fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 17 юни 2018 г.

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Самотна пеперуда“ от Габриела Улберг Вестин

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 14 юни 2018 г.
Превод: Анелия Петрунова
Редакция: Лилия Анастасова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: След години работа в полицията в Стокхолм, инспектор Юхан Рока се завръща в родния си град, който е напуснал след трагичната смърт на приятелката си. Сега той очаква спокоен живот и лесни случаи, но вместо това получава заплетеното разследване на бюрото си. Логичният заподозрян винаги е съпругът, но Монс успява да представи убедително алиби. В опит да научи повече за живота на жертвата, Рока дори отива в Италия. Колкото повече рови в случая, толкова по-сигурен става, че футболистът има доста тайни и сериозно подозира, че е замесен в допинг афери или дори нещо по-сериозно. Но уликите водят и към миналото на Хена, а Рока се съмнява, че Монс познава жена си толкова добре, колкото си мисли.

„Съпругата помежду ни“ от Гриър Хендрикс и Сара Пеканен

Издава: „Colibri“
Дата на публикуване: 15 юни 2018 г.
Превод: Надя Баева
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Един мъж, годеницата му и ревнивата му бивша съпруга, която отчаяно се стреми да  възпрепятства втория му брак, съставляват сложния любовен триъгълник в „Съпругата помежду ни“. Завладяващ трилър от Гриър Хендрикс и Сара Пеканен. Историята е разказвана от името на Нели и Ванеса, които са обичали един и същ мъж. Кой кого наблюдава? Кой кого манипулира? Кой е агресорът и кой жертвата? На кого да вярваме?

„Никой не знае часа“ от Рене Фройнд

Издава: „Enthusiast“
Дата на публикуване: 12 юни 2018 г.
Превод: Жанина Драгостинова
Дизайн на корицата: Биляна Славкова

За книгата: Нора току-що е загубила баща си. Сам по себе си този факт е достатъчно тъжен, но това не е всичко: татко й е оставил завещание и има необичайна последна воля. За да получи огромна сума като наследство, Нора трябва да загърби приятния си живот в Париж и да се отправи към непознатата Австрия. И там, в ледените Алпи, да разпръсне праха на баща си. На всичкото отгоре трябва да направи това неочаквано пътешествие, контролирана от кандидат за нотариус, избран от баща й. Всеки ден младата жена получава указания – или писмо от баща си, или видеофайл, подготвени от него преди смъртта му. И всеки ден от това пътуване им носи нови познания – за самите тях, за близките им хора, за живота, и разкрива отдавна погребани тайни.

 

„Еньовче“ от Астра Луна

Издава: „Millenium“
Дата на публикуване: 13 юни 2018 г.
Дизайн на корицата: Марта Радойнова

За книгата: От книгата ще научите кои са точните 77 ½ билки, които се вплитат в eньовския венец, защо се берат призори и защо народът ни е вярвал, че те лекуват всички болести на света. С какви наричания трябва да ги берем и от как да определим коя билка за кой човек е подходяща. Ще разберете какво е тяхното приложение при различни болести: на дихателната, храносмилателната, отделителната и кръвоносната система, на черния дроб, панкреаса и жлъчката; при оплаквания, свързани с костно-ставния и мускулния апарат; при неврологични, нервно-психични и много други болести, някои от които, считани за нелечими. Ще научите също така и за кои билки се е смятало, че предизвикват любов или водят до разлъка, че пазят от зли сили и сбъдват желания.

„Ето ме“ от Джонатан Сафран Фоер. Посветена на Натали Портман.

Издава: „Лист“
Дата на публикуване: 11 юни 2018 г.
Превод: Петя Петкова

За книгата: Авторът е сред най-нашумелите писатели отвъд Океана, преподава творческо писане и допреди години заедно със съпругата си Никол Краус бяха за литературните кръгове това, което са Бионсе и Джей Зи за шоубизнеса. Сюжетът на романа проследява края на един брак. Джулия и Джейкъб Блох няма какво повече да си дадат един на друг след 16 години съвместен живот и три деца. Насред подготовката за бар мицвата на най-големия син съпругата намира таен телефон на мъжа си, пълен със сексуални съобщения. Как се стига до там? До какво води неудовлетвореността? Какъв е смисълът на живота? Тайната душа на романа е вградена в десетки килобайти електронни писма между писателя и носителката на „Оскар” Натали Портман. Двамата си разменят имейли от 2009-а насам…

