fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 17 декември 2017 г.

13 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Дромомахиа“ от Роберт Леви

Издава: „Лексикон“
Дата на публикуване: 8 декември 2017 г.
Фотографии: Тихомира Методиева – Тихич

За книгата: Нещо като „По пътя“ на Керуак в български вариант. Мисли, спомени и размисли за „борбата с пътя“ (дромомахия) на едно българско хипи, или по-скоро Хипар. Веднъж хипар – хипар за цял живот. Книга, в която всеки един, носил дънки и дълга коса и пътувал на стоп през 60-те и 70-те години, ще се припознае.
„С Роберт Леви, както винаги, поемаме на ерудитско пътешествие в териториите на паметта и загубата. И отново усещаме вкуса на словото – и свободата.“ (Марин Бодаков)

„Сделката на живота ти“ от Фредрик Бакман

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 15 декември 2017 г.
Превод: Любомир Гиздов
Дизайн на корицата и илюстрациите: Дамян Дамянов

За книгата: Шведското чудо Фредрик Бакман се завръща с нова, този път коледна история, която ще трогне многобройните му фенове както в България, така и по целия свят непосредствено преди празника. „Сделката на живота ти” ни среща с два паралелни сюжета, които се преплитат по неочакван начин, за да провокират читателя да се замисли за ежедневните си радости и тегоби, за важните неща в живота, за любимите хора, отношението и прекараното с тях време, което остава неоценено до момента, в който ги изгубим безвъзвратно.

„Мадам Тюсо. Живот между любовта и революцията“ от Мишел Моран

Издава: „Емас“
Дата на публикуване: 11 декември 2017 г.
Превод: Емилия Ничева-Карастойчева
Редактор: Цвета Германова
Дизайн на корицата: Златина Зарева

За книгата: Мари Гросхолц, родена в средата на XIII в. в немския по онова време град Страсбург – това е жената, известна с името си по мъж Тюсо. Останала без баща, преди да се роди, живяла през първите години от живота си в немска Швейцария, преселила се заедно с майка си като дете в Париж, на 40 години принудена да бяга от Франция, заселила се в Лондон и починала там на близо 90 години – а това е нейният живот, представен схематично във времето и пространството. И в тези почти 90 години живот се редуват щастие и загуба на голямата любов, нещастен брак и успех в изкуството, признание от владетели и смъртна присъда, революция и изгнание.

„Последните Тюдори“ от Филипа Грегъри

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 18 декември 2017 г. (и на щанда №308 на Панаира на книгата в НДК)
Превод: Деница Райкова
Редактор: Боряна Джанабетска
Дизайн на корицата: Христо Хаджитанев

За книгата: Кралица за девет дни, Джейн Грей отива на ешафода, пожертвана от собствения си баща и другите участници в заговора да изместят Мери Тюдор, наследницата на рано починалия Едуард VI, единствения син на Хенри VIII. Мери си възвръща престола, но бележи възшествието си със смъртна присъда над собствената си братовчедка. Дълбоко вярваща, кротка и покорна дъщеря, Джейн Грей посреща смъртта, отправяйки към двете си сестри завета: „Научете се да умирате”.

„Бащата на другия“ от Паринуш Сании

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 12 декември 2017 г.
Превод: Людмила Янева
Редактор: Надежда Розова
Дизайн на корицата: Люба Халева

За книгата: Дълбоко вълнуваща книга… Начинът, по който Шахаб схваща реалността е изключително добре описан, с характерното за децата необичайно тълкуване на действията на възрастните. Тя се превръща в блестящ портрет на едно невръстно дете, парализирано от безпокойство. Най-хубавото в този роман е, че нито един от героите не е само добър или лош. Всички са жертви – на една потисническа система, както и на своето подсъзнание.

„Чернобилска молитва“ от Светлана Алексиевич

Издава: „Парадокс“
Дата на публикуване: 14 декември 2017 г.
Превод: Момчил Шопов
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Cвeтлaнa Aлeĸcиeвич e Hoбeлoвият лaypeaт зa литepaтypa зa 2015 г. Oтличиeтo бe пpиcъждa нa бeлopycĸaтa пиcaтeлĸa зa нeйнoтo „мнoгoзвyчнo пиcaнe, мoнyмeнт нa cтpaдaниeтo и cмeлocттa в нaшeтo вpeмe“. Oнoвa, ĸoeтo тя пpaви, oтбeлязвaт oт Швeдcĸaтa aĸaдeмия, e дa зaдълбoчи paзбиpaниятa ни зa цялa eпoxa – чpeз cвoя изĸлючитeлeн мeтoд гpижливo дa cъздaвa ĸoлaжи oт чoвeшĸи глacoвe. Bceĸи oт тpyдoвeтe й e плoд нa мaщaбни пpoyчвaния – интepвютa c мeждy 500 и 700 дyши, пpeглeд нa xиляди дoĸyмeнти, пoceщeния нa тepeн. Hapичaнa e „apxeoлoжĸaтa нa ĸoмyнизмa“.

