fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 17 септември 2023

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Призраци във Венеция“ от Агата Кристи

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 11 септември 2023 г.

За книгата: „Веднъж видях убийство”. Tова заявява младата Джойс по време на празненство по повод Вси светии в дома на семейство Дрейк. Никой не ѝ вярва и, разстроена, тя напуска стаята. Часове по-късно е открита мъртва. Писателката Ариадни Оливър, която е сред присъстващите, моли своя приятел Еркюл Поаро да разследва убийството. Но дали престъплението е само едно? Или редица странни случаи, инциденти и внезапни изчезвания са свързани? Острият ум на Поаро и изключителните инстинкти на госпожа Оливър се обединяват, за да разкрият неподозирания извършител. Но разследването се оказва много по-трудно, отколкото Поаро е очаквал.

„Лунно цвете“ от Катрин Ди

Издава: „Ерове“
Дата на публикуване: 11 септември 2023 г.
Редактор и коректор: Севда Турмакова
Дизайн на корицата: Разван „Франко“ Нитой

За книгата: Вида е 17-годишно момиче с буен нрав и чуден произход. Живее с майка си – самодивата Елена, а човешкият ѝ баща е забранена тема. През целия си живот Вида се старае да живее като обикновен човек, противно на желанията на майка си. Тя не харесва опасния свят на магията и прави всичко възможно да стои далеч от него… докато боговете не решават да преобърнат света ѝ. В нощта на Вси Светии зъл враг отвлича Елена, за да я използва в опасната си игра на живот и смърт. Вида е принудена да скочи в дълбините на магията и заедно с тримата си другари Димитър, Деница и Камен да поеме на опасно пътешествие из България в търсене на майка си и себе си. Четиримата вървят по ръба на опасността и се сблъскват с множество същества, но войната не е само между доброто и злото, а и между магическото и човешкото.

Неволя от Филип О Кялах

Издава: „Амат-АХ“
Дата на публикуване:
11 септември 2023 г.
Превод: Мирела Христова

За книгата: Филип О Кялах, роден през 1968 г., е ирландски писател и преводач, който от години живее в Румъния. Автор е на над 50 разказа. „Неволя” е третата му издадена книга, която проницателно и понякога неласкаво се вглежда в живота на чуждо място, но не спира да се вълнува от крехката човешка природа и любовта.

„Последното кралство“ от Стив Бери

Издава: „Обсидиан“
Дата на публикуване: 12 септември 2023 г.
Превод: Богдан Русев

За книгата: В най-новото си приключение Котън Малоун се впуска в издирването на изчезнал документ, в което участват не само тайните служби на САЩ, но и Китай и Германия. История, случила се преди повече от 150 години, може да промени сериозно баланса на силите в света сега. Заплахата е съвсем реална, затова проблемът трябва да бъде решен незабавно. Крал Лудвиг II Баварски е несъмнено една от най-странните и ексцентрични короновани особи в Европа през XIX в. Живее в свой свят на музика и изкуство, построява разкошни дворци, излезли като от приказките, и си навлича омразата на политиците. Само три дни след детронирането му Лудвиг е намерен удавен, но мечтата му за собствено кралство, което да управлява според своите представи, продължава да живее. Благодарение на нотариален акт, който той придобива през последните дни от живота си.

„Из архива на Симеон Радев“ от Ива Бурилкова и Цочо Билярски

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 12 септември 2023 г.
Коректор: Мила Белчева
Художник: Вихра Стоева

За книгата: Настоящото документално издание открехва прозореца към малко позната съкровищница, съхранила епистоларното наследство на видния наш публицист, вестникар, историк и дипломат. В сборника са включени 741 документа, в голямата си част непознати досега, които са от личния архив на Симеон Радев, съхраняван в Централния държавен архив. Той е структуриран в три главни раздела: първият включва документи от културната, революционната и научната му дейност, вторият – от работата му като дипломат, а третият – ранните му литературни опити от времето, когато е ученик в Галата-Сарайския лицей в Цариград.
Включените преписки на Симеон Радев са с най-авторитетните негови съвременници държавници, политици, масони, научни, културни, църковни и дипломатически дейци. Когато разгърне писмата му, читателят ще се убеди, че той е блестящ сладкодумец и в тях, а речите му през Обществото на народите в Женева могат да послужат като ненадминат пример за нашата дипломация.

