-годишна възраст тя е изоставена сама, бременна и бездомна на безпощадните улици на Лондон. В живота й има само една амбиция, която ще постигне с цената на всичко…Амбър преминава през множество болезнени изпитания. Тя е вкарана в затвора, споделя постелята на влиятелни мъже и успява да се изкачи до върха, като става графиня от антуража на Чарлс II. Преживяла войни, пожари и чума, Амбър се превръща в силна и безскрупулна жена, готова да постигне всичко. Но въпреки всички трудности, сърцето й остава вярно на единствения човек, когото наистина обича.

„Остани с мен“ от Айобами Адебайо

Издава: „Orange Books“
Дата на публикуване: 15 юни 2019 г.
Превод: Надя Баева
Редакция: Елка Виденова
Корекция: Мария Йорданова
Дизайн на корицатаМоника Писарова/Kontur Creative

За книгата: „Остани с мен“ е история за сблъсъка между старите и новите ценности в Нигерия, но и за разпада на връзката между двама души, които вярват, че да обичаш някого, е достатъчно, за да бъдеш щастлив. Това е роман, който ще ви изненада няколко пъти и ще разбие сърцето ви.

 

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

[ + ]