„Серафина и изгубеното сърце“ от Робърт Бийти

Издава: „СофтПрес“
Дата на публикуване: 15 декември 2017
Превод: Паулина Мичева

За книгата: „Cepaфинa и изгyбeнoтo cъpцe“ cъбиpa нaй-дoбpoтo oт пъpвитe двe ĸниги в бecтceлъp пopeдицaтa и гo зaплитa c миcтepиoзни peшeния и нeoчaĸвaни oбpaти, зa дa изгpaди paзтъpcвaщ финaл.“ (Dеѕеrеt Nеws)

Cepaфинa ce бyди в мpaĸ. Cвeтът, ĸoйтo пoзнaвa, cи e oтишъл зaвинaги и вeчe нищo нe e cъщoтo. Πpиятeлитe пocтъпвaт нeмиcлимo. Bpaгoвeтe ca пo-cилни oт вcяĸoгa. Πaзитeлĸaтa нa „Билтмop“ oтнoвo пoвeждa битĸa cpeщy дpeвнo злo, нo тoзи път зaлoгът e нe caмo имeниeтo. Финa pиcĸyвa coбcтвeния cи живoт и вcичĸo, ĸoeтo oбичa. Бypятa идвa.

„Разказът на прислужницата“ от Маргарет Атууд

Издава: „Orange Books“
Дата на публикуване: 16 декември 2017 г.
Преводач: Надежда Розова
Редактор: Надя Баева
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Фредова е прислужница в Република Галаад. Тя е една от малкото жени, които все още притежават репродуктивни способности. Раждаемостта рязко е спаднала и плодовитостта на жените е рядък дар от Бог, който трябва да бъде контролиран разумно. Това предопределя съдбата на Фредова. Нейната работа е да служи на заможни семейства, като им предостави тялото си. Фредова е прислужница, а това е нейният разказ.

Приказни истории от Оскар Уайлд“ от Оскар Уайлд

Издава: „Апостроф“
Дата на публикуване
: 14 декември 2017 г.
Превод: Сидер Флорин
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: Настоящият том събира най-превежданите и популярни приказки от изключителния писател Оскар Уайлд. Сборниците „Щастливият принц и други истории“ и „Къщата на наровете“ той пише и публикува за първи път през годините 1888–1892. Оттогава до днес тези текстове са непреходни послания, които възпитават и учат на доброта, човечност и лоялност. В тази книга са обединени именно тези най-красиви кратки истории от Оскар Уайлд, които доказват защо той е една от най-големите знаменитости в литературата.

„Сън и екзистенция“ от Лудвиг Бинсвангер и Мишел Фуко 

Издава: „Критика и хуманизъм“
Дата на публикуване: 12 декември 2017 г.
Превод: Светлана Събева и Антоанета Колева
Дизайн на корицата: Яна Левиева

За книгата: С текста „Сън и екзистенция“ Бинсвангер, потомствен
швейцарски психиатър, приятел на Фройд и последовател на Хайдегер, поставя началото на екзистенциалната психоанализа: направление, което днес печели все повече внимание сред привържениците на историзирането и контекстуализирането на рефлексията над човека и на работата с него. „Въведението“ на Мишел Фуко към текста на Бинсвангер е влиятелен теоретичен текст, в който се набелязва пътя към антропология на въображението чрез изследване на съня като негово условие за възможност. Стремежът е да се стигне до конституиращия смисъла и субекта момент, до момента на абсолютната свобода.

„Речи против Каталина“ от Амели Нотомб

Издава: „Colibri“
Дата на публикуване: 15 декември 2017 г.
Превод: Светла Лекарска

За книгата: Двама новоизлюпени пенсионери, Емил и Жюлиет, решават да прекарат старините си на село. Всичко е мирно и тихо до посещението на съседа, лекаря Бернарден. Уж идва да им се представи от добро възпитание, мислят те, а остава цели два часа, по време на които се изразява, кажи-речи, само със звукоподражания. Двойката проявява чудеса от въображение и усилия, за да поддържа разговор, в който успява да изтръгне от него единствено „да” и „не”. След това всеки ден, в същия час, тайнственото посещение се повтаря. И докато Емил и Жюлиет се чудят как да се отърват от него, читателят за пореден път ще остане удивен от нестандартния, садистичен талант на Амели Нотомб.

„Събрани приказки и разкази“ (Том І) от Ханс Кристиан Андерсен

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 14 декември 2017 г.
Превод: Петър Милков Петров
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов

За книгата: „Събрани приказки и разкази“ – пълната колекция от произведенията на Ханс Кристиан Андерсен в красиво издание, което заслужава специално място във вашата библиотека. Между твърдите корици със стилно оформление на първия том се крият любими приказки, които са били четени на всички ни като деца, както и откритата през 2012 г. в Държавния архив на Кралство Дания приказка „Лоената свещ“. Първият том на „Събрани приказки и разкази“ поставя началото на луксозна поредица, криеща в себе си съкровищница от думи и картини, която ще краси библиотеките на българските читатели поколения наред.