„Непокорна кралица“ от Мегън Марч

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 16 юни 2018 г.
Превод: Гергана Дечева
Редакция: Петя Дочева
Адаптация на корицата: Калина Мариянова

За книгата: Тя е неговото забавление. Играчката му. Изплащането на дълг. Казва си, че го мрази, но всеки път, щом влезе в стаята й, тялото й я предава. Как е възможно хем да го желае, хем да се страхува от него? Казаха й, че ще я обърка, че ще накара тялото й да се бунтува срещу разума. Ала не осъзнаваше, че това ще се превърне в пълна лудост. Трябваше да се досети. Когато става дума за Маунт, правилата не важат…

„Не се предавайте“ от Сузана Медоус

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 13 юни 2018 г.
Превод: Анелия Янева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Cyзaнa Meдoyc e мaйĸa, ĸoятo пpocтo иcĸa дa излeĸyвa cинa cи. Tя нe мoжe дa пpиeмe, чe бoлecттa мy e нeлeчимa, и пpaви вcичĸo, зa дa oблeĸчи cтpaдaниeтo мy. И ĸoгaтo ycпявa, зaпoчвa дa тъpcи oбяcнeниe. И дa oтĸpивa нoви и нoви xopa, ĸoитo ca гoтoви дa нaпpaвят и нeвъзмoжнoтo, зa дa oтĸpият лeĸ. Te ca нeпpимиpимитe и cмeлитe, тe ca oнeзи, ĸoитo нямa дa пpиeмaт eднa диaгнoзa ĸaтo пpиcъдa, a caмo ĸaтo пpeдизвиĸaтeлcтвo.

„Дом“ от Камелия Кучер

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 12 юни 2018 г.
Редакция: Валентин Георгиев
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Париж, 2016 г. Франсоа Бернард е уважаван преподавател в Сорбоната и литературен критик. Той разказва една история, която започва, когато е бил на 13 години. Марсилия, 1967 г. Франсоа расте без обич и подкрепа от отчуждените си родители. И го приема за нормално. До деня, в който семейството на най-добрия му приятел Джейкъб го кани на вечеря. Сравнението между уюта и топлината в тяхната къща и студенината и пустотата в неговия дом е болезнено. В тежката и драматична за него нощ Франсоа среща младата и красива
алжирка Фатима. И това белязва живота му завинаги. Благодарение на нея той тръгва по пътя на съзряването. Път, който ще го отведе в Париж, но и много по-далеч – към любовта, прошката и осъзнаване смисъла на живота.

„Легендата“ („Каравал“ 2)  от Стефани Гарбър

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 11 юни 2018 г.
Превод: Милена Илиева
Редакция: Мария Василева
Дизайн на корицата: „Megachrom“

За книгата: Донатела Драгна още свиква с новата си роля в трупата на Легендата, когато става ясно, че предстои нова игра. Императрицата на Меридианната империя навършва седемдесет и пет и Каравалът потегля за столицата за поредното си екстравагантно представление – пълно с незнайни цветове и магията на забравени сънища. Сред великолепието на празнична Валенда Донатела се впуска в опасна игра. Натрупала е дългове и е дошло време да плати: трябва да предаде господаря на Каравала. Ако не открие откъде черпи силата си Легендата, собствените й тайни ще бъдат разкрити, а животът й – опустошен.

„Малък живот“ от Ханя Янагихара

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 15 юни 2018 г.
Превод: Емилия Л. Масларова
Редактор: Слава Александрова
Коректор: Мила Томанова
Дизайн на корицата: Живко Петров

 За книгата: С „Малък живот“ Ханя Янагихара прави истинска сензация, нарежда се сред финалистите за такива престижни отличия като „Ман Букър“ и Националната литературна награда на САЩ, поражда възторг и негодувание, отприщва разпалени спорове на какво всъщност е посветен романът: на неизличимите детски травми, които предопределят съдбата ни, на възмъжаването на четирима приятели – архитект, художник, актьор и юрист, на приятелството като единствения сигурен спасителен пояс в дните ни, на тънката, често размита граница между любов и дружба, на различната сексуална ориентация и живота без секс, на това, че всеки заслужава любов и състрадание, на склонността да оправдаваме онова, което не можем да променим, колкото и пагубно да е то за нас, на насилието – физическо, духовно, сексуално, – каквото е имало, има и ще има и за което, ако не друго, поне трябва да говорим на висок глас.

Ако искате да включим и Ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.