„Тайните сигнали на общуването“ от Ванеса ван Едуърдс

Издава: „Хермес”
Дата на публикуване: 12 септември 2023 г.
Превод: Стоянка Карачанова
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата:
Мариана Станкова

За книгата: От този полезен практически наръчник ще се научите да изпращате правилните вербални, невербални, гласови и визуални сигнали, за да привличате внимание и да зачитат мнението ви. Освен това ще разберете как да тълкувате множеството сигнали, които получавате, за да прецените на кого да се доверите и да планирате умело следващия си ход.
Въоръжени със знанията как да звучите по-убедително при личен контакт, по телефона или имейла, как да вдъхвате респект и как да разпознавате скритите емоции, вие ще комуникирате по-автентично и уверено. Всичко това ще ви помогне не само да реализирате целите си, но и да изграждате пълноценни отношения в личен и професионален план.

„Четвърто крило” от Ребека Ярос

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване:
14 септември 2023 г.
Отговорен редактор:
Милена Ташева
Превод: Мариана Христова
Редактор и коректор: Велислава Вълканова
Дизайн на корица: Фиделия Косева

За книгата: Дракони и интриги, приятелства и предателства, нестихваща страст и напрежение от първата до последната страница ви очакват между кориците на „Четвърто крило“ – Booktok феноменът Fourth Wing вече и на български!

„Спри да премисляш отново и отново“ от Ник Трентън

Издава: „Изток-Запад“
Д
ата на публикуване: 14 септември 2023 г.
Превод: Марина Огнянова Симеонова
Редактор: Вера Янчелова

За книгата: Чувствате ли се стресирани и тревожни? Оставате ли будни до среднощ, премисляйки отново и отново случилото се през деня, развивайки безброй сценарии за бъдещето? Само че познайте – нищо от това, което минава през главите ви, не се случва в реалността. Сражавате се с вятърни мелници, вместо да впрегнете енергията си в конструктивни дейности.
Прекомерното мислене е най-голямата причина да се чувствате нещастни. Влизате в безкраен цикъл на негативни мисли, ангажирайки ума си с неща, които нямат и никога няма да имат значение. Това е много изтощителен процес, който само ви причинява безпокойство и стрес, без да решава реалните ви проблеми. Настоящата книга ще ви покаже как да пренастроите ума си така, че да имате по-голям контрол над мислите си. Ще ви помогне да прекратите порочните мисловни модели и да действате конструктивно. Ще ви научи да се фокусирате върху настоящето, вместо непрестанно да се оплаквате от миналото или да планирате бъдещето.

„Как да си върнем съня“ от Брехе Хофстейде

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 15 септември 2023 г.
Превод: Мария Енчева
Дизайн на корица:
Стефан Касъров

За книгата: Опитала е всичко: от чайове преди лягане през тапи за уши и тъмни завеси до хапчета. Но нищо не помага. В 24 глави, колкото са часовете в денонощието, Брехе Хофстейде изследва съня, който в нейното детство ѝ е бил естествен като дишането и който се е изгубил някъде през годините. Опирайки се на личния си опит, тя умело преодолява пропастта между науката, литературата и историята и разглежда връзката между тялото и ума, хората и модерността, индивида и обществото – за да заключи, че ако нещо трябва да се промени, то не е дебелината на възглавницата. Хофстейде успява да намери свой начин да пребори безсънието, но не дава съвети.

„Падение на гибел и гняв“ от Дженифър Л. Арментраут

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 16 септември 2023 г.
Преводач: Йоана Гацова
Редактор: Вили Вълканова
Коректор: Таня Симеонова
Дизайн на корицата: Hang Le

За книгата: Някога, много отдавна, светът бил унищожен от безмилостни богове. Пощадени са само девет града. Разделени от огромна пустиня, гъмжаща от чудовища и невиждани опасности, всеки един от тях се управлява от пазител – кралска особа, която се храни от удоволствието на смъртните. Родена с интуиция, която никога не я е предавала, Калиста знае, че дарбата ѝ е безценна за властващите. Затова баронът на Арчууд я пази под прикритието на куртизанка. В замяна на неговата закрила тя му дава информация. Когато, водена от интуицията си, спасява странник в беда, вътрешният й глас започва да й нашепва предупреждение – и обещание: „Днес той ще ти донесе радост. Но един ден ще бъде твоята гибел“.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.

Не пропускайте да видите и кои са Най-вълнуващите книги за лято 2023, както и летните хитове на 2022 година.