„Така би замезил дядо ти“ от Петър Стоянкович

Издава: „Gourmet Publishing“
Дата на публикуване: 11 декември 2017 г.
Редакция: Веселина Маринова
Дизайн на корицата: Анжела Минкова

За книгата: У широко скроени хора с богата култура често се открива мераклийско отношение към храната и готвенето. При Петър Стоянович има нещо дори отвъд това – храната и готварството са му стихия и начин да изразява възгледи, пък и да общува. Когато авторът на готварска книга е историк и човек с особено шегобийство, получава се ей такава книга с настроение, със закачливи лични истории и весели коментари, хрумнали му покрай рецептите. И самите манджи, и сочните житейски гарнитури към тях разказват за времето, за духа на хората, за страната. Храната има тази способност – да свързва, да рисува картини, да насища и душата и дори да създава литература – особено ако попадне на умели ръце и голямо сърце.


„Не бъдете любезни, бъдете искрени“ от Тома Д’ансамбур

Издава: „Colibri“
Дата на публикуване: 15 декември 2017 г.
Превод: Красимир Петров
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Книгата на Тома д’Ансамбур има за цел да ни накара да открием смисъла на нашите думи и действия. С помощта на примери, почерпени от живота и от неговата собствена практика, авторът обяснява как нашата склонност да не обръщаме внимание на потребностите, предизвикали чувствата, които ни вълнуват, води до насилие над самите нас и оттам към насилие над другия. Авторът ни приканва да овладеем механизма на ненасилственото общуване, като се освободим от вредните си навици и откровено се вгледаме в себе си. Защото само така бихме постигнали хармония в отношенията си с другите.

„Приключенията на пилота Пиркс“ от Станислав Лем

Издава: „Инфо Дар“
Дата на публикуване: 15 декември 2017 г.
Превод: Лина Василева

За книгата: В настоящото, пълно издание на „Приключенията на пилота Пиркс“ героят на Станислав Лем е най-напред обучаващ се кадет, след това пълноправен пилот, а после се изкачва все по-високо в професионалната йерархия, докато стигне до позицията на първи навигатор и командор. Имаме възможност да проследим как непохватният (и в космоса на човешките взаимоотношения, и в космическия вакуум) младеж се превръща в неоспорим авторитет в областта на космонавигацията.

„Орденът на асасините: Произход. Пустинна клетва“ от Оливър Боудън

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 15 декември 2017 г.
Превод: Емилия Карастойчева
Дизайн на корицата: Димитър Стоянов – Димò

За книгатаЗакрилникът на спокойния град Сива неочаквано заминава. Това оставя у младия му син Байек чувство за дълг, който трябва да бъде изпълнен на всяка цена. Но внезапното отпътуване на баща му е свързано със събития от миналото, които повдигат много въпроси за собственото му бъдеще. В търсене на отговори, Байек броди из размирните земи на Египет и се изправя срещу опасностите и мистериите, които следват пътя на Меджаите.

„Момиче от календара: Октомври, ноември, декември“ – Одри Карлан

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 16 декември 2017 г.
Превод: Гергана Дечева
Дизайн на корицата: Калина Мариянова-Даракчиева

За книгата: Мисията на Миа беше проста – тя трябваше да изплати дълга на баща си на всяка цена. Момичето от календара преодоля куп препятствия, за да стигне дотук. Всичките й мечти се реализираха последователно… с изключение на една, но Миа няма да се предаде! Краят на едногодишното й пътешествие настъпи. Проследете как ще завърши нейната приказка…

„Да опитомиш сокол“ от Невяна Христова

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 11 декември 2017 г.
Дизайн на корицата: Любомир Христов

За книгата: 2032 г. Cингaпyp, Kaмбoджa, Cъeдинeнитe щaти, Шoтлaндия, Фpaнция, Aнглия, Бългapия. Πo диpятa нa вpeмeтo, нaзaд ĸъм иcтopиятa нa чeтиpи poдa, oт ĸoитo пpoизxoждa пcиxиaтъpът cъc cлoжнa идeнтичнocт Фpaнĸ, бeлязaн oт coĸoл c миcтичнa cилa, c интeлeĸт, дocтoeн дa пpoмeни мoдepнaтa иcтopия нa Beлиĸoбpитaния. Eдин нeoбиĸнoвeн мъж cъc cъдбoвeн бeлeг нa paмoтo, cъчeтaл yпopитocттa и ĸpeaтивнocттa нa бългapитe, opигинaлнocттa нa фpaнцyзитe и блaгopoдcтвoтo нa шoтлaндцитe в cвят c фaнтacтични възмoжнocти и пpoвoĸaции. Mъж в oчaĸвaнe нa paзвpъзĸaтa нa eднa тpyднa любoв…‌

Ако искате да включим и Ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.