fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 17 февруари 2018 г.

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Брилянтните“ от Маркъс Сейки

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 13 февруари 2018 г.
Превод: Вера Паунова
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Hapичaт ги нaдapeни, oтĸлoнeния, aбнopми или пpocтo бpилянтнитe. Eдин пpoцeнт oт чoвeшĸaтa пoпyлaция, чиитo нeoбиĸнoвeни дapби ca дoвeли cвeтa дo нeвepoятeн нayчeн и тexнoлoгичeн пpoгpec. Te мoгaт дa yзнaят нaй-дълбoĸo зapoвeнитe тaйни нa чoвeĸ caмo ĸaтo гo пoглeднaт, yмeят дa ce пpидвижвaт нeвидими в тълпaтa, ĸaĸтo и дa cpинaт cвeтoвнитe финaнcoви пaзapи c eдин-eдинcтвeн дoбpe пpeмepeн yдap.

„Кафе в балната зала“ от Ан О’Лофлин

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 13 февруари 2018 г.
Превод: Мария Демирева
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Πpeд зaплaxaтa oт фaлит Eлa ce oпитвa дa cпacи дoмa им, ĸaтo oтвapя ĸaфeнe в бaлнaтa зaлa. Haпyĸ нa възpaжeниятa нa Poбepтa. Дoĸaтo зaвeдeниeтo ce paдвa нa ycпex cpeд мecтнитe житeли, cecтpитe O’Kaлaxaн ce oĸaзвaт зaмeceни в cĸaндaл, ĸoйтo дaтиpa oт 60-тe гoдини. Щe ycпeят ли дa пpeoдoлeят вpaждaтa cи и дa ce изпpaвят пpeд минaлoтo cи, зa дa пpoдължaт нaпpeд?‌

„Откъснати деца“ от д-р Робърт Мелило

Издава: „Кибеа“
Дата на публикуване: 16 февруари 2018 г.
Превод: Ирина Манушева
Редакция: Светла Лазарова
Дизайн на корицата: Красимира Деспотова

За книгата: Представя немедикаментозната Програма за балансиране на мозъка (Brain Balance program) – доказано работеща и приложима в домашни условия при заболявания от аутистичния спектър, синдром на дефицит на вниманието със и без хиперактивност, дислексия, обсесивно-компулсивно разстройство и др. Какво представлява „синдромът на функционалното откъсване“, кои са рисковите фактори; може ли да бъде преодолян и как това се постига без лекарства и у дома? Вече и на български!

„Черния гущер“ от Едогава Рампо

Издава: „Слънце“
Дата на публикуване: 16 февруари 2018 г.
Превод: Дора Барова
Редакция: Братислав Иванов
Дизайн на корицата: Тина Кабакчиева

За книгата: „Черния гущер“ е разказ за съперничеството между частния детектив Акечи Когоро и кралицата на престъпния свят г-жа Мидорикава, известна в подземните среди с прозвището Черния гущер. Този прякор тя получава заради склонността си да танцува гола пред почитателите си, а татуираният върху лявата й ръка черен гущер, създава впечатление, че се гърчи и извива.

„(С)хвани го, ако можеш“ от Матю и Стивън Хъси

Издава: „Enthusiast“
Дата на публикуване: 12 февруари 2018 г.
Превод: Ани Младенова
Дизайн на корицата: Биляна Славкова

За книгата: Матю Хъси – любовният гуру, който стои зад успешните връзки на звезди като Ева Лонгория и Кристина Агилера, най-сетне споделя революционния си подход за намирането на перфектния партньор и отговаря на въпросите, които всяка жена си задава. Крие ли тайни мъжкият мозък, или просто функционира по коренно различен начин от женския? Защо търсенето на идеалния партньор води или до разочарование, или до купища въпроси? Може ли да се съхрани интригата в една дълга връзка? Проницателен, забавен и директен, Хъси е екскурзоводът на всяка дама, която се опитва да открие Правилния.

„Дъжд от глухарчета“ от Ерика Джеймс

Издава: „Труд“
Дата на публикуване: 12 февруари 2018 г.
Превод: Валентина Петрова
Редакция: Надежда Делева
Дизайн на корицата: Матея Аркова

За книгата: Саския е само на десет години, когато губи майка си и заживява със своя баща и двамата си дядовци. Младата жена израства, заобиколена от много обич, но усеща огромна празнина в душата си. Вече на трийсет и две години Саския има реномето на най-добрия реставратор в района. Заедно със своя баща Ралф тя поема нова задача от младия и амбициозен Матю. Той наследява имението „Гласкин хаус”, пълно със стари и на пръв поглед ненужни книги. Но когато Саския открива скрита бележка, осъзнава, че е на път да разкрие разтърсваща любовна история, развиваща се на фона на Втората световна война в известния разузнавателен „Блечли парк”.

„Повече от любов“ от Радослав Гизгинджиев

Издава: „Фабрика за книги“
Дата на публикуване: 12 февруари 2018 г.
Редакция: Васил Койнарев
Дизайн на корицата: Hemiceratoides Hieroglyphica

За книгата: Здравей, Непознат… Готов ли си да преброим до 9?
Идва денят, в който водата ще проговори.
Реката ще спре да тече, дърветата ще наклонят стъблата си, за да се помолят за всичко изгубено.
За 9 секунди ще разбия сърцето ти, за да върна живота ти с думи, върху които цъфтят асфодели.

„Лицето на смъртта“ от Коуди Макфейдън

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 15 февруари 2018 г.
Превод: Коста Сивов
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Един от най-добрите световни трилър автори – Коуди Макфейдън, ни е подготвил нова, изпълнена с кръв и напрежение среща с агент Смоуки Барет. Във втория роман от поредицата – „Лицето на смъртта”, опитната и хладнокръвна Смоуки си има работа с поредния маниакален убиец, чиято жертва този път е дете, което извергът преследва в продължение на години, за да му отнеме всичко. Докато Барет се опитва да подреди живота си и да заживее нормално с осиновената си дъщеря Бони, жертва на чудовището от предната книга, шестнадесетгодишната Сара Кингсли е опряла пистолет в главата си и съобщава, че иска да говори лично с агент Смоуки Барет.

„Обичай ближния си“ от Ерих Мария Ремарк

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 15 февруари
Превод: Борис Любенов
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Димитър Стоянов-Димо

За книгата: Сред хилядите отчаяни хора, пътуващи по калните пътища на Европа, са Щайнер и Керн. И двамата бягат, но няма къде да отидат. Не и през 1939 г. Не и когато си отведен под конвой до поредната граница, принуден да преминаваш от една държава в друга, да започваш всеки път отначало. И така, докато не се наложи да си тръгнеш и от там. Щайнер и Керн живеят от ден за ден, като продават връзки за обувки за по няколко пенита. Въпреки това двамата с изненада откриват, че са останали и хубави неща в този свят. За единия това е Париж, за другия – любовта…

„67 сутрини“ от Недялко Йорданов

Издава: „Millenium“
Дата на публикуване: 14 февруари 2018 г.
Дизайн на корицата: Марта Радойнова

За книгата: „67 сутрини“ може да бъде наречена интернет или фейсбук стихосбирка не само защото стиховете в нея са били споделяни с хилядите приятели на Недялко Йорданов в мрежата, а и защото новите технологии са описани в нея. Първото стихотворение на поета със „сребърни коси“ в томчето се казва Skype – то е за онова, което го отнася на „три часа самолет далече“ до неговата внучка. Има не една, а две творби, посветени на изживяването във фейсбук – това „изобретение велико“. В тях прозират симпатичните образи на хората, които очакват с нетърпение и посрещат с въодушевление неговите утринни строфи, поднасят му своя „лайк наместо цвете“, а авторът им отвръща с благодарност.

„Първа любов и други повести“ от Иван Тургенев

Издава: „Colibri“
Дата на публикуване: 16 февруари 2018 г.
Превод: Мария Хаджиева, Пенка Кънева, Илиана Владова
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: „Поет, талант, аристократ, красавец, богаташ, умен, образован, 25-годишен – не зная има ли нещо, с което природата да не го е надарила”, пише Фьодор Достоевски. В новото луксозно издание с твърди корици големият руски писател се завръща с едни от най-емблематичните си любовни повести като „Ася“, „Първа любов“, „Пролетни води“ и „Песен за тържествуващата любов“.

„Клуб „Мръсни книги““ от Лизи Харисън

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 17 февруари 2018 г.
Превод: Надя Златкова
Редакция: Радка Бояджиева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Животът на Ем Джей Старк е истинска мечта, но има нещо, което не й позволява да се радва на успеха – постоянното усещане за безкрайна самота. След огромно разочарование тя решава да се отдаде на кротък живот в малък калифорнийски град, където единствена й компания е възрастната й съседка Глория. Но неочаквано Глория заминава за Париж и оставя на Ем Джей мистериозна покана за таен литературен клуб – такъв, в който се четат единствено еротични романи…

„Моментът преди порастване“ от Лилия Йовнова

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 16 февруари 2018 г.
Редакция: Божана Апостолова и Миглена Николчина
Дизайн на корицата: Калоян Зарков

За книгата: „Но кой точно е този момент? Моментът, в който думите започват дръзко да растат навътре, непроизнесени – и вече се превръщат в стихотворения. Моментът, след който близостта с Другия разчупва калъпа си – и започва да произвежда самота или пък независимост. Моментът, в който сладкото момиче вече е жена с прозорлив и елегантен ум. Лили ни разказва честно историите на своето узряване и в хумора им вече накиселява тъгата.“ (Марин Бодаков)

Ако искате да включим и Ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.